ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Καλαϊτζής: «Να ελέγξει τον ρυθμό ο Παναθηναϊκός»

Ο έλεγχος του ρυθμού και η καλή άμυνα είναι τα σημεία «κλειδιά» για τον Παναθηναϊκό απόψε, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με τον Γιώργο Καλαϊτζή.

Καλαϊτζής: «Να ελέγξει τον ρυθμό ο Παναθηναϊκός»

Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού μίλησε στο panathinaikos24.gr, κάνοντας την δική του ανάλυση για το αποψινό ντέρμπι ανάμεσα στον «εξάστερο» και την «βασίλισσα».

Οι ελλείψεις του Παναθηναϊκού, ο τρελός ρυθμός της Ρεάλ, η περιφερειακή άμυνα αποτελούν σημεία που κρίνουν το αποτέλεσμα, για το οποίο η ομάδα του Ιβάνοβιτς θα πρέπει να το παλέψει όσο αντέξει…

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Καλαϊτζής στο panathinaikos24.gr:

Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός!
Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός! 19.428 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τι περιμένουμε να δούμε απόψε, με δεδομένο και τις ελλείψεις του Παναθηναϊκού;

«Ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, φοράει το «Ευρωπαϊκό» του κοστούμι, κάτι που το έχει δείξει και φέτος. Πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης σε πολλά παιχνίδια και παρά τις απουσίες απόψε, πιστεύω θα έχει ανταγωνιστικό πρόσωπο.

Η Ρεάλ μαζί με την ΤΣΣΚΑ αυτή τη στιγμή πιστεύω είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για το Final-4 και με δεδομένο τις ελλείψεις που έχει ο Παναθηναϊκός θα είναι δύσκολο το ματς, είναι φυσιολογικό να θεωρούμε φαβορί για τη νίκη τη Ρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει και όσο αντέξει και αν καταφέρει, η να «κλέψει» τη νίκη, ή να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή εμφάνιση».

Για τον Ιβάνοβιτς:

«Έχει δώσει τα δείγματα γραφής του, η ομάδα δείχνει να ακολουθεί τη δική του φιλοσοφία, παίζει πιο γρήγορο μπάσκετ, επιθετική άμυνα, προσπαθεί να βγει σε αιφνιδιασμό μετά από κλέψιμο.

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται λίγο χρόνο στην ομάδα έχει περάσει τη δική του φιλοσοφία, ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόσωπο».

Τι πρέπει να προσέξει περισσότερο ο Παναθηναϊκός;

«Η Ρεάλ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι δίνει τρελό ρυθμό στο παιχνίδι, δεν κάθεται να στεναχωρηθεί αν χάσει ένα τρίποντο η αν κάνει ένα λάθος στον αιφνιδιασμό. Προσπαθούν να κρατήσουν έντονο ρυθμό, σε υψηλά στάνταρ σε όλο το ματς με αποτέλεσμα η αντίπαλη ομάδα να αποπροσανατολίζεται.

Το «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό είναι να καταφέρει να ελέγξει τον ρυθμό είτε στην επίθεση, με επιθέσεις σε λογικά όρια, είτε στην άμυνα με κάποια τρικ να προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό αυτός. Δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ρεάλ, ειδικά με τόσες απουσίες».

Για το γεγονός ότι και ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει γρήγορα φέτος και αν μοιάζει αυτό το στιλ με αυτό της Ρεάλ:

«Δεν ξέρω αν θα του φτάσουν οι παίκτες για να παίξει το ίδιο γρήγορα με τη Ρεάλ. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είναι πιο γρήγορος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν είναι σαν τη Ρεάλ, η οποία μπορεί να κρατήσει αυτόν τον ρυθμό για 40 λεπτά. Όσον αφορά τον ρυθμό και την ένταση το φαβορί, θεωρητικά είναι η Ισπανική ομάδα».

Για το αν θα πάει το ματς στο «ζωγραφιστό» η Ρεάλ:

«Η Ρεάλ γενικά παίζει γρήγορα είτε με τους κοντούς, είτε με τους ψηλούς, είναι μια ομάδα φτιαγμένη να πάει στο Final-4. Δεν ξέρω αν θα στοχεύσει κάπου συγκριμένα, αλλά σίγουρα είναι ένα σημείο η ρακέτα, που έχει το προβάδισμα σε σχέση και με τις απουσίες του Παναθηναϊκού. Πιστεύω είναι θέμα διαχείρισης του Ιβάνοβιτς, να προστατεύσει τους τρεις που έχει (Μπατίστα, Γκιστ, Φώτση). Σίγουρα και ο Λάσο μπορεί να ποντάρει στο γεγονός ότι μπορεί να φθείρει τον Παναθηναϊκό».

Η περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού αποτελεί κομβικό σημείο;

«Γενικά ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία θεωρητικά πάντα, υπερτερεί σε ρόστερ. Έχει ένα κλασικό σουτέρ (Κάρολ) που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σουτάρει μετά από σκριν και οι υπόλοιποι θα πάνε αμέσως στο επιθετικό ριμπάουντ.

Η άμυνα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, έτσι όπως είναι δομημένη αυτή η Ρεάλ, ο καθένας έχει έναν ρόλο. Και με τους κοντούς μπορεί να «πιάσει» έναν τρελό ρυθμό, γενικά ότι κάνουν το κάνουν με έντονο ρυθμό.

Η άμυνα θα παίξει ρόλο αλλά για να προλάβεις να παίξεις άμυνα πρέπει να κάνεις λογικές επιθέσεις και να μην τους δώσεις τη δυνατότητα να τρέξουν στον αιφνιδιασμό, να προλαβαίνεις να οργανώνεσαι. Εκεί σίγουρα θα στοχεύσει η Ρεάλ, διότι έχει πολύ ταλέντο και βρίσκει ρυθμό».

Για το ποιες ομάδες μπορούν να πλαισιώσουν τις Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ στο Final-4:

«Δεν μπορώ να βάλω τις άλλες δύο. Θα πρέπει να το αποδείξουν. Η Μπαρτσελόνα είναι θεωρητικά φαβορί, αλλά δεν παίζει καλά. Κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει την Μακάμπι. Θεωρώ ότι μία εκ των Εφές και Φενέρ έχει αρκετές πιθανότητες, ωστόσο και οι δύο Ελληνικές ομάδες έχουν τις δικές τους πιθανότητες, με αυτή τη στιγμή το προβάδισμα να το έχει ο Ολυμπιακός. Η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ δείχνουν ότι είναι έτοιμες και έχουν αυτό που λέμε εμπιστοσύνη».

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.