Γιώργος Πετρίδης

Ο Γιουρτσεβέν, η «σύνδεση» κόσμου-ομάδας και τα… συμπεράσματα από την Κύπρο

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την παρουσία του Παναθηναϊκού στο φιλικό τουρνουά της Κύπρου και την καλή εικόνα του Ομέρ Γιουρτσεβέν.

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την παρουσία του Παναθηναϊκού στο φιλικό τουρνουά της Κύπρου και την καλή εικόνα του Ομέρ Γιουρτσεβέν.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την παρουσία στο φιλικό τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» φεύγοντας από την Κύπρο με απολογισμό μία νίκη και μία ήττα, με τον Ομέρ Γιουρτσεβέν να ξεχωρίζει από τους «πράσινους».

Οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας εμφάνισαν δύο πρόσωπα στα ματς με Μπάγερν Μονάχου και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κόντρα στους Βαυαρούς ήταν κυριαρχικοί και καταιγιστικοί και στις δύο άκρες του παρκέ, ενώ δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να διεκδικήσουν τη νίκη.

Αντιθέτως, απέναντι στην «ομάδα του λαού» οι παίκτες του Αταμάν παρουσιάστηκαν πιο… βαριοί και αργοί στις αντιδράσεις τους, με συνέπεια την «καθαρή» ήττα από τον κακό τους δαίμονα (κατά την περασμένη σεζόν). Φυσικά και υπάρχουν πολλά άλλοθι για την προβληματική απόδοση του «τριφυλλιού» εναντίον των Ισραηλινών, με το πιο σημαντικό εξ αυτών να είναι προφανώς η κόπωση που υπήρχε, αφού οι «πράσινοι» έδωσαν δεύτερο παιχνίδι μέσα σε 24 ώρες.

Ειδικά στο (πρώιμο) στάδιο προετοιμασίας που βρισκόμαστε, είναι δεδομένο ότι επηρεάζει τους παίκτες, αφού ακόμα δεν έχουν καλό αγωνιστικό ρυθμό και τα πόδια τους είναι πιο… βαριά. Κάτι που αποδείχθηκε πάνω στο παρκέ. Προφανώς και θα πρέπει να αποφευχθεί η καταστροφολογία και η μουρμούρα για την ομάδα.

Άλλωστε και όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, αυτά τα φιλικά είναι μόνο για τους προπονητές και για να «ξεμουδιάζουν» οι παίκτες από τη σκληρή προετοιμασία. Δεν χρησιμεύουν και τόσο στο να βγάλουμε συμπεράσματα όλοι εμείς που βρισκόμαστε έξω από τη λειτουργία της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε καταγράψει κάποια… αχρείαστα στοιχεία από αυτά τα δύο ματς.

Το πρώτο και κύριο ήταν η αστοχία του Παναθηναϊκού έξω από τα 6,75μ., κάτι που στοίχισε κόντρα στη Μακάμπι: 3/18 τρίποντα (16%) είχαν μόλις οι «πράσινοι», ποσοστό που δεν σου επιτρέπει να ελπίζεις κόντρα σε ομάδα Ευρωλίγκας. Και με την Μπάγερν πάντως δεν τα πήγαν και πολύ καλύτερα, αφού εκτελούσαν με 30% (7/23) έξω από τη γραμμή.

Απέναντι στους Ισραηλινούς, οι παίκτες του Αταμάν δεν ήταν τόσο… σκληροί αμυντικά, με συνέπεια να δεχθούν 88 πόντους, 30 εξ αυτών στο πρώτο δεκάλεπτο! Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με το ματς κόντρα στους Βαυαρούς, όπου «έπνιξαν» την ομάδα του Χέρμπερτ. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν μπορείς να βγάλεις και τόσο ασφαλή συμπεράσματα. Σε προσωπικό επίπεδο, εκείνος που ξεχώρισε σίγουρα ήταν ο Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος σέντερ ήταν απολαυστικός και κυριαρχικός κόντρα στην Μπάγερν (22 πόντοι, 8 ριμπάουντ), σε ένα παιχνίδι όπου έδειξε την κλάση του τελειώνοντας ιδανικά τις περισσότερες μπάλες. Βέβαια, τροφοδοτήθηκε και άψογα από τους συμπαίκτες του. Επίσης, πάλεψε αρκετά και εναντίον της Μακάμπι, όμως σε αυτό το ματς βρήκε περισσότερα κορμιά και εντονότερη αθλητικότητα απέναντί του. Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί ξεκάθαρη αναβάθμιση σε σχέση με τον Μπαλτσερόφσκι και θα προσφέρει μια πολύτιμη λύση στο «5», δίνοντας ποιοτικές ανάσες στον Λεσόρ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στη μοναδική σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο του «επτάστερου» και στην ομάδα. Αυτό που έζησαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού στην Κύπρο ήταν κάτι ανεπανάληπτο, με χιλιάδες φίλους του «τριφυλλιού» να γεμίζουν το κλειστό της Λευκωσίας και τις δύο ημέρες, ενώ άπαντες στον «πράσινο» οργανισμό δέχθηκαν τόνους αγάπης και λατρείας! Δεν υπάρχουν λόγια…

Υ. Γ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΟΚ με μεγάλη διαφορά και θα συνεχίσει στο πόστο του για μια ακόμα τετραετία. Να του ευχηθούμε τα καλύτερα και να βρει τη δύναμη να διορθώσει τα (πολλά) κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ…

Exit mobile version