Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε τον «ουρανό» του Παναθηναϊκού AKTOR, που υποχρεώθηκε σε δεύτερη διαδοχική ήττα, 88-91 εντός από τη Μονακό. Οι «πράσινοι» είχαν εικόνα ανάλογη του χρώματος της 3ης -εντυπωσιακής- φανέλας τους που έκανε πρεμιέρα κόντρα στην ομάδα του Σπανούλη, δεν εμφάνισαν την απαιτούμενη συγκέντρωση και την αμυντική προσήλωση που χρειαζόταν στα κρίσιμα σημεία, με συνέπεια να πικράνουν τον κόσμο τους, που γέμισε το ΟΑΚΑ.
Οι παίκτες του Αταμάν δεν μπήκαν με καθόλου καλή νοοτροπία και παραδόθηκαν στις ορέξεις των φιλοξενούμενων, που έβρισκαν με άνεση τον δρόμο προς το καλάθι των γηπεδούχων, είτε στο ανοιχτό γήπεδο (22 πόντοι σε αιφνιδιασμό), είτε με τις εκτελέσεις τους έξω από τα 6,75μ. (10/22). Όπως είχαμε σημειώσει και στο σχετικό θέμα που κάναμε μεσοβδόμαδα στο Panathinaikos24.gr, ο «επτάστερος» εμφανίζει δύο διαφορετικά πρόσωπα στις νίκες και στις ήττες του στη φετινή Ευρωλίγκα.
Στα ματς που χάνει δέχεται 11 πόντους/μέσο όρο περισσότερους από τα παιχνίδια που κερδίζει, ενώ οι αντίπαλοί του κάνουν σχεδόν τα μισά λάθη. Να θυμίσουμε εδώ ότι το «τριφύλλι» πέρσι πήρε πολλές νίκες χάρη στην εξαιρετική άμυνα που έπαιζε. Κακά τα ψέματα, η περσινή έκδοση του Παναθηναϊκού έπαιρνε ώθηση από την άμυνα και στηριζόταν πολύ στην προσήλωση που είχε σε αυτό το κομμάτι, αλλά και στην ενέργεια που έδιναν κάποιοι παίκτες όπως ο Καλαϊτζάκης και ο Αντετοκούνμπο, που έρχονταν από τον πάγκο και άλλαζαν το μομέντουμ. Φέτος και οι δύο είναι παραγκωνισμένοι, είτε για λόγους τακτικής (ο πρώτος), είτε εξαιτίας τραυματισμού (ο δεύτερος).
Ακόμα και στον τελικό της περσινής Ευρωλίγκας, η ομάδα του Αταμάν έφτασε στην ανατροπή χάρη στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας της μέσα στο παιχνίδι: στα 12 πρώτα λεπτά είχε δεχθεί 41 πόντους και σε όλο το υπόλοιπο διάστημα έφαγε μόλις 39 (36 επί της ουσίας, αν βγάλουμε το τρίποντο του Ροντρίγκεθ σε νεκρό χρόνο). Ή ακόμα και στον ημιτελικό του περσινού Final Four, όπου κράτησε τη Φενέρμπαχτσε στους 57 πόντους. Τα αναφέρουμε όλα αυτά διότι το μυστικό κρύβεται ακριβώς εκεί: να επανέλθουν οι «πράσινοι» στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις όσον αφορά την αμυντική λειτουργία.
Κρίνεται επίσης αναγκαίο να βελτιωθεί άμεσα ο «επτάστερος» στο κομμάτι της προσέγγισης των αγώνων και να είναι εκείνος που επιτέλους θα επιβάλει τον ρυθμό του. Άλλωστε, στα 5 ματς που έχει ηττηθεί στη φετινή Ευρωλίγκα παρουσιάζει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Μπαίνει πολύ νωθρά στο παιχνίδι, κυνηγάει στο σκορ (μόλις 20 από τα 200 συνολικά λεπτά έχει βρεθεί μπροστά στο σκορ) και παρασύρεται στο τέμπο του αντιπάλου, διότι επιδίδεται περισσότερο σε… σόου παρά σε μπασκετικό «ξύλο».
Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για την ώρα, τα ματς που κρίνονται στους 85-90 πόντους και κόντρα σε αντιπάλους από το πάνω ράφι, δεν τον ευνοούν, παρότι διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο. Τώρα χρειάζεται μπόλικη αυτοκριτική από όλους και ακόμα περισσότερη δουλειά, καθώς το πρόγραμμα που ακολουθεί θα δείξει αν έχει μάθει από τα λάθη του…
Υ. Γ. Ο Βασίλης Σπανούλης μπορεί να τα άκουσε από τους φίλους του Παναθηναϊκού, ωστόσο είχε πολύ ώριμες αντιδράσεις στον πάγκο και καθοδήγησε μαεστρικά τη Μονακό. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα και σίγουρα έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε πολύ καλό προπονητή.