Blogs

«Καύσιμο» για την… ανηφόρα

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού AKTOR κόντρα στην AEK Betsson.

Το ζητούμενο ήρθε για τον Παναθηναϊκός AKTOR, που έβγαλε αντίδραση και… αγριάδα ξεσπώντας στην ΑΕΚ Betsson, την οποία συνέτριψε με χαρακτηριστική άνεση (94-74), σε μια εμφάνιση που μπορεί να λειτουργήσει ως «καύσιμο» για την ανηφόρα του επόμενου δεκαημέρου.

Οι «πράσινοι» ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι για 30-35 λεπτά και δεν άφησαν περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα του Σάκοτα, καθώς είχαν τη σωστή νοοτροπία και στις δύο άκρες του παρκέ, λίγες ημέρες μετά την πίκρα που πήραν από το διπλό ταξίδι σε Παρίσι και Μαδρίτη.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης μπήκαν κάπως μουδιασμένα και νωχελικά στο παιχνίδι, όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή και στα δύο ματς της διπλής εβδομάδας. Μετά το πρώτο τετράλεπτο όμως και έπειτα από τις διορθωτικές κινήσεις του Αταμάν, αποφάσισαν να… σοβαρέψουν και να επιβάλουν τους κανόνες τους: το αρχικό 4-10 μετατράπηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε 19-12 και κάπου εκεί τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης και πατώντας τέρμα γκάζι στις ενδιάμεσες περιόδους (49-21 το επιμέρους σκορ σε αυτές), το «τριφύλλι» χάθηκε στον ορίζοντα, φτάνοντας τη μέχρι και στο +34 από την Ένωση. Κάπου εκεί ωστόσο επήλθε υπερβολική χαλάρωση, με συνέπεια το επιμέρους 22-3 των «κιτρινόμαυρων», που ροκάνισαν τη διαφορά και «ζωντάνεψαν» λίγο το παιχνίδι στο φινάλε.

Κακά τα ψέματα, με αυτό το προβληματικό 5λεπτο στην 4η περίοδο (31’-36’) αμαύρωσε την εικόνα του ο «επτάστερος» και έδωσε μικρά δικαιώματα για μουρμούρες και ανησυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αταμάν αναγκάστηκε να επαναφέρει άρον-άρον στο παρκέ τους Γκραντ και Λεσόρ, που έπαιρναν πολύτιμες ανάσες στον πάγκο.

Από ‘κει και πέρα, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από την εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν σίγουρα η απόδοση του Μπράουν. Ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός χρειαζόταν ένα καλό ματς και ας ελπίσουμε αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει τη… σπίθα που θα ανάψει το φιτίλι. Ο 34χρονος γκαρντ ήταν απολαυστικός σε εκτελέσεις (22 πόντοι με 7/11 εντός παιδιάς) και δημιουργίες (5 ασίστ), ενώ ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες και πήρε μπόλικο χρόνο συμμετοχής (σχεδόν 27 λεπτά). Μακάρι να συνεχίσει έτσι και στην Ευρωλίγκα…

Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για τον Γκριγκόνις, ο οποίος ήταν άστοχος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μετά την ανάπαυλα «βρήκε» το χέρι του και τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα εύστοχο σουτ του στο +28, ο Λιθουανός πανηγύρισε δεόντως δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο πολλή ανάγκη είχε ένα αποδοτικό παιχνίδι.

Στα θετικά επίσης ότι επιτέλους οι «πράσινοι» ήταν πιο σκληροί στα… μετόπισθεν και άπλωναν περισσότερο τα χέρια τους, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε αρκετά λάθη (15 τον αριθμό), ενώ μετά το πρώτο δεκάλεπτο θωράκισαν και τη ρακέτα τους μη επιτρέποντας στην ΑΕΚ να μαζέψει επιθετικά ριμπάουντ και δεύτερες ευκαιρίες.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι παίκτες του «τριφυλλιού» περιόρισαν τα λάθη τους (έκαναν 7 στο δεύτερο ημίχρονο και τα περισσότερα όταν το ματς είχε κριθεί), τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ήρθε το πρώτο βήμα της αντίδρασης των πρωταθλητών Ευρώπης, που έχουν μπροστά τους έναν Γολγοθά με 4 πολύ απαιτητικά ματς σε μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στην έδρα της Φενέρμπαχτσε την προσεχή Παρασκευή.

Ολοκληρώνοντας να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον κόσμο του «επτάστερου», που φρόντισε να δώσει δυναμικό «παρών» στο ΟΑΚΑ σε… αντιεμπορική ημέρα και ώρα. Περισσότεροι από 8.000 φίλαθλοι ανηφόρισαν στο Μαρούσι και στήριξαν τους παίκτες του Αταμάν. Να σταθούμε και σε ένα πολύ ιδιαίτερο στιγμιότυπο: μετά από ένα άστοχο σουτ του Μήτογλου στο 3ο δεκάλεπτο, όλοι οι φίλοι της ομάδας χειροκρότησαν τον διεθνή φόργουορντ θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον εμψυχώσουν και εκείνος τους ζήτησε συγγνώμη και ακολούθως τους ευχαρίστησε. Παναθηναϊκό μεγαλείο!

Υ. Γ. Στα θετικά της βραδιάς προφανώς και η επάνοδος του Κώστα Αντετοκούνμπο, που πήρε χρόνο συμμετοχής και ετοιμάζεται να προσφέρει τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Υ. Γ. 2 Ο Μήτογλου βιώνει περίοδο ντεφορμαρίσματος και αυτό το παρατηρεί και ο πλέον αδαής. Είμαστε σίγουροι όμως ότι ο διεθνής φόργουορντ θα βρει τον καλό εαυτό του και θα αποτελέσει πάλι έναν από τους πυλώνες της ομάδας.

Υ. Γ. 3 Πολλά μπράβο στους ανθρώπους της ΚΑΕ ΑΕΚ που άφησαν λουλούδια στα αποδυτήρια για να τιμήσου τη μνήμη του Πάρη Δερμάνη.

Exit mobile version