ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής

Ο τωρινός Παναθηναϊκός είναι ιδανική επιλογή για τον Σωτήρη Νίνη, προκειμένου ο 24χρονος μέσος να πάψει να θυμίζει... παλαίμαχο. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής

Σε ηλικία 16 ετών και 321 ημερών ο Σωτήρης Νίνης είχε ξεπαστρέψει μόνος του κοτζάμ ΑΕΚ. Μ’ ένα γκολ και δύο ασίστ (ειδικά η «τριαντάρα» στον Αντρέας Ίβανσιτς -που «έγραψε» το 4-0- εκείνο το βράδυ στο Στάδιο ήταν «ποίημα»)  έψηνε για τα καλά τον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι ο σύλλογος έβρισκε (από το πουθενά) «διαμαντάκι» που έφερνε σε Σαραβάκο.  Η συνέχεια γνωστή. «Ξεζούμισμα» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-19 του καλοκαιριού, πρόβλημα στους κοιλιακούς, εγχείριση, μήνες «καθισιού», νέα θέματα με τον Ζοζέ Πεσέιρο που τον άφηνε μονίμως στον πάγκο, δεύτερη θερινή συμμετοχή σε Euro με την U-19,  ολοκληρωτικό «κάψιμο» του πιο αυθεντικού ταλέντου που είδαν τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια.

Όντας στην εφηβεία, χωρίς την δυνατότητα να κάνει διακοπές για δύο σεζόν, ούτε ασφαλώς την ευκαιρία κανονικής προετοιμασίας με την ομάδα του,  ο μικρός αντί να «εκτοξευτεί», αναγκάστηκε σε σποραδικές επιδείξεις της τέχνης του. Το κορμί του δεν ήταν έτοιμο για τόσο μεγάλη επιβάρυνση.

Το καλοκαίρι του 2009 ο «πολύς» Τζιμπρίλ Σισέ αυτόν έψαχνε πρώτον απ΄όλους στ’ αποδυτήρια ώστε να γνωρίσει επιτέλους τον χαρισματικό νεαρό που οι διοικούντες τον είχαν «ζαλίσει» ότι με τις ασίστ του θ’ ανάσταινε την καριέρα του. Ο Γάλλος σταρ τον πήρε υπό την προστασία του, τον διαφήμισε όσο δεν πάει σε Γαλλία, Αγγλία,  για χάρη του πήγε να παίξει ξύλο με τον Μίρκο Βούσινιτς στη φυσούνα του «Ολίμπικο» (την βραδιά που ο Νίνης γοήτευσε τους Ιταλούς με το παιχνίδι που έκανε κόντρα στη Ρόμα), όταν ο έμπειρος Μαυροβούνιος την «έπεσε» στον πιτσιρικά, θέλοντας να ξεσπάσει για τον αποκλεισμό των «τζιαλορόσι» .

Σε σχέση με το αδύνατο παιδάκι που πρωτοείδαμε στις 7 Ιανουαρίου 2007 με το Αιγάλεω, ο διεθνής χαφ τρεις σεζόν μετά είχε προσθέσει μυς για ν’ αντέχει το «ξύλο», μόνο που αυτό του είχε στερήσει το σήμα-κατατεθέν του, το εκρηκτικό ξεπέταγμα. Χωρίς ταχύτητα η μεταφορά του από τον ασβέστη σε ρόλο κεντρικού μέσου ήταν επιτακτική αλλά και σ’ αυτό τον τομέα ο λεγάμενος στάθηκε άτυχος. Αφενός έπεσε πάνω στον «πλούσιο» ΠΑΟ με την πληθώρα μεσοεπιθετικών (Ίβανσιτς, Λάζαρος, Καραγκούνης, Ρουκάβινα, Κλέιτον) κάτι που δεν του επέτρεψε μόνιμη παρουσία στην 11άδα, αφετέρου μετά τους κοιλιακούς,  το φθινόπωρο του 2011 χτυπήθηκε από ρήξη χιαστών. Στον Παναθηναϊκό (της σεζόν 2011-12) όπου δεν υπήρχαν λεφτά, διοίκηση, συσπείρωση, αν η ατυχία δεν είχε χτυπήσει αυτόν, τον Λάζαρο και τον Λέτο, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μπορεί να έφερνε στο κλαμπ το πιο ΜΑΓΚΙΚΟ πρωτάθλημα της ιστορίας του!

Παρά τις σποραδικές του εμφανίσεις στη Σούπερ Λίγκα, η Πάρμα τον θυμόταν καλά απ’ την επική βραδιά στη Ρώμη κι έσπευσε να του προσφέρει 700 χιλιάρικα για να υπογράψει, χρήματα που ούτε γι αστείο δεν γινόταν να πλησιάσει καν ο…Δημήτρης Γόντικας! Η επιλογή μετακόμισης δεν αποδείχθηκε σωστή, ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι ασχολήθηκε ελάχιστα μαζί του, στα 23 του έμοιαζε ήδη με παλαίμαχο! Ποιος, εκείνος που στην μεγαλειώδη φιέστα του 2010, με το «7» στην πλάτη, φωτογραφιζόμενος πλάι-πλάι με τον μέγα Σαραβάκο γέμιζε τους οπαδούς συνειρμούς!  Σήμερα μετρώντας τρεις συνεχόμενες χρονιές χαμένες, στα 24 του, είναι ΠΟΛΥ πίσω, συνεπώς αν έχει φιλοδοξίες δεν πρέπει να κοιτά τόσο τα χρήματα, αλλά τις ευκαιρίες που του δίνονται ώστε ν’ ακουστεί ξανά το όνομά του.

Η «Πράσινη» έγραψε ότι στον ΠΑΟ τον σκέφτονται, εξέλιξη που -αν ισχύει- αποτελεί Θείο δώρο για τον ταλαντούχο χαφ. Μέσο με τόσο καλή πάσα ο Αναστασίου δεν διαθέτει, το πράσινο περιβάλλον γρήγορα θα το νιώσει σπίτι του, οι οπαδοί τον εκτιμούν,  θα βρεθεί ανάμεσα σε κάστα συμπαικτών κοντά του ηλικιακά, συν ότι τα χαρακτηριστικά των μπαλαδόρων Πέτρις-Μπεργκ μπορούν να τον ανεβάσουν περισσότερο. Σε αντίθεση με Σισέ, Κλάους, που θέλουν οι συμπαίκτες τους να δουλεύουν για εκείνους, οι παραπάνω κινούνται διαρκώς, αφήνοντας χώρους προς εκμετάλλευση στους υπολοίπους που ακολουθούν τις φάσεις ως τρέιλερ! Καλά τα συμβόλαια και το λουσάτο Καμπιονάτο, όμως πρώτο μέλημα του Νίνη είναι να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ