Βασίλης Μοιρώτσος

Ένα στυλ ποδοσφαίρου που δε συνάδει με την ποιότητα του ρόστερ του

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού την Τούμπα, που και πάλι δεν ήταν αυτή που αρμόζει στον σύλλογο, στο ρόστερ του και σε μια ομάδα που φιλοδοξεί να γίνει πρωταθλήτρια.

Ή θα πρέπει να αλλάξει σκέψη ο Αλόνσο ή θα πρέπει να αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού την Τούμπα, που και πάλι δεν ήταν αυτή που αρμόζει στον σύλλογο, στο ρόστερ του και σε μια ομάδα που φιλοδοξεί να γίνει πρωταθλήτρια.

Το ντέρμπι της Τούμπας αντιμετωπίστηκε μάλλον με φόβο από τους περισσότερους, με τη λογική πως αν ο Παναθηναϊκός το έχανε θα έμενε οχτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή. Και θα ήταν πολύ δύσκολο στη συνέχεια να το γυρίσει, κυρίως γιατί θα πήγαινε στα επόμενα (ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό έως τις 6 Οκτωβρίου) παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η ισοπαλία σε συνδυασμό και με την ισοπαλία του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναιτωλικό, αφήνει τη διαφορά σε επίπεδα… υποφερτά.

Οι πράσινοι παραμένουν στο μείον πέντε από την κορυφή, χτυπώντας το κεφάλι τους για το γεγονός ότι πέταξαν βαθμούς με Τρίπολη και Καλλιθέα και τώρα αντί για δέκα, έχουν μόλις πέντε. Και έχουν μπροστά τους την ευκαιρία στα επόμενα μεγάλα ματς που πλησιάζουν να πάρουν τις μεγάλες νίκες που χρειάζονται για να πλησιάσουν. Αρκεί να μην κάνουν κάποιο ανεπανόρθωτο λάθος ξανά απέναντι στον Πανσερραϊκό την επόμενη Κυριακή.

Στην Τούμπα φάνηκε ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά πως ο φετινός Παναθηναϊκός έχει ένα ρόστερ που αν δέσει και γίνει… κανονική ομάδα, μπορεί να μετατραπεί σε φαβορί για το πρωτάθλημα. Είναι αυτό που λέμε «στάζει ποιότητα». Και με την ενσωμάτωση του Ουνάι, που έδειξε ήδη κάποια πράγματα, μπορεί να κάνει πολλά ωραία πράγματα μέσα στο γήπεδο. Το τριφύλλι έχει πληρότητα σε όλες τις γραμμές, έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο στο γήπεδο, αλλά όσο παρουσιάζουν αυτή την ασύνδετη εικόνα, τόσο θα λέμε… κρίμα γι’ αυτό το υλικό. Και η ευθύνη είναι ξεκάθαρα του Αλόνσο.

Ο Ουρουγουανός παρουσίασε στην Τούμπα μια ομάδα φοβική απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που ναι μεν ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δεν έκανε κάτι το εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός άλλαζε την μπάλα στην άμυνα και από εκεί την πετούσε στην επίθεση με βαθιά μπαλιά, μήπως την πάρουν ο Τετέ, ο Πελίστρι ή ο Ιωαννίδης και δημιουργήσουν κάτι καλό. Συγνώμη αλλά όταν παίζεις έτσι, το κάνεις εύκολο και για τον αντίπαλο και τον κάνεις να φαίνεται πολύ ανώτερός σου. Το να έχεις ένα υπερόπλο σαν τον Ιωαννίδη και να του πετάς την μπάλα μήπως και τους περάσει όλους, δεν είναι σύστημα. Είναι αναχρονιστικό ποδόσφαιρο.

Η υποφερτή εικόνα του δευτέρου μέρους δεν πρέπει να ενθουσιάζει. Γιατί δεν ήταν καλή, ήταν υποφερτή. Αν θέλουμε από τον Παναθηναϊκό να γίνει πρωταθλητής, θα πρέπει κι εμείς να ανεβάσουμε τον πήχη αυτού που θέλουμε να βλέπουμε. Και ο πήχης δεν ανεβαίνει με μια ισοπαλία 0-0 στην Τούμπα, επειδή δεν ξέφυγε ο αντίπαλος στην κορυφή και επειδή έπαιξε… υποφερτά ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτά είναι για να χαίρονται μικρομεσαίες ομάδες και όχι ο Παναθηναϊκός που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα.

Ο Αλόνσο δε διορθώνει την ομάδα, συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα ποδόσφαιρο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε υποσχεθεί. Το πρέσινγκ ψηλά μπορεί να το βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις στο γήπεδο, αλλά δεν έχω δει να φέρνει αποτέλεσμα. Το θέμα δεν είναι μόνο να πρεσάρεις, αλλά και ο τρόπος που το κάνεις. Δεν έχει υπάρξει στιγμή που να δυσκόλεψε το build up αντιπάλου με το πρεσάρισμά του ο Παναθηναϊκός. Και σε αυτό δεν ευθύνονται οι παίκτες, αλλά ο προπονητής. Όπως ευθύνεται ο προπονητής και για το ότι δεν υπάρχει κάθετο ποδόσφαιρο, ούτε φυσικά συνδυαστικό. Οι μεγαλύτερες στιγμές του Παναθηναϊκού χθες ήρθαν από την ατομική ποιότητα των παικτών του. Του Ιωαννίδη, του Τετέ, του Πελίστρι. Ούτε μία από συνδυασμό, ούτε μία από αυτοματισμούς. Αν στις 15 Σεπτεμβρίου μια ομάδα δεν έχει καθόλου αυτοματισμούς, κάτι φταίει.

Και κατά τη γνώμη μου φταίει ξεκάθαρα ο προπονητής. Το να έχεις ένα τέτοιο ρόστερ και να μην μπορείς να το εκμεταλλευτείς, σημαίνει πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Ή λοιπόν ο Αλόνσο πρέπει να αλλάξει τη σκέψη του ή ο Παναθηναϊκός πρέπει να αλλάξει προπονητή. Διαφορετικά θα πάει στράφι η επένδυση και θα αρχίσουμε να… καίμε το ρόστερ.

Exit mobile version