ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εditorial

ΠΑΟ μπορείς να προκριθείς…

Τι χρειάζεται για να κάνει ο Παναθηναϊκός την υπέρβαση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας; Ποιο ήταν το key point χθες; Τι πρέπει να κρατήσει ο «εξάστερος»; Η ανάλυση του panathinaikos24.gr.

ΠΑΟ μπορείς να προκριθείς…

Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι το αν μπορεί η ομάδα του Ιβάνοβιτς τις απαραίτητες δόσεις ενέργειας για να επαναλάβει αύριο μια εμφάνιση σαν τη χθεσινή και να πάει τη σειρά σε 5ο ματς. Η ψυχολογία έχει γυρίσει υπέρ των «πράσινων», ωστόσο η ομάδα του Ιτούδη, έχει την ποιότητα και το απαραίτητο βάθος για να παρουσιαστεί φρέσκια και δυνατή.

Σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να «απαντήσει» με ακόμα μεγαλύτερο… τσαμπουκά, να «δείρει» περισσότερο τους Ρώσους και να εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τους Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, οι οποίοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της δημιουργίας της «αρκούδας».

Key Point

Το… σκορποχώρι το οποίο θύμιζε ο Παναθηναϊκός στα games 1 και 2 στη Μόσχα, πήγε… περίπατο και στο παρκέ του ΟΑΚΑ, χθες «κατέβηκε» μια ομάδα με θράσος, τσαμπουκά, ψυχή, πάθος αλλά και πλάνο, αφού και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδειξε πως τα δύο «χαστούκια» στη Ρωσία, τον πείσμωσαν και αυτόν, όπως και τους παίκτες.

Ο Νίκος Παππάς κατά βάση αλλά και ο Διαμαντίδης, εκνεύρισαν τους Τεόντοσιτς και Ντε Κολό και παρά το φοβερό πρώτο ημίχρονο του Γάλλου (17 πόντοι), ο πρώην άσος των Σπερς τελείωσε το ματς με 19!, μένοντας άφαντος στο Β΄ μέρος. Ο Τεόντοσιτς έμεινε στα ρηχά… σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εμφανίσεις του, ενώ στο Β΄ μέρος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλές κακές επιθετικές επιλογές της ομάδας του, προϊόν του ψυχολογικού «πολέμου», στον οποίο τον υπέβαλαν οι «πράσινοι».

Χώρο σε Λουκά, διαφοροποίηση σε Νέλσον

Ο Εστεμπάν Μπατίστα δεν προσέφερε τα αναμενόμενα και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής στο κρίσιμο 4ο δεκάλεπτο. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός του «τριφυλλιού», βρήκε το ιδανικό σχήμα της front line της ομάδας του με τους Φώτση και Γκιστ και με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να συμμετέχει σε κομβικά σημεία του παιχνιδιού.

Ο Λουκάς πήρε… ψήφο εμπιστοσύνης σε πολλά διαστήματα του παιχνιδιού (τεράστιο τρίποντο για το 77-70), πήρε σουτ (με τον Ιβάνοβιτς να τον χειροκροτεί και να τον ενθαρρύνει) ενώ στα headge out ήταν άκρως αποτελεσματικός, βοηθώντας στην… διακοπή του άξονα της ΤΣΣΚΑ.

Ο Ντε Μάρκους Νέλσον δεν έκανε κάποιο σούπερ παιχνίδι, αν και καλύτερος από τα δύο πρώτα ματς, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ορθά από τον Ιβάνοβιτς, μη επιτρέποντας στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ να τον «παίξει» άμυνα στα τρία μέτρα.

Ο Αμερικάνος γκαρντ δεν «χτυπούσε» από τον άξονα, αλλά πήγαινε πότε από την αδύνατη πλευρά, κάνοντας drive, μοιράζοντας πιο ορθολογικά τη μπάλα, στο χρόνο που βρέθηκε στο παρκέ.

Η ΤΣΣΚΑ «έκλεινε» μέσα, και ο Νέλσον έχοντας προφανώς την ανάλογη οδηγία, δεν πήγαινε για κάποιο σουτ, αλλά αντιθέτως διεμβόλιζε το «ζωγραφιστό» των Ρώσων, πάντα με στόχο η να τελειώσει τη φάση η να δώσει την μπάλα έξω.

Επί της ουσίας στο χρόνο που αγωνίστηκε δεν έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Ιτούδη να παίζει με… παίκτη παραπάνω, αξιοποιώντας τα όποια πλεονεκτήματα έχει ο Νέλσον.

Οι περιστροφές και τα… τρίποντα

Ο παναθηναϊκός είχε 16/31 τρίποντα και μόνο με ένα τέτοιο ποσοστό θα μπορούσε να έχει τύχη στην «πυραυλοκίνητη» ΤΣΣΚΑ. Οι εμπνεύσεις του Παππά και η «μαγκιά» του Γιάνκοβιτς έδωσαν τρίποντες «βόμβες» σε κρίσιμα σημεία, αλλά η ευστοχία του Φώτση έκανε τη διαφορά, με τον Batman να εκτελεί… εν ψυχρώ τους Ρώσους.

Οι περιστροφές στην περιφερειακή άμυνα επιτέλους λειτούργησαν, βγήκαν αρκετές καλές άμυνες, ενώ όποτε δεν κατέστη δυνατό αυτό, έπεσε το απαραίτητο «ξύλο» ούτως ώστε η ΤΣΣΚΑ να μην βρει κανένα εύκολο καλάθι (συνέβη ελάχιστες φορές αυτό, τηρουμένων των αναλογιών).

Καμία πάσα των Ρώσων δεν ήταν εύκολη, αφού η άμυνα-παιδική χαρά της Μόσχας, μετατράπηκε σε μέγγενη με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε πολλές επιθέσεις στα τελευταία λεπτά οι παίκτες του Ιτούδη και αν δεν υπήρχε ο… δαίμονας Γουίμς, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει νωρίτερα.

Να βρει την ενέργεια

Οι «πράσινοι» απέδειξαν χθες ότι μπορούν να παλέψουν τη σειρά (ξεκάθαρο φαβορί ότι και αν γίνει η ΤΣΣΚΑ), αλλά το ζητούμενο πλέον είναι η εξεύρεση δυνάμεων ενόψει του αυριανού παιχνιδιού, αφού φάνηκε πως το «τριφύλλι» ξόδεψε μπόλικες από αυτές χθες το βράδυ.

Η ευστοχία από μέση και μακρινή απόσταση θα αποτελέσει και πάλι κριτήριο, ωστόσο όλα θα αρχίσουν και θα… τελειώσουν από την άμυνα, η οποία θα πρέπει να δαγκώνει… ακόμα περισσότερο.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο θα πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, πως για να φτάσουν στο καλάθι θα πρέπει να φτύνουν αίμα, ακόμα και αν χρειαστεί να αποβληθούν όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού…

Το… κολαστήριο του ΟΑΚΑ την Τετάρτη θα παίξει το δικό του ρόλο και πάλι, με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι ο «εξάστερος» θα πάρει άλλη μια νίκη και όπου βγει…

Γιάννης Μιχαλάκης
Γιάννης Μιχαλάκης Στην περίπτωση του Γιάννη Μιχαλάκη, ισχύει η σοφή ρήση που λέει “κάλιο αργά παρά ποτέ”, όσον αφορά στην αθλητική δημοσιογραφία, στο μονοπάτι της οποίας εισήρθε στις αρχές του 2012, παρότι αποτελούσε όνειρο από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά ενασχόληση με τα ερασιτεχνικά αθλήματα μέσω του volleynews.gr και του insidesports.gr και σιγά-σιγά, μέσω της οικογένειάς του panathinaikos24.gr, προσπαθεί να κάνει το χόμπι του… επάγγελμα, σε ένα «πράσινο» μεν μέσο, αλλά χωρίς παρωπίδες και πάντα με σεβασμό στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ