Νίκος Αθανασίου

Πέντε δεδομένα για το ντέρμπι και μία πραγματικότητα για την νέα «σφαγή»!

Ο Νίκος Αθανασίου σχολιάζει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, στο οποίοι οι Πειραιώτες είχαν ξεκάθαρη υπεροχή στα... ριμπάουντ!

Κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερο, η UEFA επιτρέπει στους διαιτητές να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους κανονισμούς για το χέρι. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα τον βιασμό των βασικών κανόνων αυτού του αθλήματος. Όταν σε ημιτελικό Euro οι ρέφερι δεν υποδεικνύουν πέναλτι μία απόκρουση με το χέρι του Κουκουρέγια, δεν θα αργήσει η στιγμή και ο καιρός που ένας Γερμανός θα έρθει στην Ελλάδα και θα βρει τον μόνιμα αδικημένο Παναθηναϊκό για να κάνει τα… δικά του!

Η φάση με τον Ρέτσο, έχει μία και μόνο πραγματικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας για να περάσει έτσι αυτό το ”σκάνδαλο”, είναι μια παπάτζα και μισή. Και ευγενικοί είμαστε. Ο Ρέτσος κατεβάζει το ριμπάουντ, καπακώνει την μπάλα, πιάνει ένα ”μήλο” και κερδίζει μια ζωή, όπως στο παιχνίδι που παίζαμε μικροί. Ποιός κανονισμός και ποια ερμηνεία βρε μυαλοπώληδες δίνει το δικαίωμα στον αμυνόμενο να μπλοκάρει την μπάλα με τα χέρια; Τι το κάναμε το ποδόσφαιρο; Χάντμπολ; ”Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο ο Ρέτσος”.

Σοβαρά; Τι λογική είναι αυτή; Μήπως να του ζητήσουμε και συγγνώμη του παιδιού. Στο τέλος της ημέρας δεν έκανε και τίποτα. Πιέστηκε στον αέρα, βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση και απλά μπλόκαρε την μπάλα. ”Μα δεν το ήθελε”. Ξέρετε εσείς κανέναν να θέλει να κάνει πέναλτι; Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή την χώρα, πραγματικά. Η πραγματικότητα είναι μία. Ο Παναθηναϊκός βίωσε ακόμη μια ”σφαγή” φέτος. ”Πιστολιά” στη πρεμιέρα, ήττα. ”Πιστολιά” στο ντέρμπι, ισοπαλία. Κάπως έτσι, όταν δεν είσαι καλά, σου δίνουν μία στο κεφάλι να σε στείλουν πιο κάτω και αντί να είσαι τώρα στο -4 είσαι στο -7, μόνο και μόνο από τα φαλτσοσφυρίγματα. Είναι υποχρέωση της ΠΑΕ και του μεγαλομετόχου της, να βρουν τρόπο να προστατεύσουν την ομάδα. Αυτά για τα επιθετικά ριμπάουντ, πάμε τώρα και στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στην επόμενη ημέρα του 0-0 κόντρα στον Ολυμπιακό.

Δεδομένο πρώτο: Στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να βάλει στο σακούλι του, τουλάχιστον 9 βαθμούς σε τέσσερα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ εκτός, Ολυμπιακό και Σέρρες εντός. Πόσους έβαλε; Μόνο 5. Απέτυχε να πιάσει το μίνιμουμ του στόχου του και αυτόματα απέτυχε να μειώσει την διαφορά από τον πρώτο, μία ψαλίδα που άνοιξε από το τραγικό ξεκίνημα και τις δύο γκέλες εντός έδρας στα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης και Καλλιθέα. Το 0-0, η ισοπαλία είναι ένα κακό αποτέλεσμα, δίχως καμία αμφιβολία.

Δεδομένο δεύτερο: Το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος. Έφτασε στο 1.5xGoals, κυριάρχησε, δημιούργησε, ήταν εμφανώς ανώτερο αλλά όπως και στη Μπάνια Λούκα, το Τριφύλλι ήταν άστοχο, δεν αξιοποίησε όσες καλές στιγμές δημιούργησε. Η εικόνα της ομάδας σε αυτά τα πέντε παιχνίδια σε Ελλάδα κι Ευρώπη, είναι προφανώς βελτιωμένη, έχοντας τεράστια περιθώρια εξέλιξης. Δεν φτάνει, όμως, αυτό. Σε καμία περίπτωση. Η όποια βελτίωση θα έπρεπε και πρέπει να μετουσιωθεί σε βαθμούς.

Δεδομένο τρίτο: Το δεύτερο μέρος δεν ήταν καλό, παρά το γεγονός πως απειλήθηκε ουσιαστικά μόνο στο 92′ με το τετ α τετ του Μασούρα. Απείλησε, όμως, μόνο μία φορά με το σόλο του Ουναϊ και όταν θες εσύ περισσότερο την νίκη, θα πρέπει να κάνεις και πιο πολλά πάνω στο χορτάρι. Παραέπαιξε άμεσα ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο, δεν βρήκε λύσεις στο πρέσινγκ του Ολυμπιακού και πόνταρε στις δεύτερες μπάλες και στις επανακτήσεις ψηλά. Δεν βγήκε το πλάνο και κόστισε πολύ ο τραυματισμός του Ιωαννίδη.

Δεδομένο τέταρτο: Σε ατομικό επίπεδο έκαναν σπουδαίο ματς οι Ίνγκασον και Γεντβάι. Αμφότεροι γλίτωσαν από ένα σίγουρο γκολ, σχεδόν πάνω στη γραμμή. Είναι καλό μαντάτο η γενικότερη συνεργασία τους στο κέντρο της άμυνας. Από κει και πέρα, καλός στο πρώτο μέρος ο Μπακασέτας, συμπαθητική η εικόνα του Μπάλντοκ, καλός ο Μλαντένοβιτς. Στον αντίποδα, παρά τα περάσματα στο 1vs1 έλειψε η ουσία από τον Τετέ, ο Πελίστρι ήταν ξανά αρνητικός όπως και στη Βοσνία ενώ ο Σπόραρ έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους. Ο Λοντίγκιν ήταν άριστος κάτω από τα δοκάρια του αλλά πήγε να δωρίσει γκολ στον Ολυμπιακό με το… τσαφ έξω από την περιοχή.

Δεδομένο πέμπτο: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -7 αλλά έχει μπροστά του ένα στρωμένο παιχνίδι. Για ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να πάρει το πρωτάθλημα, το 6/6 αποτελεί μονόδρομο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Αλόνσο να δώσει στην ομάδα του βελτίωση, σταθερότητα, ένα σερί για να μπει οξυγόνο στον οργανισμό και να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος με τον ιδανικό τρόπο, ώστε να μειωθεί η διαφορά από την κορυφή. Τώρα θα παίξουν και οι υπόλοιποι τα ντέρμπι τους…

Exit mobile version