Ριζικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων, κυρίως εντός του αστικού ιστού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προωθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για παραβάσεις που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με σχετική επιείκεια.
«Μαχαίρι» στις επικίνδυνες συνήθειες των οδηγών
Όπως αποκαλύπτει η Realnews, στο επίκεντρο της αναμόρφωσης του ΚΟΚ βρίσκονται οι παραβάσεις που ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων: η χρήση κινητού κατά την οδήγηση, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων, που συνεχίζουν να προκαλούν εκατοντάδες απώλειες ζωών κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: το 2023 καταγράφηκαν 646 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, ενώ το 2024 η τάση είναι αυξητική, με 665 θύματα. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι 106 εξ αυτών σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις.
Νέα ποινή για χρήση κινητού στο τιμόνι
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες παραβάσεις, αντιμετωπίζεται πλέον με αυστηρότερο τρόπο. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το διοικητικό πρόστιμο διαμορφώνεται στα 350 ευρώ, ενώ προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ και η αφαίρεση της άδειας εκτείνεται στις 180 ημέρες. Αν υπάρξει δεύτερη υποτροπή εντός πενταετίας, τότε ο οδηγός θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν ολόκληρο χρόνο.
Εάν δε, από τη χρήση κινητού προκύψει τροχαίο ατύχημα που επιφέρει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, ενεργοποιούνται οι ποινές του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνης οδήγησης, που φτάνουν ακόμη και στην κάθειρξη.
Αλκοόλ και οδήγηση: Νέες μετρήσεις, σκληρές ποινές
Παράλληλα, ενισχύεται το πλαίσιο αντιμετώπισης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Εισάγονται σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης αλκοόλ και άλλων ουσιών, ενώ τα όρια και οι ποινές επανακαθορίζονται:
Για αλκοόλ 0,50 – 0,80 g/l: πρόστιμο 350 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Για 0,80 – 1,10 g/l: πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 90 ημέρες. Σε υποτροπή: πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες. Σε δεύτερη υποτροπή: πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για έναν χρόνο. Όταν η το αλκοόλ υπερβαίνει τα 1,10 g/l, το πρόστιμο φτάνει τα 1.200 ευρώ, η αφαίρεση άδειας ισχύει για 180 ημέρες και επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως και πέντε έτη.
Σε υποτροπή, οι κυρώσεις εκτοξεύονται: πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για επτά έτη και ενεργοποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα. Αν υπάρξει δεύτερη υποτροπή, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 4.000 ευρώ, ενώ η αφαίρεση διπλώματος φτάνει τα 10 έτη.
Παραβίαση κόκκινου
Η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη επίσης τίθεται στο μικροσκόπιο. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν:
Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες. Σε υποτροπή, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ, με την αφαίρεση να φτάνει τις 180 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πενταετίας, το πρόστιμο αγγίζει τα 2.000 ευρώ, ενώ η άδεια οδήγησης αφαιρείται για δώδεκα μήνες. Το νέο αυστηρότερο ποινολόγιο επιδιώκει να χτυπήσει το πρόβλημα στην καρδιά του: την ανεύθυνη και επικίνδυνη οδήγηση.
Πηγή: instanews.gr