ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ακαδημίες

Ο «μάστορας», Χέρντερ

Πρόκειται για προπονητή… «μάστορα» στα ταλέντα. Γαλουχημένος στο ολλανδικό μοντέλο και με εμπειρία και όραμα για τις ακαδημίες ο Χενκ Χέρντερ έρχεται να στελεχώσει αυτές του Παναθηναϊκού. Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τον 46χρονο.

Ο «μάστορας», Χέρντερ

Ο Χένκ Χέρντερ προσλήφθηκε από την Χέρενφεν, όταν την ομάδα ανέλαβε ο Τροντ Σόλιντ, ο οποίος τον ήθελε στο τεχνικό τιμ. Ο πρώην προπονητής και του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων, πήγε στην Χέρενφεν τον Ιούλιο του 2008 και μαζί με τον Chris van Puyvelde και τον Χενκ Χέρντερ, ξεκίνησαν το χτίσιμο της Ολλανδικής ομάδας.

Ένα χρόνο μετά (31/8, 2009) η Χέρενφεν κατέκτησε την 5η θέση στην Eredivisie, έχοντας 17 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες σε 34 παιχνίδια. Η πορεία της στο τότε κύπελλο Ουέφα, σταμάτησε στους ομίλους.

Στα προκριματικά ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Σετούμπαλ από την Πορτογαλία, νικώντας την με 5-2 ενώ στο δεύτερο ματς αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 1-1. Στη φάση των ομίλων στον 5ο όμιλο όπου ανήκε, αντιμετώπισε τις Μίλαν (ήττα με 1-3), Βόλφσμπουργκ (ήττα με 5-1), Μπράγκα (ήττα με 1-2) και Πόρτσμουθ (ήττα με 3-0), αποχαιρετώντας το θεσμό χωρίς νίκη.

Ωστόσο η χρονιά έκλεισε ιδανικά για την Χέρενφεν, αφού στον τελικό κυπέλλου με την Τβέντε, κατέκτησε την κούπα μετά από ένα συγκλονιστικό ματς το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 και κατέληξε στην «ρουλέτα» των πέναλτι, όπου η Χέρενφεν επικράτησε με 5-4, κατακτώντας το 2ο κύπελλο στην ιστορία της.

Η επόμενη σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για την Χέρενφεν, αφού μετά από την ήττα με 2-0 από την Μπρέντα, η διοίκηση της ομάδας πήρε την απόφαση να απολύσει τον Νορβηγό προπονητή και το τεχνικό του επιτελείο.

Στην ανακοίνωση της η ολλανδική ομάδα ανέφερε την απόλυση του Σόλιντ αλλά και του πρώτου βοηθού του  Chris van Puyvelde. Αντίθετα κράτησε τον Χενκ Χέρντερ, ο οποίος όμως δεν έμεινε στο τιμ της πρώτης ομάδας, αλλά μετατέθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου.

«Είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τα πίσω για να μπορέσω μετά να κάνω πολλά βήματα μπροστά», ήταν τα λόγια του 42χρονου τότε Χέρντερ για την «μετάθεση» του σε άλλο πόστο. Οι διοικούντες την Χέρενφεν είχαν διαγνώσει την ικανότητα του Χέρντερ όσον αφορά τη δημιουργία νέων ταλέντων και θεώρησαν πως στην προκειμένη στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο από αυτόν τον τομέα.

«Η είδηση της απόλυσης των Σόλιντ και van Puyvelde ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για μένα, δεν το περίμενα», δήλωνε τότε, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης να τους απολύσει.

«Ήταν ωραία που κερδίσαμε το κύπελλο, αλλά και η συμμετοχή μας στο Ουέφα», ανέφερε τότε ο Χέρντερ. «Η ατμόσφαιρα στην ομάδα ήταν πάντα πολύ καλή, γι’ αυτό αποδέχτηκα την πρόταση που μου έκαναν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παράλληλα μίλησε με τα καλύτερα για τη συνεργασία του με τον Σόλιντ, ωστόσο αποκάλυψε ότι έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία και βλέπει το ποδόσφαιρο από διαφορετική οπτική γωνία.

«Μεγάλωσα με τη νοοτροπία της Χέρενφεν, έχω διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον Τροντ Σόλιντ και έχω τελείως διαφορετικό όραμα, ως προς το ποδόσφαιρο που πρόκειται να δείτε από δω και πέρα», έλεγε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας: «Δεν λέω ότι θα είναι καλύτερο η χειρότερο, αλλά σίγουρα διαφορετικό. Καλό είναι να το δείτε και να το παρακολουθήσετε, είναι χρήσιμο να βλέπετε διαφορετικές φιλοσοφίες στο ποδόσφαιρο, είναι χρήσιμο».

Ο Χενκ Χέρντερ ξεκίνησε την νέα σταδιοδρομία του ως προπονητής της ομάδας Α-juniors Heerenveen / Emmen, μια επιλογή που ήταν δική του όπως είχε πει και τότε. Θεωρούσε πως του ταίριαζε καλύτερα, έχοντας και πρότερα εμπειρία, αφού από το 1993 είχε συνδυάσει το όνομα του με πολλές επιτυχίες με την ομάδα Α1 juniors της Χέρενφεν.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος νέων με την ομάδα Α1, αλλά και του Super Cup ήταν οι πιο σημαντικές επιτυχίες του, ενώ και με την Β1 ομάδα, κέρδισε άλλον έναν τίτλο.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το να προπονείς ομάδες ακαδημιών είναι «βήμα προς τα πίσω», ωστόσο για τον Χέρντερ, είναι τελικά δυο βήματα μπροστά, αντί για ένα πίσω. «Το σημαντικό είναι για μένα να κάνω τη δουλειά μου και να διασκεδάζω, κάτι που είναι δυνατό αυτή τη στιγμή με αυτήν την ομάδα. Για το μέλλον δεν μπορώ να ξέρω, ο χρόνος θα δείξει. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και αυτό είναι ένα κομμάτι της γοητείας του».

Η πρόκληση του να δουλεύεις με μικρά παιδιά

Ο Χενκ Χέρντερ γνωρίζει πως οι απαιτήσεις της «επαγγελματικής ζωής» των ποδοσφαιριστών είναι μεγάλες και φροντίζει οι πιτσιρικάδες με τους οποίους δουλεύει να το μαθαίνουν αυτό.

«Θα πρέπει να μάθουν όχι μόνο τις τακτικές και να εκπαιδευτούν ως προς την τεχνική τους κατάρτιση, αλλά και να αποκτήσουν ψυχική δύναμη, αν θέλουν να πετύχουν ως επαγγελματίες» έλεγε τότε για τους πιτσιρικάδες της Χέρενφεν, προσθέτοντας: «Πάνω απ’ όλα πρέπει να διασκεδάζουν παίζοντας μπάλα. Αν οι συνθήκες και το περιβάλλον είναι καλά και όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ό ένας τον άλλον και όλοι για την ομάδα  τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό θέλω να πετύχω και έχω αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορώ», μια νοοτροπία που αν μη τι άλλο ταιριάζει στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου.

Οι φιλοδοξίες του δεν σταματούν εκεί…

Για τον Χενκ Χέρντερ το να δουλεύει με τις ακαδημίες είναι κάτι που τον ευχαριστεί. Ωστόσο σαν προπονητής γαλουχημένος στο ολλανδικό μοντέλο, έχει και αυτός τις φιλοδοξίες του.

«Προς το παρόν αυτό που κάνω μου αρέσει. Ωστόσο είμαι επαγγελματίας προπονητής και θέλω κάποια στιγμή να κοουτσάρω την δική μου ομάδα. Δεν θέλω όταν έχω φτάσει στα 85 να κλείσω τα μάτια κάποια στιγμή και να σκεφτώ ότι δεν το έκανα ποτέ. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξω από τα μαλλιά», τα λόγια του Χέρντερ.

Σε κάθε περίπτωση το βιογραφικό του Χενκ Χέρντερ μοιάζει ιδανικό για το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιάννη Σαμαρά, το «τριφύλλι» μπαίνει ολοταχώς σε μία νέα εποχή, όπου πολλοί βλέπουν αυτή τη περίοδο, αλλά λίγοι καταλαβαίνουν και σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα χρήματα.

Η νοοτροπία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και η εργατικότητα. Και στον Παναθηναϊκό, βαδίζουν με απόλυτη επιτυχία μέχρι στιγμής σε αυτό το μονοπάτι. Πλέον λείπουν  μόνο κομμάτια από το παζλ και όχι το κάδρο.

Το μέλλον του «τριφυλλιού» είναι ευοίωνο και αυτό που μένει είναι να γίνονται με σύνεση οι προσθήκες που χρειάζεται, ούτως ώστε ο στόχος την ενθρόνισης του Παναθηναϊκού να μην αργήσει περισσότερο.

 Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ