Εκστρατεία για να μπει φρένο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Επιστολή με βαριές αιχμές κατά του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης υπεγράφη από 34 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για «μυστική και επιταχυνόμενη εκστρατεία» επιστροφής των Γλυπτών και απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν κάθε διαπραγμάτευση.
Αποκλειστική επιστολή που εξασφάλισε το Sky News αποκαλύπτει ότι εξετάζεται ακόμη και νομική δράση για να αποτραπούν μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ. Ντέιβιντ Στάρκι και ο σερ Τζον Ρέντγουντ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 34 υπογράφοντες επιστολή που καταγγέλλει ότι το Βρετανικό Μουσείο συμμετέχει σε μια «μυστική» και «εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Η επιστολή, που εστάλη στον Κιρ Στάρμερ, στη νέα υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι και στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει ότι «είναι απαραίτητη μία σχετική μεταρρύθμιση».
Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, ορισμένοι από τους επιτρόπους του μουσείου «ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους», ενώ ζητείται να μπει τέλος σε κάθε μορφή διαπραγμάτευσης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προειδοποιώντας για πιθανές νομικές ενέργειες.
Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την απομάκρυνση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Προειδοποιούν δε ότι «διατηρούν το δικαίωμα να αναζητήσουν νομικές συμβουλές για την προστασία των συμφερόντων του βρετανικού λαού», με πιθανό στόχο ακόμη και «την έκδοση διατάγματος για την αναστολή κάθε εν εξελίξει ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης, έως ότου οι πραγματικοί δικαιούχοι – δηλαδή το βρετανικό κοινό – έχουν πλήρως ενημερωθεί».
Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η δεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής τη συντηρητική ακτιβίστρια Κλερ Μπούλιβαντ και τον πρώην αναπληρωτή συν-ηγέτη των Μεταρρυθμιστών, Μπεν Χάμπιμπ.
Τι λέει ο νόμος Ο νόμος για το Βρετανικό Μουσείο του 1963 απαγορεύει τη νομική παραχώρηση θησαυρών όπως τα Γλυπτά.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά πως «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα». Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση και φροντίδα των συλλογών, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών, «ανήκει στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο Μάιο, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο νόμος». Και πρόσθεσε: «Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι δυνατός ούτε ένας μόνιμος ούτε ένας επ’ αόριστον δανεισμός».
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει στο podcast Political Currency ότι η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι ακόμα αρκετά μακριά».
Το χρονικό της κλοπής του Έλγιν Ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα. Ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη μεταφορά των Γλυπτών και τα πούλησε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1816, πριν τα μάρμαρα περάσουν στην επιτροπεία του Βρετανικού Μουσείου.
Η Τουρκία αμφισβητεί ότι δόθηκε ποτέ άδεια στον Έλγιν να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η εκπρόσωπος της Τουρκίας Δρ. Ζεϊνέπ Μποζ υποστήριξε δημόσια την Ελλάδα το 2024 στη Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (ICPRCP).
Μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς των Βρετανών περί ύπαρξης οθωμανικού φιρμανιού για την κατοχή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
«Δεν υπάρχει οθωμανικό φιρμάνι αλλά ένα χαρτί στα ιταλικά» έχει πει η Τουρκάλα αξιωματούχος.
Πηγή: newsit.gr