ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Θεωρίες οικονομίας

Στην οικονομία υπάρχει μια παράμετρος που λέει ότι όταν κάτι το έχεις μεγάλη ανάγκη συνήθως το πληρώνεις λίγο παραπάνω απ΄ ότι πραγματικά κοστίζει! Ας το θυμόμαστε αυτό αν προκύψει διαζύγιο με «Σίφο», Αμπέιντ. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Θεωρίες οικονομίας

Στόπερ, δεξί μπακ, εξτρέμ (αν αποδειχθεί ότι ο Μπαϊράμι…δεν) κι ένας ακόμα κεντρικός χαφ (σε περίπτωση που η Νιουκάστλ κρατήσει τον Αμπέιντ) είναι οι πρώτοι στόχοι του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με πέρσι όπου μέχρι τον Αύγουστο ο Αναστασίου υποδεχόταν κόσμο στο Κορωπί φέτος έχουμε την εντύπωση ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα.

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Γκόρντον Σίλντενφελντ. Ο Κροάτης δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, μέχρι τον Ιανουάριο  αντιμετώπιζε προβλήματα προσαρμογής και στον πρώτο γύρο ο κόουτς άλλαζει διαρκώς δίδυμο στόπερ κάτι που τον είχε φέρει αντιμέτωπο οξείας κριτικής. Μετά από ένα επίσης άσχημο ματς στο Αγρίνιο (όπου ο «γερόλυκος» Καμαρά ανάγκασε τον Κροάτη και τον Κουτρουμπή να κουτουλάνε μεταξύ τους) ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και τώρα ο Νίκος Νταμπίζας ψάχνεται για την φόρμουλα παραμονής του.

Ο «Σίφο» δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του ’15 με την Ντιναμό Μόσχας, οι ετήσιες απολαβές του στη ρωσική ομάδα είναι περίπου 850.000 ευρώ κι είναι δύσκολο να επαναλάβει το φετινό «σκόντο» ρίχνοντας τις αξιώσεις του στις 450.000 ευρώ. Όπως επιβεβαίωσε ο μάνατζέρ του, Μάριο Κνεζ, ήδη τον έχουν τσεκάρει ομάδες από καλύτερα πρωταθλήματα, συνεπώς την παραμονή του δεν την αποκαλείς και «παιχνιδάκι». Ότι είναι να γίνει, πάντως, πρέπει να γίνει γρήγορα, αφού σε περίπτωση διαζυγίου ο Αναστασίου οφείλει να «δέσει» τον καινούργιο μπακ με τους υπολοίπους ενόψει των ευρωπαϊκών προκριματικών που θα κρίνουν τη συμμετοχή στους ομίλους.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής όπως επί πολυμετοχικότητας που περίμενε μέχρι τον Αύγουστο να…πέσουν οι τιμές! Με την οικονομική κρίση πριν λίγα χρόνια να έχει χτυπήσει αλύπητα την Ευρώπη (μ’ εξαίρεση Ρεάλ Μαδρίτης, Ρώσους και Άραβες ουδείς διέθετε τρομερά «πακέτα» στην αγορά) οι μεγάλες ελληνικές ομάδες ακουμπούσαν πάνω στο νόμο της αγοράς που αναφέρει πως όποιος έχει ανάγκη να πουλήσει, όσο περνά ο καιρός τόσο αναγκάζεται να πουλήσει φθηνότερα.

Στην οικονομία ,βέβαια, υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που λέει πως όταν κάτι το έχεις ανάγκη συνήθως το πληρώνεις και λίγο παραπάνω απ΄ ότι πραγματικά κοστίζει! Σήμερα ο ΠΑΟ έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον ηγέτη της αμυντικής του γραμμής και τον δεύτερό του σκόρερ, απ΄ όση έχουν Ρώσοι και Άγγλοι να τους κρατήσουν στο δυναμικό τους. Ο τεχνικός διευθυντής έχει μπροστά του δύο μήνες να καλύψει τα νώτα του ψάχνοντας γι αντικαταστάτες, άλλωστε δεν είναι μόνο ο «Σίφο» κι ο Αμπέιντ οι εξαιρετικές περιπτώσεις σ’ ολόκληρη την αγορά. Από την άλλη είναι τόσο δεδομένη η ανάγκη του συλλόγου για ενίσχυση στις θέσεις του στόπερ και του επιθετικού χαφ που τη γνωρίζουν όλοι οι ατζέντηδες! Στο κάτω-κάτω ο σύλλογος ηγετικό σέντερ μπακ δεν ψάχνει τους τελευταίους μήνες αλλά ΔΕΚΑ ολόκληρα χρόνια μετά την απόσυρση του μέγα Χένρικσεν. Πέρσι ο Νταμπίζας προσπάθησε να βγάλει από τη μύγα ξύγκι (καταφέρνοντάς τα κάτι παραπάνω από καλά), παρότι τον είχε εγκλωβίσει το παιχνίδι της αναμονής για να πέσουν τα μπάτζετ, με την οικονομική κατάσταση του τριφυλλιού να είναι δραματική!

Όχι ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο ανθηρή, το σωματείο ακόμα μνημονιακές κατάστάσεις βιώνει, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα δούμε να χαλάνε κλεισμένες υποθέσεις επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για προκαταβολές (όπως συνέβη με Φάλκενμπεργκ, Καστίλιον). Απλώς σήμερα υπάρχει η παράμετρος της Ευρώπης και της ανάγκης να βρίσκεται η ομάδα στους ομίλους, κάτι που σημαίνει ότι για να μην διαταραχθεί η χημεία πρέπει τα περισσότερα θέματα να έχουν ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ