ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Η «μάχη» με τη Μπάμπεργκ σε αριθμούς

Παναθηναϊκός και Μπάμπεργκ «διασταυρώνουν» τα «ξίφη» τους το βράδυ της Πέμπτης (9/2, 21:15) στο ΟΑΚΑ σε μια αναμέτρηση η οποία προμηνύεται κλειστή λόγω αριθμών και... Τρινκιέρι!

Η «μάχη» με τη Μπάμπεργκ σε αριθμούς

Οι «πράσινοι» υποδέχονται στο Μαρούσι τη Μπάμπεργκ, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Οι μεν γηπεδούχοι βρίσκονται στην εξάδα έχοντας ρεκόρ 12 νικών και 9 ηττών ενώ αντίθετα, οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν την τελευταία αντεπίθεση τους για την προνομιούχο οκτάδα από την 11η θέση και το 813.

Το κοινό παρελθόν τους έχει έντονο… πράσινο χρώμα, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει βγει νικητής 6 φορές σε σύνολο 7 αναμετρήσεων. Η μοναδική ήττα του «τριφυλλιού» από την ομάδα της Βαμβέργης συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 2011 στη Γερμανία (79-76), στην τρίτη (χρονικά) μεταξύ τους συνάντηση. Έκτοτε, ο «εξάστερος» μετρά 4 συνεχόμενες νίκες επί των αυριανών αντιπάλων του.

Στην τελευταία συνάντησή τους, στις 26 Οκτωβρίου του 2016, οι «πράσινοι» κατάφεραν να «αποδράσουν» με το «διπλό» από την έδρα της Μπάμπεργκ (84-83), χάρη στον ήρωα της τελευταίας (και όχι μόνο) στιγμής, Νικ Καλάθη, ο οποίος «γράπωσε» το επιθετικό ριμπάουντ μετά την άστοχη προσπάθεια του Ρίβερς και σκόραρε με τη βοήθεια του ταμπλό στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Τρομερή στιγμή με ατάκα Σλούκα σε Καλαϊτζάκη στην κάμερα του Panathinaikos24.gr: «Αυτός το καθάρισε»! (vid)
Τρομερή στιγμή με ατάκα Σλούκα σε Καλαϊτζάκη στην κάμερα του Panathinaikos24.gr: «Αυτός το καθάρισε»! (vid) 19.568 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Εκείνη τη βραδιά, ο Τσάβι Πασκουάλ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον «πράσινο» πάγκο, το οποίο -ελέω Καλάθη- συνοδεύτηκε με νίκη ψυχολογίας αλλά και αντεπίθεσης. Ο 28χρονος ομογενής γκαρντ, «άγγιξε» το τριπλ – νταμπλ σε εκείνο το ματς (13 πόντοι – 11 ριμπάουντ – 9 ασίστ), έχοντας βέβαια άξιο συμπαραστάτη τον Κει Σι Ρίβερς (18π.) στην πρώτη του, μεγάλη, «παράσταση» στη σεζόν. Αντίθετα, η ομάδα του Τρινκιέρι, η οποία έφτασε ένα βήμα από την τελική επιτυχία, στηρίχθηκε αρκετά στις επιδόσεις του Νικολό Μέλι (17π.).

Ο Τρινκιέρι έβαλε αρκετές «τρικλοποδιές» στον δρόμο του Παναθηναϊκού προς τη νίκη εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου αλλά στο τέλος πανηγύρισαν οι «πράσινοι». Το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί άλλες δυο φορές στο παρελθόν, με ίδιο σενάριο και ίδια κατάληξη. Το «τριφύλλι» έχει βρεθεί συνολικά τρεις φορές απέναντι στον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό και έχει περάσει δύσκολα βράδια απέναντί του. Τη σεζόν 2012/13, ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη είχε επικρατήσει με ένα καλάθι διαφορά στα δυο παιχνίδια κόντρα στην Καντού του Τρινκιέρι (78-76 εντός, 71-69 εκτός) ενώ στη Γερμανία χρειάστηκε τη σωτήρια επέμβαση του Νίκου Καλάθη (84-83).

Μεταφερόμαστε ξανά στο σήμερα, ή καλύτερα στο… αύριο (9/2). Οι δύο ομάδες αναμένεται να αντιπαραβάλλουν δυο ετερόκλητα στοιχεία. Οι φιλοξενούμενοι έρχονται στην Αθήνα με τις… ευλογίες της επίθεσης, καθώς κατέχουν την καλύτερη επιθετική συγκομιδή στην διοργάνωση (80.1 πόντοι/ματς). Βέβαια απέναντί τους θα βρουν τα «πράσινα» παιδιά της… αμύνης στην έδρα τους.

Ο Παναθηναϊκός, με εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό, αποδεικνύει πως ξέρει να «υπερασπίζεται» τα «εδάφη» του, έχοντας μάλιστα ώθηση μέσω της άμυνας, καθώς οι 75.8 πόντοι παθητικό/ματς συνιστούν την καλύτερη επίδοση της διοργάνωσης. Παράλληλα, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί την συντριπτική υπεροχή της στο «ζωγραφιστό», γνωρίζοντας πως θα έχει απέναντι της την ομάδα με τους πιο αναποτελεσματικούς ψηλούς (τελευταίοι στην συγκομιδή των ριμπάουντ).

Αντίθετα, όπως προελέχθη, η ομάδα του Τρινκιέρι θα προσπαθήσει να «πληγώσει» τους «πράσινους» μέσω της επίθεσης. Η φετινή Μπάμπεργκ φημίζεται για το επιθετικό της ταλέντο αλλά και τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας της, ούσα μόνο πίσω από την ΤΣΣΚΑ στη σχετική λίστα των ποσοστών ευστοχίας της ανά παιχνίδι (51.36%), έναντι του «ουραγού» Παναθηναϊκού (45.82%). Παράλληλα, οι Γερμανοί βρίσκονται στα ψηλά «πατώματα» της στατιστικής όσον αφορά τις βολές (1οι στη λίγκα με 82.6%), τα δίποντα (2οι με 55.4%) και τα τρίποντα (20ι με 40.7%).

Οι «στατιστικές» δυνάμεις και αδυναμίες του Παναθηναϊκού και της Μπάμπεργκ αποκαλύφθηκαν εν ολίγοις στο κείμενο, ωστόσο οι παράμετροι που θα κρίνουν το ποια από τις δυο ομάδες θα «χαμογελάσει» τελευταία το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ δεν αφορούν μόνο τη «στυγνή» παρουσία και ερμηνεία των αριθμών. Οι απαντήσεις θα δοθούν στο παρκέ!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.