ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Όταν η γαλανόλευκη υψώθηκε στην Λεωφόρο

Ιστορική μέρα η 8η Οκτωβρίου για τον Παναθηναϊκού καθώς σαν σήμερα το 1944 υψώθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για πρώτη φορά στην (υπό Κατοχή ακόμα) Αθήνα, η γαλανόλευκη σημαία. Τέσσερις ημέρες πριν απελευθερωθεί η πρωτεύουσα.

Όταν η γαλανόλευκη υψώθηκε στην Λεωφόρο

Το γεγονός φρόντισε να υπενθυμίσει με σχετική ανάρτηση στο facebook η επίσημη σελίδα του Ερασιτέχνη.

«Εβδομήντα χρόνια από τη… μεγαλύτερη νίκη!

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1944, ανυψώθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για πρώτη φορά στην (υπό Κατοχή ακόμα) Αθήνα, η γαλανόλευκη σημαία! Τέσσερις ημέρες πριν απελευθερωθεί η πρωτεύουσα!

Ο διευθυντής της Λεωφόρου Αντώνης Βρεττός, μόλις πληροφορήθηκε για την επέλαση των Συμμάχων στην Πελοπόννησο, ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο, αψηφώντας τους Γερμανούς που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, δηλαδή στις φυλακές Αβέρωφ. Την ενέργειά του, μάλιστα, την κοινοποίησε επίσημα, μέσω επιστολής, στον τότε δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο.

Την ημέρα εκείνη περιγράφει ο επιστάτης του γηπέδου Θανάσης Νίκαινας. Αναδημοσιεύουμε τα λόγια του από το βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων» που κυκλοφόρησε το 2014 υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο.: «Ήταν μία χειρονομία που γέμιζε ρίγη ιεράς συγκινήσεως τους περαστικούς από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν μια αχτίδα της αυγής που ανέτειλε μετά μια βαριά νύχτα, που κράτησε περίπου 1300 ημέρες. Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας, σημείο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ