ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός

«Αυτά είναι μ@λ@κίες»!

Οι παλαίμαχοι άσοι του Ερυθρού Αστέρα, Ζόραν Φιλίποβιτς και , Μιλοβάν Τζόριτς λένε το αυτονόητο για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971. Ότι, δηλαδή, δεν υπήρχε κανένας χρηματισμό, παρά τα όσα διέρρεε προπαγανδιστικά η δικτατορία.

«Αυτά είναι μ@λ@κίες»!

Όλα αυτά τα χρόνια, η «λάσπη» για το μεγαλύτερο επίτευγμα ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου δίνει και παίρνει. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, αποκλείοντας στον ημιτελικό τον τεράστιο Ερυθρό Αστέρα, επικρατώντας με σκορ 3-0, αλλά η Χούντα έκανε, ότι σε πολλά άλλα «γεγονότα» της εποχής. Προσπάθησε να το καπηλευτεί. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο η Χούντα, με επίσημο έγγραφό της, θέλει να διαρρεύσει ότι αγόρασε έναντι 3 εκατ. δραχμών τον ημιτελικό. Ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει αναφορά και σε εκείνο το ματς. Κλασσικές φασιστικές πρακτικές από το καθεστώς που ήθελε να οικειοποιηθεί κάθε τι καλό, κάθε επιτυχία…

Θα θυμάστε, άλλωστε, όλοι τις «γκάφες» της Δέσποινας Παπαδοπούλου, στην ανεπιτυχή προσπάθειάς της να «περάσει» την προπαγάνδα του… συζύγου και της παρέας του. Το ρεπορτάζ του «Εθνους» ταξίδεψε μέχρι τη Σερβία και σήμερα οι εφημερίδες ασχολούνται με αυτό, παίρνοντας δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές της εποχής. Από τότε ποδοσφαιριστές, δηλαδή, του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι τονίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε χρηματισμός. Λένε, απλώς, την αλήθεια.

Ο 61χρονος, Ζόραν Φιλίποβιτς, σήμερα, προπονητής και τότε βασικός φορ της ομάδας μίλησε στη σερβική εφημερίδα «novosti» «Αυτά είναι μ@λ@κιες και δεν ξέρω για ποιο λόγο έχουν αποκτήσει βαρύτητα διάφορες ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ξέρω ότι σε κανέναν από τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίξαμε σε εκείνο το παιχνίδι, δεν μας ζητήθηκε να κάτσουμε να χάσουμε από τον Παναθηναϊκό. Η νίκη των Ελλήνων με τρία γκολ ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, από αυτές που συμβαίνουν στα γήπεδα όλου του κόσμου” τόνισε και πρόσθεσε:

«Η ευκαιρία να παίξουμε σε έναν τελικό ίσως να ήταν η μοναδική στην καριέρα μας και η δόξα που θα κερδίζαμε από την πρόκριση δεν έφτανε να ξεπληρωθεί με τα χρήματα που λέγονται . Το να μιλάμε για ζήτημα κέρδους είναι απλά αστείο».

Ο Μιλοβάν Τζόριτς, παλαίμαχος αμυντικός του Ερυθρού Αστέρα τόνισε στη σερβική ιστοσελίδα «Kurir»: «Υπεύθυνα σας λέω ότι κανένας από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας δεν συμμετείχε σε κανενός είδους απάτη και είμαι πεπεισμένος ότι κανένας από την διοίκηση δεν είχε δεχτεί χρήματα για να μας οδηγήσει στην ήττα. Έχετε γνωρίσει εκείνους τους ανθρώπους; Θα γελούσαν εάν οι Έλληνες έβαζαν μπροστά τους 100.000 δολάρια για να κάτσουμε να χάσουμε και θα τους έβαζαν στοίχημα 1 εκατομμύριο ότι θα προκρινόμασταν. Τόσο σίγουροι ήμασταν για την πρόκριση, ούτε ένας δεν αμφέβαλε. Στο Βελιγράδι έπρεπε να είχαμε νικήσει 8-1 αντί για 4-1»…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ