ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

«Άλλο απαξίωση, άλλο κριτική»

Ο Γιάννης Αναστασίου μιλάει για την πρόκριση της Εθνικής στους «16» του Μουντιάλ, αλλά και για τον μηδενισμό από αρκετούς για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

«Άλλο απαξίωση, άλλο κριτική»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αναστασίου ιστοσελίδα Sportegg:

Κόουτς καλησπέρα και συγχαρητήρια για την φετινή πορεία που πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Θα ήθελα το σχόλιο σας για το νέο άθλο που πραγματοποίησε η Εθνική Ελλάδος με την πρόκριση της στους “16” του Μουντιάλ;

“Αναμφίβολα είναι μια σημαντική επιτυχία για την Εθνική και για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού έδειξε και την άλλη πτυχή των δυνατοτήτων της. Ότι εκτός από το αμυντικό παιχνίδι και την κόντρα επίθεση, μπορεί να παίξει πιο επιθετικά και δημιουργικά βγαίνοντας μπροστά. Νομίζω ότι οι παίκτες το κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες και βάζοντας δύσκολα στον αντίπαλο τους.

Η Ελλάδα δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις στην άμυνα της Ακτής Ελεφαντοστού και κατά τα ψέματα εκτός ότι πήραμε την πρόκριση, αποτελεί κέρδος το ότι παρουσιάσαμε μια διαφορετική αγωνιστική εικόνα. Ξέρετε κακά τα ψέματα αρκετός κόσμος θέλει να βλέπει μια ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο και να δημιουργεί φάσεις. Νομίζω ότι όλοι μας στο παιχνίδι με την Ακτή το είδαμε. Είδαμε μια διαφορετική Εθνική με αποτέλεσμα να πάρουμε έστω και στο τέλος την πρόκριση. Δείξαμε τρομερά στοιχεία”.

Παναθηναϊκός: Αναμένεται… έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Κορωπί
Παναθηναϊκός: Αναμένεται… έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Κορωπί 4.938 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για το αν η σκληρή κριτική που έγινε μετά την ήττα της πρεμιέρας κόντρα στην Κολομβία, θεωρείται ότι πείσμωσε τους διεθνείς μας και τους έθιξε κατά κάποιο τρόπο τον ποδοσφαιρικό εγωισμό;

“Νομίζω ότι έχουν μάθει στην κριτική. Πολλές φορές στην Ελλάδα φτάνουμε και στο σημείο να απαξιώνουμε. Άλλο η απαξίωση και άλλο η κριτική. Κριτική πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να βελτιώνεις τις αδυναμίες σου και να γίνεσαι καλύτερος. Σίγουρα το αποτέλεσμα με την Κολομβία δεν ήταν καλό, ωστόσο δεν θεωρώ ότι ο αντίπαλος μας έλαμψε… με την απόδοση του. Σίγουρα η Κολομβία είναι μια επικίνδυνη και ποιοτική ομάδα, όμως η Εθνική δεν έπαιξε άσχημα. Απλά δεν ήταν αποτελεσματική και ίσως η έκταση του σκορ να χάλασε στο τέλος την εικόνα της. Φαίνεται όμως ότι όλο αυτό που ακολούθησε μετά την ήττα από την Κολομβία πείσμωσε τους διεθνείς μας και έβγαλαν στον αγωνιστικό χώρο στα δύο παιχνίδια με Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού το ποδοσφαιρικό τους θράσος”.

Η άποψή σας για τον άνθρωπο και προπονητή Φερνάντο Σάντος;

“Η δουλειά του προπονητή και ειδικά στην Ελλάδα λειτουργεί τις περισσότερες φορές υπό το καθεστώς πίεσης. Ο κ. Σάντος γνωρίζει πολλά χρόνια τώρα την νοοτροπία του Έλληνα δημοσιογράφου, του Έλληνα φιλάθλου, και αντιλαμβάνεται πλήρως την κριτική που γίνεται. Στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού οι επιλογές ήταν καθαρά δικές του και εκ του αποτελέσματος με αυτή την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε η ομάδα δικαιώθηκε. Κατάλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει και καλό ποδόσφαιρο και να παρουσιάσει νέα στοιχεία στο χορτάρι. Αναμφίβολα η επιτυχία η συγκεκριμένη πιστώνεται και στον ίδιο. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής”.

Για το αν αυτή η ομάδα έχει πλέον στο DNA της χαρακτήρα νικητή;

“Σίγουρα από το 2004 και μετά έχουμε βρεθεί σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, με εξαίρεση το Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία. Μπορεί να μην έχουμε την λάμψη και την αγωνιστική ποιότητα της Γερμανίας, της Βραζιλίας και της Ισπανίας και ίσως καμιά φορά είναι άδικο να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά την Ελλάδα με αυτά τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια. Θεωρώ όμως, ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πάνω. Έχουμε αποκτήσει πλέον τον σεβασμό και μας αντιμετωπίζουν ως μια πολύ καλή ομάδα. Όπως στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού, όπως και σε πολλά άλλα ματς, την ψυχή και την καρδιά της Ελλάδας δεν πρέπει να την υποτιμάς. Όταν τον Έλληνα τον στριμώχνεις στα σχοινιά, αυτός θα βρει τρόπο και θα ξεφύγει. Είναι σημαντικό ότι όλες οι ομάδες πλέον μας σέβονται και μας κοιτάνε στα μάτια. Φτιάχνουμε και εμείς τον δικό μας μύθο”.

Για το επόμενο παιχνίδι κόντρα σε μια από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης Κόστα Ρίκα και σε ποια σημεία πρέπει να εστιάσουν οι διεθνείς μας;

“Η Κόστα Ρίκα είναι μια αρκετά ποιοτική ομάδα και στην Κεντρική Αμερική που αγωνίζεται, έχει όλα αυτά τα χρόνια μια σταθερή πορεία. Ήταν από τις πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν στους “16” και διαθέτει ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Νομίζω ότι θα είναι γίνει ένα σφιχτό παιχνίδι και οι ομάδες θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν πολύ τα μετόπισθεν τους. Νομίζω ότι η Κόστα Ρίκα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το όποιο λάθος γίνει από την πλευρά μας. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να την υποτιμήσει, όπως και η Κόστα Ρίκα από την μεριά της δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποτιμήσει εμάς. Αποτελεί και για τις δύο ομάδες χρυσή ευκαιρία να περάσουν στα προημιτελικά. Οπότε θα είναι μια αναμέτρηση τακτικής”.

Ένα γενικότερο σχόλιο για τα μέχρι τώρα παιχνίδια που έχουμε δει σε αυτό το Μουντιάλ και για το αν δικαίως έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών;

“Νομίζω ότι είναι η χαρά του φιλάθλου να βλέπει να μπαίνουν γκολ. Σαν διοργάνωση όλα τα παιχνίδια είχαν ενδιαφέρον, φάσεις, πολλά γκολ και γρήγορο ρυθμό, παρά την δεδομένη κούραση που υπάρχει, αφού μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο τέλος της σεζόν. Πιστεύω όμως ότι όσο πλησιάζει ο δρόμος προς τον τελικό, τόσο οι ομάδες θα παίζουν περισσότερο για το αποτέλεσμα θέλοντας φυσικά να πετύχουν τον στόχο τους. Πάντως έχουμε δει ένα άκρως ποιοτικό Μουντιάλ”.

Για το που αποδίδεται την αποτυχία των μεγάλων ομάδων όπως είναι η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του Μουντιάλ;

“Νομίζω ήταν κάτι αναμενόμενο. Θεωρούσα ότι από τον 2ο όμιλο, η Χιλή θα έπαιρνε την πρόκριση. Για την Ισπανία ήρθε ο κορεσμός και η φυσιολογική κούραση. Πολλοί ποδοσφαιριστές της αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο με τα παιχνίδια να είναι πάρα πολλά. Όσο για την Αγγλία, μπορώ να πω ότι δεν είχε κακή εικόνα, όμως πλήρωσε την έλλειψη εμπειρίας. Πιστεύω ότι θα έχει μέλλον. Για την Ιταλία ήταν μια μεταβατική περίοδο και πιστεύω ότι σε αυτό επηρέασε αρνητικά στα αποδυτήρια και ο Μπαλοτέλι που ήταν ο αδύναμος κρίκος. Δεν ήταν κακή, όμως όλη αυτή η ατμόσφαιρα που υπήρχε φαίνεται πως τις στοίχισε”.

Πρόβλεψη κατάκτησης της κούπας;

“Όλες οι ομάδες εδώ που έχουν φτάσει πιστεύω ότι θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Πιστεύω ότι ένα κλικ πιο πάνω για να φτάσουν στο τελικό έχουν Γερμανία και Αργεντινή, ενώ αουτσάιντερ για τον τελικό της 13ης Ιουλίου είναι το Βέλγιο και η Βραζιλία”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.