ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Με αγγλική «σφραγίδα» για το repeat (vid)

Το panathinaikos24.gr ξαναγράφει την ιστορία του Παναθηναϊκού. Kάθε εβδομάδα θα παρουσιάζονται οι χρονιές του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική κατηγορία αρχής γενομένης από τη σεζόν 1959-1960. Δεύτερο μέρος του αφιερώματος με το πρωτάθλημα της σεζόν 1960-1961.

Με αγγλική «σφραγίδα» για το repeat (vid)

Το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά του στην Α’ Εθνική πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός την σεζόν 1960-1961. Ο Χάρι Γκέιμ ήρθε (ή μάλλον ξαναήρθε αφού είχε θητεύσει ξανά στον πάγκο της ομάδας) για να αρχίσει αμέσως την συλλογή τίτλων.

Οι «πράσινοι» έχοντας διατηρήσει τον βασικό τους κορμό, ενισχύθηκαν με τον Ζαχαρία Πιτυχούτη και τον Δημήτρη Φυλακούρη (αδελφό του Τότη) και ήταν ασυναγώνιστοι στην Ελλάδα. Ο Άγγλος υπήρξε λάτρης της πειθαρχίας και εφάρμοσε μεθόδους πρωτοφανής για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα που βρισκόταν ακόμη σε «εμβρυακό» στάδιο.

Στο 1/3 του πρωταθλήματος η ομάδα είχε μέτρια παρουσία. Από την 10η αγωνιστική όμως και μετά ρόλαρε και εξασφάλισε το πρωτάθλημα τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος με την εκτός έδρας νίκη  επί του Άρη.

Ο γύρος του θριάμβου των πρωταθλητών έγινε στις 25 Ιουνίου 1961 στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, που μάλιστα ήταν ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Μίμης Μπενάρδος με γκολ στο 48’ δίνει τη νίκη και παράλληλα το σύνθημα για ξέφρενα πανηγύρια.

25/6/1961

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0

Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Ώρα 15:00

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Νεμπίδης, Πιτυχούτης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Μπενάρδος, Δ. Φυλακούρης Πρ. Χάρι Γκέιμ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσανακτσής, Ρωσίδης, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Σπετσέρης, Αριστείδης Παπάζογλου, Κώστας Παπάζογλου, Σουρούνης, Σιδέρης, Ποσειδών Πρ. Τζίνα Σιμονόφσκι

Σκόρερ: 48’ Μπενάρδος (κεφαλιά)

Διαιτητής: Χούμπερ (Ελβετός)

Θεατές: 23.083

http://www.youtube.com/watch?v=FA9vwnhDkj4&feature=youtu.be

Αναλυτικά και οι 30 αγώνες του πρωταθλήματος:

Φωστήρας-Παναθηναϊκός 1-5 (5-2)

Παναθηναϊκός-Εθνικός Πειραιώς 0-0 (0-1)

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-1 (2-0)

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0* (α.α) (2-1)

Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-0 (1-0)

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος Πειραιά 5-1(0-2 α.α **)

Παναθηναϊκός-Δόξα Δράμας 2-0 (0-1)

Απόλλων Καλαμαριάς-Παναθηναϊκός 1-2 (2-0)

Παναθηναϊκός-Προοδευτική 8-1(1-3)

Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 4-2 (3-3)

Παναθηναϊκός-Παναιγιάλειος 4-1 (1-3)

Παναθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών 1-1 (1-2)

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0 (0-3)

Παναθηναϊκός-Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης 4-2 (1-1)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (1-0)

 *Ο αγώνας με την ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική διεκόπη κι ενώ ο Παναθηναϊκός προηγούταν με 3-2 (Παπαεμμανουήλ 30’, 49’, Πανάκης 87’/Γούβας 18’, Σταματιάδης 54’ )όταν σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Ιωαννίδης ο αποβληθείς Δημήτρης Αναστασιάδης αρνούταν να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού με 2-0.

**Το παιχνίδι διεκόπη κι ενώ το σκορ ήταν υπέρ του Παναθηναϊκού με 1-0. Σκόρερ ο Μπενάρδος στο 14’

Η ομάδα: Αγγελόπουλος Σωτήρης, Ανδρέου Γιώργος, Βουτσαράς Μιχάλης, Γεωργιάδης Γιώργος, Δομάζος Μίμης, Ελευθεριάδης Μπάμπης, Θεοφάνης Δημήτρης, Ιακώβου Πανίκος, Κοσμίδης Γιάννης, Λινοξυλάκης Κώστας, Μανιάκης Μίμης, Μανταράκης Τάκης, Μπενάρδος Μίμης, Νεμπίδης Γιάννης, Πανάκης Βαγγέλης, Παπαεμμανουήλ Ανδρέας, Πυτιχούτης Ζαχαρίας, Ρούσης Ανδρέας, Τζουνάκος Νίκος, Φυλακούρης Δημήτρης

Προπονητής: Χάρη Γκέιμ: Στην δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό (1951-1953 η πρώτη), ο Βρετανός τεχνικός κατακτά με το «καλημέρα» το πρωτάθλημα δείχνοντας εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Μικρά-μικρά:

  • Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα με  80 βαθμούς αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Ολυμπιακό με 73 (Βαθμολογικό σύστημα 3ν. 2ισ 1ητ.)
  • Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τη «νίκη της χρονιάς» με το 8-1 επί της Προοδευτικής. Στον αγώνα της Λεωφόρου τρεις παίκτες πέτυχαν από τρία γκολ Μπενάρδος (16’, 60’), Πανάκης (17’, 86’), Παπαεμμανουήλ (26’, 49’) το 8ο το πέτυχε ο Θεοφάνης (89’) ενώ το γκολ της Προοδευτικής του πέτυχε ο Δαούτης στο 49’
  • Μόνο ο Μίμης Δομάζος αγωνίστηκε και στα 30 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Τον ακολουθούν σε συμμετοχές οι Βουτσαράς και Μπενάρδος με 29.
  • Πρώτος σκόρερ της ομάδας και πάλι ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ με 20 τέρματα, τον  ακολουθεί ο Μίμης Μπενάρδος με 18.

Επιμέλεια: Πηνελόπη Παπαδήμου

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ