ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ρούλα Στεφανάκη

Χάθηκε ο πολιτισμός;

H Ρούλα Στεφανάκη γράφει στο panathinaikos24.gr για τον διπλά νικητή στο ντέρμπι Παναθηναϊκό, που εκτός από το μεγαλειώδες «διπλό» δίδαξε και ήθος.

Χάθηκε ο πολιτισμός;

Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα στο Γ. Καραϊσκάκης, γύρω στα 100 άτομα, είχαν επισκεφτεί την αποστολή του Παναθηναϊκού στο ξενοδοχείο και το αίτημά τους ήταν ξεκάθαρο. «Κερδίστε τον Ολυμπιακό και μην απαντήσετε στις όποιες προκλήσεις των αντιπάλων σας». Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου, πήραν το μήνυμα, μπήκαν στο γήπεδο και χάλασαν  τη… φιέστα του αιώνιου αντιπάλου τους!

Πιο εύκολα από ότι ίσως περίμενε, ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το ντέρμπι σε… παράσταση για ένα ρόλο και υπερασπίστηκε την τιμή του και με το παραπάνω.

Όχι, ένα, ούτε δύο, αλλά τρία γκολ έστειλε στα δίχτυα του «αιωνίου» αντιπάλου που χθες αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν. Προφανώς μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στη Μάντσεστερ, άδειασε και αυτό φάνηκε στο χορτάρι.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός είχε πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, αποδείχθηκε διαβασμένος, πιο αποφασισμένος για τη νίκη και έφτασε πανάξια στο θετικό αποτέλεσμα, υποχρεώνοντας παράλληλα τον Ολυμπιακό στην πρώτη του εντός έδρας ήττα.

Ο Παναθηναϊκός πέρα από την αγωνιστική του ανωτερότητα στο χθεσινό ντέρμπι, δίδαξε και ήθος. Δεν προκάλεσε, χειροκρότησε όταν ο αντίπαλός τους Όλαϊτάν, μεταφέρθηκε με το φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου και το κυριότερο, δεν απάντησε σε προκλήσεις. «Κύριος» πήγε και «κύριος» έφυγε. Ακόμη και όταν ο Γιάννης Αναστασίου, έπεσε στο έδαφος, μετά το ποτήρι με το αναψυκτικό που δέχτηκε στο πρόσωπο, όλοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους.

«Χάθηκε ο πολιτισμός;», απόρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού σε σχετική ερώτηση που του έκαναν στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου. Δυστυχώς ο Πολιτισμός είναι μια λέξη άγνωστη για ορισμένους που ανακαλύπτουν πολύ εύκολα, αφορμή να βγάζουν τα απωθημένα τους στα γήπεδα. Ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία. Και δε μπορώ να μην αναφέρω ότι οι περισσότεροι υγιείς φίλαθλοι που βρέθηκαν χθες στο Γ. Καραϊσκάκης καταδίκασαν τα αίσχη.

Τώρα πώς μπορείς να περιορίσεις εκείνους που πάνε στο γήπεδο για να δημιουργήσουν επεισόδια; Είναι μεγάλη κουβέντα και σίγουρα η λύση δεν είναι μαγική. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας. Και βάζω πρώτα απ΄ όλους τη δική μας «φάρα» τους δημοσιογράφους. Όταν με πρωτοσέλιδα, πυροδοτείς το κλίμα, μην περιμένεις ο οπαδός να λειτουργήσει κόσμια. Όταν οι παράγοντες, πρόεδροι, φαγώνονται σαν τα… κοκόρια και γίνονται πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, δεν αναφέρουν καν τα ονόματα των προέδρων, τι  περιμένεις; Όταν δεν υπάρχει τιμωρία, τι να τους κάνεις 100 νόμους;  Όταν στα ίδια μας τα σπίτια, όλοι φανατίζουμε τα παιδιά μας από την κούνια κιόλας, πώς μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις; Όταν μεγαλώνουμε παιδιά χωρίς να τους μαθαίνουμε το αυτονόητο, να αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του αντιπάλου και να του δίνουν το χέρι όταν το αξίζει, δεν έχουμε καμία ελπίδα.

Ας κάνουμε λοιπόν, όλοι την αυτοκριτική μας και ας μην ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο στους άλλους, διότι πολύ απλά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο και στα επόμενα ντέρμπι. Τα επεισόδια θα έχουν την τιμητική τους, οι υπόλοιποι, θα κατακρίνουμε τη βία και πάει λέγοντας…

Ότι αξίζεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Και εμείς δυστυχώς αυτό το ποδόσφαιρο αξίζουμε, αυτό έχουμε. Μην παραπονιόμαστε λοιπόν…

Ρούλα Στεφανάκη
Ρούλα Στεφανάκη Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει, λέει o λαός και η Ρούλα πιστεύει ότι της ταιριάζει γάντι. Η δημοσιογραφία δεν ήταν στα σχέδιά της, ούτε γεννήθηκε με το όνειρο να γίνει δημοσιογράφος. Ααα… να τα λέμε! Στα σχέδιά της ήταν να σπουδάσει και βλέπουμε. Όπως και έγινε. Πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ουδεμία σχέση με τη δημοσιογραφία φυσικά) πήρε και βεβαίωση ότι μπορούσε να διδάξει, όμως το συγκεκριμένο χαρτί, καταχωνιάστηκε κάπου στο αρχείο της, διότι πολύ απλά βρέθηκε στο δρόμο της το Sportime! Το μεγάλο της σχολειό της δημοσιογραφίας. Μια δεκαετία στο Sportime έκανε ρεπορτάζ μπάσκετ, ώσπου πιστεύει… το έμαθε πια το «παλιό-επάγγελμα». Στη συνέχεια εργάστηκε στο Derby, όπου βίωσε μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία, σύντομη μεν, αλλά πολύ ιδιαίτερη με εξαιρετικούς συναδέλφους με κάποιους εκ των οποίων εχει τη χαρά να ξανασυνεργαστεί (βλ. Γιάννη Αβραμίδη), εδώ στο Panathinaikos24. Και βέβαια δεν ξεχνάει το πέρασμά της και από το Onsports, από το οποίο επίσης έχει πολύ όμορφες στιγμές να θυμάται..

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ