ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Αποσυμπιέστε τους ψηλούς

Λάσμε, Γκιστ ,ευτυχώς, άντεξαν φέτος, κάνοντας πολλές δουλειές στο παρκέ, αποτελώντας ιδανικούς συμπαραστάτες του Διαμαντίδη. Η "προστασία" των τριών παικτών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα προπονητή και διοίκησης την επόμενη χρονιά. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Αποσυμπιέστε τους ψηλούς

Η μεγάλη επιτυχία του μόνιμου πρωταθλητή της Α1 ήταν ότι στην χειρότερη σεζόν της νεότερης ιστορίας του έκανε break στο break, οδηγώντας ξανά την κούπα στο σπίτι της ομάδας που είχε αρχικά πλεονέκτημα έδρας, χρόνια τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα το παραπάνω αβαντάζ φέρνει τίτλους με δικτατορικά ποσοστά. Το βαρύτιμο τρόπαιο ήρθε ξανά στον “Εξάστερο” κυρίως γιατί ο τελευταίος έχει κάνει δύσκολη τη ζωή του κορυφαίου σταρ του αντιπάλου, παίρνοντάς τον “αιχμάλωτο”. Ο Βασίλης Σπανούλης παραμένει σπουδαίος καλαθοσφαιριστής, ασχέτως αν πολλές φορές κουράζει ακόμα και τον ηλεκτρονικό πίνακα με το υπερβολικό κράτημα της μπάλας. Σε καμιά περίπτωση δεν αξίζει το κράξιμο. Οι Παναθηναϊκοί είναι φυσιολογικό να μην τον γουστάρουν απ’ τη στιγμή που δεν συνέχισε στην ομάδα που τον ανέδειξε, αλλά οι απέναντι τις τελευταίες ώρες έχουν ξεσαλώσει με αφορμή τα άθλια παιχνίδια του εναντίον του τριφυλλιού!

Ο ΟΣΦΠ στηρίζει πολλά στον ηγέτη του κι όταν ο αντίπαλος τον “κλειδώσει”, τα συστήματα Μπαρτζώκα από μοναδικά, φανταστικά, πρωτοποριακά, μεταμορφώνονται σε τουρλουμπούκι με κυριότερους εκφραστές τους Μάντζαρη-Κόλινς. Ο πρώτος ,αν και φέτος εμφανίστηκε βελτιωμένος στο σουτ, παραμένει άτολμος επιθετικά, ο δεύτερος είναι ψηλότερη έκδοση Ζακ Ράιτ, ένας γκαρντ δηλαδή που δεν απειλεί τον αντίπαλο. Ο Λαρισαίος είχε το ίδιο πρόβλημα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη φέτος, αφού η στελέχωση της περιφέρειας δεν του επέτρεψε να δώσει το κάτι παραπάνω. Αν για τον Καστοριανό αυτό δεν φάνηκε λόγω της εντονότερης προσωπικότητας που έχει ο ΠΑΟ ως ομάδα στα ζόρια, στο λιμάνι έπεσαν να “φάνε” τον αρχηγό τους λες κι ήταν ο μόνος που …ξέχασε να εμφανιστεί στους τελικούς.

Ο “V-Span” έχει την ατυχία να είναι ο πιο επιθετικογενής γκαρντ που ανέδειξε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε μια χώρα που λατρεύει να παίζει άμυνα. Ο Θεσσαλός έχει βέβαια μια τάση ατομισμού, αλλά αυτό δεν φάνηκε να πειράζει κανέναν όσο πρόβαρε το τριφύλλι, ίσα-ίσα αυτό το χαρακτηριστικό τον έκανε ΤΕΛΕΙΟ συμπλήρωμα Διαμαντίδη-Σάρας-Νίκολας-Χατζηβρέττα. Στον Ολυμπιακό απ’ τη μεγάλη του λαχτάρα να εκδικηθεί τους …πρώην είτε επειδή δεν τον άφησαν να ηγηθεί, είτε επειδή η “ΠΡΑΣΙΝΗ” τον έχει ταράξει στο δούλεμα χρόνια τώρα, “πνίγεται”, μ’ αποτέλεσμα όσο βρίσκεται στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός να παίζει με έξι!

Ο 32χρονος σούτινγκ-γκαρντ περίμενε πως και πως το δεύτερο πρωτάθλημα στον τέταρτο χρόνο του στο ΣΕΦ, έλα όμως που προσέκρουσε σε τοίχο.Ο ΠΑΟ διαθέτει ασυγκρίτως ισχυρότερο μέταλλο ομάδας, παρότι -όπως είπε πρόσφατα κι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος- εσχάτως φθίνει. Η ομάδα παίζει πια χωρίς αυτοματισμούς, χωρίς πολλά ελεύθερα σουτ όπως στο παρελθόν, χωρίς αυτοπεποίθηση (Μπράμος, Κάρι, Ούκιτς εξαφανισμένοι στους τελικούς), με μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού και μια περιφέρεια που λόγω των αργών προσαρμογών της αναγκάζει Γκιστ, Λάσμε να χαμηλώνουν το κορμί τους, βγαίνοντας στην πρώτη γραμμή άμυνας για να “τρομάξουν” τους περιφερειακούς. Αν στις μεταγραφές (με τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν από Πινγκ, Μπατίστ, Ούκιτς, Ράιτ, Κάρι) έρθει παίκτης με έφεση να μαρκάρει από το “1” ως το “4” πάνω στις αλλαγές (πως ήταν ο Σισκάουσκας; ε, κάτι παρεμφερές) κι ένας κόμπο γκαρντ που θ’ αποσυμπιέσει τον Καστοριανό υπερ-παίκτη, τότε η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με αισιόδοξα μηνύματα κα ευνοϊκότερες προϋποθέσεις. Φέτος η αδυναμία των κοντών να παίξουν σκληρή άμυνα διέλυε κάθε έννοια αμυντικής ισορροπίας και πάλι καλά να λέμε που η σεζόν τέλειωσε με δύο κούπες, αφού Γκιστ-Λάσμε “έσκασαν” (αλλά ευτυχώς για τον σύλλογο, άντεξαν) να κάνουν δύο και τρεις δουλειές πάνω στο παρκέ.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ