ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ρούλα Στεφανάκη

Στο τέλος πάντα κερδίζει!

Μα τι έχει πια αυτή η ομάδα; Μόνιμο συμβόλαιο με την επιτυχία; Όχι. Διαθέτει όμως στοιχεία, που άλλος σύλλογος δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να αποκτήσει, όπως αποδείχθηκε και φέτος. Γράφει για τον "εξάστερο" η Ρούλα Στεφανάκη.

Στο τέλος πάντα κερδίζει!

Πιστεύω ότι μετά από 34 πρωταθλήματα και 56 τίτλους συνολικά, έχουν εξαντληθεί όλοι οι πιθανοί χαρακτηρισμοί που μπορούν να αποδοθούν στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Όσο πλούσια και αν είναι η ελληνική γλώσσα, όταν μονίμως (με κάποιες εξαιρέσεις ΟΚ) κατακτά την κορυφή, πόσο πια να πρωτοτυπήσεις; Οι ίδιοι και οι ίδιοι τίτλοι ανακυκλώνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Αυτοκράτορας, παντοτινός πρωταθλητής, υπερκούπωση, περηφάνια, συνήθεια που έγινε λατρεία και πάει λέγοντας.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι η φετινή αγωνιστική χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες και συνάμα περίεργες για τον Παναθηναϊκό. Ένιωσε στο… πετσί του περισσότερο από ποτέ την αμφισβήτηση και έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να παραδώσει τα… σκήπτρα του πρωταθλητή στον «αιώνιο» αντίπαλο του. Κι όμως δεν του έκανε τη χάρη.

Μα τι έχει πια αυτή η ομάδα; Μόνιμο συμβόλαιο με την επιτυχία; Όχι. Διαθέτει όμως στοιχεία, που άλλος σύλλογος δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να αποκτήσει, όπως αποδείχθηκε και φέτος. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα παρακάτω:

-Παίζει με καρδιά, ψυχή και αυτοπεποίθηση.

-Οι πρωταγωνιστές «μιλάνε» όταν πρέπει και εκεί που πρέπει (στο παρκέ)

-Προσαρμόζεται σε πάσης φύσεως αλλαγές (βλ. αλλαγή προπονητή)

-Ανατρέπει τις εις βάρος του καταστάσεις (μπρέικ στο ΣΕΦ)

-Καλύπτει τις όποιες αγωνιστικές αδυναμίες του

-Κλείνει τα αυτιά στην παραφιλολογία

-Κρατάει τα της οικογενείας του για πάρτη του (έργο Αλβέρτη)

-Έχει ανθρώπους που δουλεύουν πίσω από τις… κάμερες αποτελεσματικά (Μανωλόπουλος, Πρίφτης και πολλοί άλλοι)

-Έχει φιλάθλους που βρίσκονται δίπλα του… βρέξει χιονίσει.

Και φυσικά διαθέτει Δημήτρη Διαμαντίδη και Φραγκίσκο Αλβέρτη. Όσο άδικο κι αν φανεί αυτό για τα υπόλοιπα μέλη του Παναθηναϊκού, δε μπορώ να μην κάνω ειδική αναφορά σε αυτούς τους δύο ανθρώπους.

Οι ηγετικές ικανότητες και των δύο κάνουν τη διαφορά σε αυτή την ομάδα και σπρώχνουν και τους υπόλοιπους στην επιτυχία.

Όσο δύσκολη λοιπόν και αν ήταν η φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό, το φινάλε δε μπορεί παρά να τον δικαιώνει. Μπορεί να μην κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, έστρεψε ωστόσο τα φώτα πάνω του με τις εμφανίσεις του στην προημιτελική φάση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και υποχρέωσε άπαντες να συζητούν για το DNA αυτής της ομάδας (παρά τη βαριά ήττα-αποκλεισμό στη Μόσχα). Και φυσικά ολοκλήρωσε τη χρονιά κατακτώντας το νταμπλ.

Δεδομένων των συνθηκών λοιπόν σεζόν δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη για τον Παναθηναϊκό.

Το θέμα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα. Διότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να κατέκτησε το νταμπλ, όμως τα κακώς κείμενα δεν έλειψαν από την ομάδα. Και όσα λάβαρα και αν έχεις, δε μπορείς να πηγαίνεις συνεχώς με… αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται σωστές κινήσεις από τη διοίκηση που θέλει να δει την ομάδα να επιστρέφει στην κορυφή και της Ευρώπης.

Και φυσικά από το πρώτο πράγμα που ξεκινάς για να καταστρώσεις τα αγωνιστικά σου πλάνα είναι να κλείσεις προπονητή, διότι εκείνος είναι ο καθ ύλη αρμόδιος για το στήσιμο της ομάδας. Οπότε μέχρι να ανακοινωθεί προπονητής, εγώ προσωπικά με μεταγραφικά σενάρια υποψήφιων να φορέσουν τη φανέλα του τριφυλλιού, δε θα ασχοληθώ όσο και αν υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις που έχουν πέσει στο… τραπέζι για τους «πράσινους». Κάθε πράγμα στον καιρό του…

Και για να επανέλθω στο θέμα του προπονητή, όπως φαίνεται είναι τελειωμένο. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο οποίος είναι μια περίπτωση που απασχόλησε τον Παναθηναϊκό και μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, (όχι μόνο μία φορά), είναι προ των πυλών. Παρά τις διαψεύσεις που υπήρξαν και από τον ίδιο αλλά και από τον μάνατζερ του, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και απομένει το τυπικό μέρος για να κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Από κει και πέρα, ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος ανέλαβε να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά όταν απομακρύνθηκε ο Αργύρης  Πεδουλάκης από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και κατάφερε να τον διατηρήσει στην κορυφή.

Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο τεχνικό κομμάτι, ή θα επιστρέψει στο προηγούμενο πόστο του ως μάνατζερ; Αυτό μόνο ο πρόεδρος της ΚΑΕ μπορεί να το απαντήσει. Οπότε ας περιμένουμε.

Ρούλα Στεφανάκη
Ρούλα Στεφανάκη Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει, λέει o λαός και η Ρούλα πιστεύει ότι της ταιριάζει γάντι. Η δημοσιογραφία δεν ήταν στα σχέδιά της, ούτε γεννήθηκε με το όνειρο να γίνει δημοσιογράφος. Ααα… να τα λέμε! Στα σχέδιά της ήταν να σπουδάσει και βλέπουμε. Όπως και έγινε. Πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ουδεμία σχέση με τη δημοσιογραφία φυσικά) πήρε και βεβαίωση ότι μπορούσε να διδάξει, όμως το συγκεκριμένο χαρτί, καταχωνιάστηκε κάπου στο αρχείο της, διότι πολύ απλά βρέθηκε στο δρόμο της το Sportime! Το μεγάλο της σχολειό της δημοσιογραφίας. Μια δεκαετία στο Sportime έκανε ρεπορτάζ μπάσκετ, ώσπου πιστεύει… το έμαθε πια το «παλιό-επάγγελμα». Στη συνέχεια εργάστηκε στο Derby, όπου βίωσε μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία, σύντομη μεν, αλλά πολύ ιδιαίτερη με εξαιρετικούς συναδέλφους με κάποιους εκ των οποίων εχει τη χαρά να ξανασυνεργαστεί (βλ. Γιάννη Αβραμίδη), εδώ στο Panathinaikos24. Και βέβαια δεν ξεχνάει το πέρασμά της και από το Onsports, από το οποίο επίσης έχει πολύ όμορφες στιγμές να θυμάται..

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ