Πόσες και πόσες λέξεις πέρασαν στην καθημερινή χρήση της γλώσσας μας με δύο διαφορετικούς τρόπους γραφής, κάνοντάς μας να χάσουμε τη μπάλα για το ποια είναι τελικά η σωστή τους ορθογραφία!
Είναι και οι δύο τρόποι σωστοί ή μόνο ο ένας;
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο σωστός τρόπος είναι μόνο ένας και καθορίζεται από την ιστορική ορθογραφία της λέξης.
Στην ελληνική γλώσσα συγκεκριμένα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες εθνικές γλώσσες, γράφουμε τις λέξεις όπως αυτές παραδοσιακά γράφονταν, σύμφωνα με την ιστορία κάθε λέξης και την ορθογραφία της.
Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, η ιστορική ορθογραφία συμπίπτει με αυτό που ονομάζουμε ετυμολογία της λέξης, δηλαδή με «την αληθή προέλευσή» της (ετυμολογία: έτυμος = αληθής).
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής των παρακάτω λέξεων, σύμφωνα με ειδικούς γλωσσολόγους;
Αυγό ή Αβγό;
Το λεξικό του Μπαμπινιώτη, κρίνει πως είναι σωστή η λέξη αβγό και εξηγεί την προτίμηση, ανατρέχοντας στη γλωσσολογία και στην εξέλιξη της λέξης αυτής από την αρχική λέξη “ωόν” της αρχαίας ελληνικής.
Έχοντας τους φθόγγους βγ από φωνητική εξέλιξη, το αβγό γράφεται κανονικά με -β- (τα ωά > ταουα > ταγουά > ταουγά > ταβγά > τ’ αβγό).
Από την άλλη, το λεξικό του Τριανταφυλλίδη δέχεται την ίδια προέλευση για την λέξη αυτή, αλλά θεωρεί ότι η εξέλιξή της και η τροποποίηση που υπέστη θα μπορούσε να δώσει και τον τύπο αυγό, ο οποίος θεωρήθηκε σωστός για αρκετό διάστημα, ωστόσο, η ορθογραφία του αμφισβητήθηκε σχετικά πρόσφατα.