ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Τόπος «μαρτυρίου»

Στο ΟΑΚΑ τα πράγματα αλλάζουν, ο «πληγωμένος» Παναθηναϊκός μπορεί να «σπρωχτεί» από τους οπαδούς του. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Τόπος «μαρτυρίου»

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τόπο του μαρτυρίου του για ν’ αντιμετωπίσει τον μεγάλο αντίπαλο του under construction έστω κι αν τα «μερεμέτια» έγιναν ίσα-ίσα για να φανεί ανταγωνιστικός ο μόνιμος πρωταθλητής στα πλέι οφ.

Ο «αιώνιος» υπερέχει σε λύσεις, αυτοματισμούς, χημεία μα αυτά τα ντέρμπι είναι ειδικών συνθηκών, ειδικά όταν διεξάγονται στο ΟΑΚΑ. Το είδαμε εναντίον της ΤΣΣΚΑ όταν άπαντες είχαν το τριφύλλι για «σκούπισμα», παρόλα αυτά οι Μοσχοβίτες συνάντησαν σθεναρή αντίσταση.

Για να έχει τύχη ο «κουτσουρεμένος» Παναθηναϊκός σε λίγες ώρες επιβάλλεται να παρουσιαστεί πιο αποφασισμένος αμυντικά. Τα 13 ριμπάουντ που έχασε υπερασπιζόμενος την ρακέτα του στο Φάληρο ήταν (μαζί με την ευστοχία των Πειραιωτών από το τρίποντο) ο λόγος που έγινε το 1-0.

Από τη στιγμή που η επιθετική φιλοσοφία της ομάδας άλλαξε, με τον Λουκά να παίρνει πολλές μπάλες, τον Νέλσον να ποστάρει, Κούπερ-Μόργκαν να διεκδικούν τις δικές τους προσπάθειες (άρα την συνοχή να μην βρίσκεται σε τοπ επίπεδο), ο δρόμος για την ισοφάριση περνά μέσα από το… κυνηγητό. Χωρίς Παππά, Γκιστ, Μπατίστα, οι Μανωλόπουλος-Λυκογιάννης αναζητούν καινούργιες σταθερές, οπότε ίσως δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους «υπεράνω υποψίας» (Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη, Μποχωρίδη) να «βγουν μπροστά». Ο τέως γκαρντ του Άρη ήταν σούπερ στο ντέρμπι κυπέλλου, ο «Χαραλαμπό» έθελξε με την ΤΣΣΚΑ (γιατί όχι κι αύριο;), ενώ το χαρτί του Παπαγιάννη ίσως παιχθεί αν πάλι οι αντίπαλοι «κόβουν βόλτες» κάτω από την ρακέτα.

Θετικές εμφανίσεις σε τέτοιου είδους παιχνίδια ανοίγουν το rotation, πως νομίζετε πήρε το χρίσμα του βασικού «τριαριού» ο Βλάντο Γιάνκοβιτς που πέρσι ήταν το κρυφό χαρτί του Αλβέρτη στη σειρά; Η ταχύτητα Ντάνστον, Πρίντεζη, Χάντερ δεν μπορεί να ματσαριστεί από τον Μαυροκεφαλίδη, ο Μόργκαν ψάχνεται, οπότε ίσως ήρθε η ώρα για ρίσκα κι αλχημείες, μπας κι εξοικονομηθούν λεπτά ξεκούρασης για «Μαύρο», Φώτση που ως τώρα «σκίζονται». Το παράδειγμα του φθινοπωρινού ντέρμπι όπου αγωνίστηκε ο Γιώργος Διαμαντάκος είναι χαρακτηριστικό.

Με τον Μαυροκεφαλίδη σε «άγρια» κατάσταση και τον Φώτση να κάνει εξαιρετικά πλέι οφ, η ομάδα αναζητά 3ο πόλο στο σκοράρισμα που θα την βάλει σε θέση οδηγού για τη νίκη. Οι Αμερικανοί ήταν άφαντοι στο Φάληρο μα στην Καλογρέζα με την στήριξη του κόσμου ίσως ο Ολυμπιακός βρει μπελάδες. Ο Σλότερ, ο Κούπερ δεν είναι τόσο κακοί όσο φάνηκαν στον Πειραιά, ίσα ίσα που ο πρώτος πρωταγωνίστησε στο κύπελλο κι ήταν «καυτός» στο παιχνίδι του α΄ γύρου.

Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος αυτή την εποχή αλλά η ψυχολογία του πλημμυρίζει από αμφιβολία, διστακτικότητα και φόβο, μόνο τα τρία τελευταία χρόνια μπορούμε να θυμηθούμε ουκ ολίγα ντέρμπι στα οποία ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί κι όμως ποδάρια, χεράκια έτρεμαν όταν ο Παναθηναϊκός ευστοχούσε, «έκλεινε» την ρακέτα του, έβγαζε υπέρμετρη σκληρότητα με παίκτες «ειδικών αποστολών» (κορυφαίοι Λάσμε, Γκιστ από κοντά Ματσιούλις, Μπράμος που με τα μούσκουλά τους μπορούσαν να μαρκάρουν ακόμα και ψηλά φόργουορντ).

Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια (και… αν) να ξετινάξουν το  βάρος που τους έχει δημιουργήσει το 1/18! Εδώ την Κυριακή με τρεις βασικούς του ΠAΟ off, έχοντας δική τους την έδρα και πάλι αδυνατούσαν να βγάλουν το status της πιο έτοιμης ομάδας στο παρκέ, είτε εξαπολύοντας «τούβλα», είτε σημαδεύοντας αέρα σε λει απ.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ