Blogs

Η δικαιολογημένη ανετοιμότητα, το ασύλληπτο event στο Καλλιμάρμαρο και το «χαλαρό» Σούπερ Καπ

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την εικόνα του Παναθηναϊκού στα φιλικά, για τα όσα έγιναν στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και για το επερχόμενο Σούπερ Καπ.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR εμφανίστηκε διπρόσωπος, αλλά συνέτριψε 85-56 τη Γαλατασαράι στο πρώτο φιλικό που έδωσε επί τουρκικού εδάφους και στο τελευταίο που είχαμε… εικόνα, αφού το σημερινό με την Εφές δεν θα μεταδοθεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι «πράσινοι» παρουσιάζονται ανέτοιμοι, κάτι απολύτως δικαιολογημένο αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα κόντρα στην «Τσιμπόμ» παρατάχθηκαν δίχως τους Σλούκα, Λεσόρ, Μπράουν και Αντετοκούνμπο. Ειδικά οι τρεις πρώτοι αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σεζόν που ξεκινάει επίσημα σε λίγες ημέρες.

Άλλωστε, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, αυτά τα ματς είναι μόνο για να βγάζουν κάποια συμπεράσματα οι προπονητές και για να ξεμουδιάζουν λίγο οι παίκτες. Στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Γαλατά, η ομάδα του Αταμάν πλήρωσε την αστοχία της (σ.σ. 13/31 εντός παιδιάς) και τα πολλά λάθη της (9 τον αριθμό), ενώ πέταξε στα σκουπίδια διαφορά 11 πόντων, καθώς δέχθηκε σερί 11-0 μέσα σε λίγα λεπτά και πήγε στα αποδυτήρια στο «Χ» (34-34).

Μετά την ανάπαυλα όμως, οι πρωταθλητές Ευρώπης εμφανίστηκαν με περισσότερη όρεξη και διάθεση, όπως φαίνεται και από την αναλογία ασίστ/λαθών σε αυτό το διάστημα (13-4), αλλά και από το ότι οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε 11 λάθη μέσα σε 20 λεπτά. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν εκείνος που γύρισε τον διακόπτη: ο χρησιμότατος γκαρντ βρισκόταν σχεδόν… παντού και στα 14 σχεδόν λεπτά που χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος είχε 6 πόντους, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ, 1 τάπα και μπόλικη αθόρυβη δουλειά, με την ομάδα του να έχει +23 όσο βρισκόταν εκείνος στο παρκέ.

Από ‘κει και πέρα, ο παίκτης που έχει ικανοποιήσει περισσότερο σε αυτά τα ματς είναι ξεκάθαρα ο Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος σέντερ ολοκλήρωσε το τελευταίο φιλικό με double-double (15 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και δείχνει τρομερή έφεση στο κομμάτι του ριμπάουντ. Αν καταφέρει να περιορίσει λίγο τα «φθηνά» λάθη του και την αμυντική του προσήλωση, τότε δεν θα… θεωρείται δεύτερος -στην άτυπη ιεραρχία- σέντερ, αλλά ισάξιος του Λεσόρ, όσον αφορά τη νέα σεζόν.

Παρεμπιπτόντως, ένα αρνητικό στοιχείο που έχουν διαπιστώσει από αυτά τα παιχνίδια είναι η αστοχία του «τριφυλλιού» έξω από τα 6,75μ.: κόντρα στη Γαλατά είχε μόλις 5/23 τρίποντα (21,7%), αν και τα περισσότερα εξ αυτών επιχειρήθηκαν με καλές προϋποθέσεις. Η λογική λέει ότι αυτό συμβαίνει μέχρι να βρουν το… χέρι τους οι «πράσινοι», που όταν κρίνονται οι τίτλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Κατά τα λοιπά, ο Αταμάν μοίρασε αρκετά τον χρόνο συμμετοχής στους παίκτες του, ενώ φρόντισε να δοκιμάσει πάμπολλα σχήματα σε αυτούς τους αγώνες προετοιμασίας. Είδαμε πεντάδα με έναν γκαρντ, τρεις δίμετρους φόργουορντ και έναν σέντερ, είδαμε και πεντάδα με τον Γκριγκόνις σε ρόλο «άσου». Προφανώς και καλά κάνει ο Τούρκος προπονητής, που πλέον έχει στη φαρέτρα του πολλά όπλα, τα οποία του δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Όσον αφορά το μοναδικό και ανεπανάληπτο event του Σαββάτου (21/9) στο Καλλιμάρμαρο δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για να το περιγράψουν. Δεν είναι τυχαίο πως οι παίκτες και οι άνθρωποι των υπολοίπων ομάδων έμειναν με το στόμα ανοιχτό, ενώ αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας και για το ελληνικό μπάσκετ σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε, μια γύρα στο διαδίκτυο και σε Μέσα του εξωτερικού αρκεί για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές και ο πλέον αδαής.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτή τη γιορτή στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου βρέθηκαν κάποιοι να την αμαυρώσουν και να μην τη σεβαστούν. Ο λόγος φυσικά για τους ανθρώπους της ΚΑΕ Ολυμπιακός, που έστειλαν επιστολή στις αρμόδιες Αρχές ζητώντας να τηρηθεί νομιμότητα σε πιθανή παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ΠανΑΘΗΝΑϊκό Στάδιο, ενώ ήταν και οι ίδιοι καλεσμένοι.

Τέλος, μια κουβέντα και για το επερχόμενο Σούπερ Καπ, που αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό τίτλο της σεζόν. Προφανώς και ο «επτάστερος» διψάει για κούπες και είναι μαθημένος στους τίτλους, ωστόσο πρέπει να αναλογιστούμε ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη: δεν έχει κάνει ούτε μία προπόνηση με πλήρη σύνθεση, ενώ αρκετοί παίκτες ακόμα δεν βρίσκονται στα γνωστά τους στάνταρ. Ψυχραιμία λοιπόν στις κρίσεις μας…

Υ. Γ. Ο Παπαπέτρου δείχνει πολύ βελτιωμένος, ειδικά σε σχέση με την κατάσταση που βρισκόταν στο αντίστοιχο σημείο της περσινής περιόδου. Έχει πολλά να δώσει ο Ιωάννης…

Exit mobile version