Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρουί Βιτόρια, σχολίασε τη νίκη της ομάδας του επί της Λαμίας και επεσήμανε τα κομμάτια στα οποία χρειάζεται να δουλέψει και να βελτιωθεί το «Τριφύλλι».
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου:
Είστε εδώ μόλις 10 ημέρες, προφανώς δεν είστε μάγος. Από αυτά τα 3 πρώτα παιχνίδια και τις λίγες προπονήσεις που έχετε κάνει, θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσετε είναι το ψυχολογικό;
«Νιώθω κι εγώ ότι στην ομάδα υπάρχει μια ένταση. Αυτό σίγουρα το είδαμε στο παιχνίδι με την Τζουργκάρντεν, η ομάδα έκανε καλό πρώτο ημίχρονο και εντελώς διαφορετικό δεύτερο. Αυτό είναι φυσιολογικό να φέρνει μια ανασφάλεια στο ψυχολογικό κομμάτι. Βέβαια κι εμείς το ξέραμε καλά, ήταν μεγάλη πρόκληση το γεγονός ότι ερχόμενοι στην ομάδα είχαμε σε 10 μέρες 3 παιχνίδια, όπου το μόνο που προλαβαίναμε να κάνουμε ήταν αποθεραπεία, όχι να περάσουμε τις ιδέες μας. Οπότε ξέραμε ότι σε αυτά τα παιχνίδια το βασικότερο ζητούμενο ήταν η νίκη. Ήρθε στους 2 από τους 3. Είμαστε σίγουροι ότι η ομάδα θα βελτιωθεί περισσότερο, ιδίως στο να υπάρχουν καλύτερες αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο. Να νιώσουν οι ποδοσφαιριστές πιο άνετα για να έχουμε καλύτερες τελικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση ήρθε η νίκη και ήρθε και με μια αρκετά καλή, ανταγωνιστική συμπεριφορά. Θέλαμε να δούμε μια πολύ δυνατή αντίδραση σε σχέση με την ήττα που προηγήθηκε, είδαμε ότι η ομάδα μπήκε δυνατά, κέρδισε μονομαχίες. Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δεν έγιναν όλα όπως θέλαμε αλλά σε 10 μέρες δεν αλλάζουν όλα. Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Να γνωρίσουμε εμείς τους ποδοσφαιριστές κι αυτοί τις ιδέες μας. Με τον χρόνο που θα έχουμε στην διακοπή τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους ώστε να δούμε κάτι ακόμα καλύτερο από την ομάδα, που έχει πραγματικά μεγάλη δυναμική».
Εκτός από τις αποφάσεις στο επιθετικό τρίτο, ένα πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει ακόμα είναι όταν ο αντίπαλος πρεσάρει ψηλά. Είδαμε μια καινοτομία με τον Ουναΐ να κατεβαίνει μέτρα και να βοηθάει πίσω. Είναι αυτό ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί; Έχει να κάνει και με τα χαρακτηριστικά των παικτών; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν παίκτες που βρίσκονται σε κατάσταση ντεφορμαρίσματος ή είναι καθαρά θέμα αυτοπεποίθησης;
«Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, εγώ θεωρώ ότι στο κομμάτι του build up είμαστε σχετικά καλοί. Κι αυτό γιατί αυτό που μερικές φορές θέλουμε είναι να προκαλέσουμε τον αντίπαλο να μας πιέσει ψηλά, ώστε έχοντας μετά μια γρήγορη κυκλοφορία να βρούμε τον ελεύθερο παίκτη. Αυτό το κάνουμε σχετικά καλά, βρίσκουμε τον ελεύθερο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός μετά πρέπει να επιταχύνει το παιχνίδι και όχι να γυρίσει την μπάλα πίσω. Διότι αρκετές φορές παρασέρνουμε τον αντίπαλο να μας πιέσει ψηλά, το κάνουμε για να σπάσουμε την πίεση αυτή, αλλά μας λείπει το να πάμε γρήγορα μπροστά για να βρούμε αμυντική ανισορροπία και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μια καλή τελική. Η κατοχή της μπάλας ποτέ δεν πρέπει να είναι τελικός σκοπός. Είναι ένα μέσο για να φτάσεις στον στόχο, που είναι η τελική ενέργεια και το γκολ. Για αυτό κι εγώ θα έλεγα ότι στο κομμάτι της κυκλοφορίας από πίσω είμαι σχετικά ήρεμος, δεν είναι το πρωτεύουν που πρέπει να λύσουμε. Αλλά πρέπει μόλις σπάμε την πίεση να πάμε την μπάλα μπροστά και να μην την γυρνάμε πίσω. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να κατευθύνουμε καλύτερα την ομάδα ώστε να κάνει συντονισμένες κινήσεις και να βγάλει τελικές.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ πως και για εμάς είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε αυτή την στιγμή ένα ζήτημα ντεφορμαρίσματος. Ήρθαμε στην Ελλάδα 08:30 το πρωί την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε φτάνοντας από την Σουηδία κι έχοντας μόνο 2 μέρες για να κάνουμε αποθεραπεία, είναι αρκετά απλοποιημένο να πούμε ότι κάποιοι είναι ντεφορμέ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Κάποιοι προέρχονται από τραυματισμό, κάποιοι δεν έχουν ρυθμό κτλ. Πρέπει κι εμείς να αναλύσουμε τα πράγματα και να δούμε αν ο Χ ποδοσφαιριστής μπορεί να ξαναπαίξει σε λίγες ώρες κι αν όχι ποιος είναι ο κατάλληλος να τον αντικαταστήσει. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να έχουμε μια πιο ψύχραιμη ματιά για να αναλύσουμε την κατάσταση και σε μια περίοδο να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα».