ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Αναμνήσεις «εξάρας» και… Κροατών

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός «σκορπούσε» με έξι γκολ την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986 σε αναμέτρηση με έντονη κροατική…οσμή!

Αναμνήσεις «εξάρας» και… Κροατών

Επέτειος σήμερα της φοβερής πρόκρισης επί της Στεάουα Βουκουρεστίου! Πριν 17 χρόνια  ο Παναθηναϊκός φόρτωνε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986 με έξι γκολ (6-3) στην Αθήνα, σε μια αναμέτρηση που έλαμψε ο Αλιόσα Ασάνοβιτς. Η ιστορία του θυμίζει Βέλιμιρ Ζάετς, τόσο αυτός όσο κι ο αρχοντικός Ζέκο υπέγραψαν πριν καταπλήξουν με την απόδοσή τους στο Euro 1984 και στο Μουντιάλ 1998. Αν η ΠΑΕ καθυστερούσε να κινηθεί, μετά από εκείνες τις διοργανώσεις οι τιμές των μεγάλων  μπαλαδόρων θα ήταν απλησίαστες!

Προ μηνών σ’ ένα αφιέρωμα που έκανε η κροατική ιστοσελίδα  24sata.hr στον «Άσα», ο «προφέσορας» χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό καθοριστικό παράγοντα του ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ τουρνουά που έκανε στα γαλλικά γήπεδα, οδηγώντας μαζί με την υπόλοιπη «συμμορία» (Σούκερ, Γιάρνι, Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Βλάοβιτς) τους «χβράτσκι» στη 3η θέση του κόσμου.

«Όταν έβαλα στην τσέπη μου ένα τόσο καλό συμβόλαιο σαν αυτό που μου πρόσφεραν οι Έλληνες και συνειδητοποίησα σε ποια ομάδα θα συνέχιζα την καριέρα μου, αφιερώθηκα στην προετοιμασία. Το μυαλό ήταν καθαρό, απόλαυσα κάθε ματς», σημείωσε ο παίκτης τον οποίο είχε προτείνει στον Γιώργο Βαρδινογιάννη ο mega σταρ της ομάδας του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, Νταβόρ Σούκερ.

Ο κλασάτος στράικερ της Ρεάλ αποτελούσε αγαπημένο παιδί των οπαδών του Παναθηναϊκού απ’ το Νοέμβρη του 1995 για το γκολ που είχε βάλει στο Φάληρο ως παίκτης της Σεβίλλης, «σκοτώνοντας» τις ελπίδες πρόκρισης του ΟΣΦΠ στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο «Σούκερμαν» έπαθε πλάκα αντικρίζοντας δεκάδες μέλη της ΠΑΛΕΦΙΠ στο Ελληνικό να περιμένουν να τον αποθεώσουν (!), 5 Νοέμβρη του 1997, παραμονές του ματς της «βασίλισσας» με τον ΟΣΦΠ. Μάλιστα δεν δίστασε να φωτογραφηθεί κρατώντας πράσινα κασκόλ και σημαίες, ενσταντανέ που έγιναν αφίσες σε πολλούς τοίχους πράσινων οργανωμένων συνδέσμων.

Όταν η διοίκηση προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους Μαδριλένους κατάλαβε ότι έπρεπε να το γυρίσει στις…προσευχές. Σ’ αντίθεση με τον Ασάνοβιτς που έβαλε τη τζίφρα του πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο οι «μερένχες» περίμεναν να δουν τι θα κάνει ο κορυφαίος Κροάτης γκολτζής (που την περασμένη σεζόν «γυάλιζε» πάγκο στο «Μπερναμπέου») στη Γαλλία.

Ο λεγάμενος βγήκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 6 γκολ εκτοξεύοντας την τιμή του στα 4 δις. δραχμές! Τζάμπα οι συναντήσεις με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη και το ΑΜΟΚ που είχε πιάσει τους οπαδούς το καλοκαίρι με τις φήμες ότι ο «καπετάνιος» φέρνει «πακέτο» Γιάρνι, Ασάνοβιτς, Σούκερ να δημιουργούν απανωτά ρίγη. Μάρτη του 1999 ο Νταβόρ επιβεβαίωνε μέχρι κεραίας τις «θερμές» επαφές με την πράσινη πλευρά σε συνέντευξη που παραχωρούσε στο Γιάννη Σερέτη («ΒΗΜΑ»), χαρακτηρίζοντας τον Παναθηναϊκό τυχερό που είχε στο ρόστερ του τον παλιόφιλο Αλιόσα.

Ο 33χρονος χαφ πήρε στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό και μετά από ένα χρόνο απουσίας από την Ευρώπη τον έφερε ξανά στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ όντας καταπληκτικός με τους Ρουμάνους. Αληθινός σταρ σε σύνολο με παικταράδες που η λάμψη τους άρχισε να ξεθωριάζει (Βάντσικ, Αποστολάκης), «δάσκαλος» για τους φουριόζους μικρούς που «έρχονταν» («Λύμπε», Καραγκούνη,  Φύσσα, Μπασινά), έπεσε στις εποχές «σκληρής παράγκας» κι η κλάση του δεν ανταμείφθηκε με κάποιο τίτλο που ειδικά την σεζόν 1999-2000 δικαιούνταν με το παραπάνω ως μέλος μιας εκ των ποιοτικότερων γραμμών χαφ που είχε το κλαμπ στην ιστορία του (Μπασινάς, Ασάνοβιτς, Φλίπσεν, Μίκλαντ, Γκαλέτο, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Σιπνιέφσκι).

Παρότι περισσότερο σχολιαζόταν για το στυλ του (με σήμα κατατεθέν τα περίφημα μπλε γυαλιά, παρότι πολλοί υποστήριζαν ότι δεν είχε μυωπία αλλά τα φορούσε μόνο για «λεζάντα») κι όχι για τ’ αγωνιστικά του κατορθώματα (στα ματς της ελληνικής λίγκας συνήθως… βαριόταν, με τον Βασίλη Δανιήλ «σκοτώθηκε», επί Κυράστα ήταν παγκίτης) ο κόσμος τον λάτρεψε αφού η ποιότητα του περίσσευε…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ