Ο Ρισόν Χολμς προβάρει τα πράσινα, αφού φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό! Ο Αμερικανός σέντερ αποτελεί μέλος ενός draft του ΝΒΑ, που έχει μπόλικη γεύση… τριφυλλιού.
Το Panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει τα δεδομένα για τις επιλογές των ομάδων στο draft του 2015, οι δύο εκ των οποίων αφορούν νυν παίκτες του ρόστερ του «επτάστερου». Καταρχάς, στο εν λόγω draft ο Χολμς επιλέχθηκε στο νούμερο 37 από τους Σίξερς, με τους οποίους αγωνίστηκε για μια τριετία (2015-18), έχοντας περάσει προηγουμένως από το κολλέγιο Μπόουλινγκ Γκριν.
Από ‘κει και πέρα, στο νούμερο ένα βρέθηκε ο Καρλ-Άντονι Τάουνς (επιλογή των Γουλβς) και ακριβώς πίσω του ο Ντ’ Άντζελο Ράσελ (Λέικερς), ενώ «κλεψιά» θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή των Σανς στο νούμερο 13, όπου πήραν τον παικταρά Ντέβιν Μπούκερ.
Η έρευνα του Panathinaikos24.gr στο συγκεκριμένο draft βρήκε… διαμαντάκια, αρχής γενομένης από το νούμερο 5. Εκεί οι Μάτζικ επέλεξαν τον αγαπημένο των φίλων του «τριφυλλιού», Μάριο Χεζόνια, ο οποίος αγωνίστηκε στο Ορλάντο από το 2015 μέχρι το 2018. Ο Κροάτης φόργουορντ πέρασε από τα μέρη μας εν μέσω κορωνοϊού και φόρεσε την αγαπημένη του πράσινη φανέλα στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21, κατακτώντας το εγχώριο νταμπλ.
Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στο νούμερο 19, οι Γουίζαρντς επιλέγουν έναν γκαρντ που ερχόταν με… φόρα από το κολλέγιο Νοτρ Νταμ. Ο λόγος για τον νυν playmaker του «επτάστερου», Τζέριαν Γκραντ. Ο «Τζέι» κατέληξε με ανταλλαγή τελικά στους Νικς, όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 2015-16, ενώ ακολούθησαν Μπουλς και Γουίζαρντς. Το 2020 συμφώνησε με τον Προμηθέα Πάτρας, ενώ το καλοκαίρι του 2023 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έκτοτε αποτελεί έναν κομβικότατο παίκτη του Αταμάν αυτά τα χρόνια.
Στο νούμερο 31 εκείνου του draft οι Τίμπεργουλβς δίνουν το χρίσμα σε έναν ακόμα παίκτη του υπάρχοντος ρόστερ του «τριφυλλιού». Τσέντι Όσμαν λοιπόν. Ο Τούρκος φόργουορντ βέβαια έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να μετακομίσει στο ΝΒΑ, κάτι που συνέβη το 2017, όταν μετακόμισε στους Καβαλίερς, όπου ανήκαν πλέον τα δικαιώματά του. Μετά από μια γεμάτη εξαετία στο Κλίβελαντ και μία σεζόν στο Σαν Αντόνιο, αποφάσισε το 2024 να επιστρέψει στην Ευρώπη και να φορέσει τα πράσινα. Στο νούμερο 37 προαναφερθήκαμε (σ.σ. Χολμς) και προχωράμε παρακάτω. Δέκα θέσεις πιο κάτω (νούμερο 47) βρίσκουμε τον Αρτούρας Γκουντάιτις, ο οποίος επιλέχθηκε από τους Σίξερς, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ. Πλέον τα δικαιώματά του στον «μαγικό κόσμο» ανήκουν στους Καβαλίερς. Ο Λιθουανός σέντερ πέρασε από τον Παναθηναϊκό σε μια δύσκολη συνθήκη και συγκεκριμένα τη σεζόν 2022-23.
Δύο θέσεις πίσω του, στο νούμερο 49 εκείνου του draft, βρίσκουμε τον Άαρον Γουάιτ, που επιλέχθηκε από τους Γουίζαρντς. Ο χρησιμότατος φόργουορντ δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ και το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν μετακόμισε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βόννη. Από το «τριφύλλι» πέρασε σε εποχές «εσόδων-εξόδων», την περίοδο 2020-21. Μάλιστα, ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο μεγάλο διπλό της ομάδας στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα τον Φεβρουάριο του 2021 (77-88).
Τέλος, στο νούμερο 59 του εν λόγω draft βρίσκουμε και έναν Έλληνα που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αγραβάνη, που επιλέχθηκε από τους Χοκς. Ο διεθνής φόργουορντ δεν πέρασε ποτέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ αγωνίστηκε στους «πράσινους» στο δεύτερο μισό της «μαρτυρικής» σεζόν 2022-23. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο ίδιο draft υπάρχουν και παίκτες που συνδέονται εμμέσως με τον «επτάστερο». Στο νούμερο 26 ο σέντερ του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοφ, ενώ στο νούμερο 35 επιλέχθηκε ο σέντερ της Μπαρτσελόνα και αδερφός του Χουάντσο, Μπίλι Ερνάνγκομεθ, που έφτασε μια ανάσα από το «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2023. Επίσης, υπάρχει και μπόλικη… Ευρώπη στη συγκεκριμένη διαδικασία (πέραν των προαναφερθέντων), με παίκτες όπως ο Λετονός φόργουορντ Πορζίνγκις (νο. 4), ο Σουηδός γκαρντ Έρικσον (νο. 50), ο Ισπανός γκαρντ Ντίεθ (νο. 54), ο Σέρβος γκαρντ Ραντίσεβιτς (νο. 57) και ο Σέρβος σέντερ Μίτροβιτς.
Όπως επίσης συναντάμε και αρκετούς παίκτες που έχουμε δει στα μέρη μας, είτε ως παίκτες ελληνικών ομάδων, είτε ως αντίπαλοι. Για παράδειγμα στο νούμερο 17 ο γκαρντ Ρασάντ Βον (Λαύριο, Απόλλων Πάτρας), στο νούμερο 39 ο φόργουορντ Χουάν Πάμπλο Βαλουέτ (ΑΕΚ) ,στο νούμερο 42 ο γκαρντ Ολιβιέ Χάνλαν (Ηρακλής, Άρης), στο νούμερο 43 ο γκαρντ Τζόε Γιανγκ (Προμηθέας), στο νούμερο 44 ο γκαρντ Άντριου Χάρισον (ΠΑΟΚ) και στο νούμερο 45 ο γκαρντ Μάρκους Θόρντον (Λαύριο).
Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ενδεικτικά και κάποια ονόματα του εν λόγω draft που τους είδαμε (ή βλέπουμε ακόμα) σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Στο νο. 8 ο φόργουορντ Στάνλεϊ Τζόνσον (Εφές), στο νο. 9 ο φόργουορντ Φρανκ Καμίνσκι (Παρτίζαν), στο νο. 18 ο φόργουορντ Σαμ Ντέκερ (Μπανταλόνα κ.ά.), στο νο. 21 ο φόργουορντ Τζάστιν Άντερσον (Μπαρτσελόνα κ.ά.), στο νο. 33 ο φόργουορντ Τζόρνταν Μίκι (Ρεάλ κ.ά.) και στο νο.38 ο γκαρντ Νταρούν Χίλιαρντ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας κ.ά.).