ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Πάβλοβιτς: «Πρωτάθλημα και final four»

Ο Σάσα Πάβλοβιτς μίλησε στην «Πράσινη» για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Δημήτρη Διαμαντίδη, στην κλήρωση του κυπέλλου αλλά και στους στόχους της ομάδας τη φετινή σεζόν.

Πάβλοβιτς: «Πρωτάθλημα και final four»

O 32χρονος φόργουορντ που αποτέλεσε την πρώτη φετινή μεταγραφή του τριφυλλιού, μίλησε για τις πρώτες του εικόνες στην προετοιμασία της ομάδας, τις διαφορές που έχει η προετοιμασία σχετικά με το αμερικανικό τρόπο, αλλά και για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Αθήνα όπου και έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Σάσα, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τις ημέρες της προετοιμασίας με την ομάδα;

«Όλα είναι τέλεια. Όπως ακριβώς τα περίμενα να γίνουν. Έχω πραγματικά εξαιρετικούς συμπαίκτες. Μου αρέσουν όλοι στην ομάδα, όλο το σταφ είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Οι προπονητές και το σταφ κάνουν εξαιρετική δουλειά.  Κάνουμε τρομερή δουλειά στην προπόνηση. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Προχωράμε λίγο-λίγο και δουλεύουμε για να γίνουμε καλύτεροι».

Φέτος βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να προετοιμάζεται πάνω σε διαφορετικά πρότυπα χωρίς στίβο μάχης και βουνά. Πως το αντιλαμβάνεσαι με την εμπειρία σου;

«Δεν ξέρω τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα δουλεύουμε στο γήπεδο. Όλα γίνονται μαζί με μπάσκετ. Αυτός νομίζω πως είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να δουλεύει ένας μπασκετμπολίστας».

Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός!
Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός! 17.584 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μοιάζει με τον αμερικάνικο τρόπο προετοιμασίας;

«Στην Αμερική και το ΝΒΑ πρέπει να πας έτοιμος στην προετοιμασία, να έχεις δουλέψει μόνος σου. Όλα γίνονται μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ. Δεν πας ποτέ έξω να τρέξεις. Νομίζω πως είναι ένας καταπληκτικός τρόπος. Ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις στην καλύτερη δυνατή κατάσταση είναι στο γήπεδο. Αν τρέχεις έξω, από τη δική μου εμπειρία, μπορείς να έρθεις σε μια καλή κατάσταση, αλλά όταν επιστρέψεις στο γήπεδο σου παίρνει 5-6 μέρες για να φέρεις ξανά την κατάσταση σου στις ανάγκες του μπάσκετ. Άρα νομίζω πως είναι καλύτερο να τα κάνουμε όλα μαζί στο γήπεδο για να έρθουμε στην κατάσταση που επιτάσσει το  άθλημα».

Μετά από δέκα χρόνια στο ΝΒΑ πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή στην Ευρώπη;

«Ο πρώτος μου χρόνος στην Παρτιζάν μετά την επιστροφή μου από το ΝΒΑ ήταν κάτι δύσκολο ώστε να προσαρμοστώ στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Στο ΝΒΑ είναι πιο δυναμικό το άθλημα, έχει περισσότερα τρεξίματα και μεγαλύτερη ταχύτητα. Εδώ έχει πολύ παιχνίδι στο μισό γήπεδο, λιγότερους πόντους, λιγότερα λεπτά να παίξεις, λόγω των δεκαλέπτων. Μετά από κάποιους μήνες το συνήθισα και είμαι πάρα πολύ καλά. Η Παρτιζάν είναι μια σπουδαία ομάδα και με βοήθησε πολύ στο να είμαι καλύτερο τώρα εδώ που ήρθα».

Σου δημιουργεί ένα νέο κίνητρο η μεταγραφή σου στον Παναθηναϊκό;

«Φυσικά και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κίνητρο για μένα. Δεν θα ερχόμουν στον ΠΑΟ αν δεν είχα αυτό το κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός είναι από τα μεγαλύτερα κλαμπ στην ιστορία του μπάσκετ. Θα προσπαθήσουμε να πάμε στο Φάιναλ Φορ και αποτελεί κίνητρο τόσο για μένα όσο και για όλους όσοι βρίσκονται σε αυτόν τον σύλλογο».

Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ήσουν η πρώτη του μεταγραφή…

«Με πήρε τηλέφωνο ο Τζόρτζεβιτς αμέσως μόλις υπέγραψε και με ρώτησε αν θέλω να παίξω για εκείνον και τον Παναθηναϊκό. Απάντησα αμέσως ναι χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά. «Έρχομαι», του είπα».

Πέρσι η ομάδα δεν είχε την πορεία που θα ήθελε…

«Είναι σκληρό κάποιες φορές όπου μπορεί να θες αλλά να μην μπορείς να πας εκεί που πρέπει. Πάντοτε λοιπόν κοιτάς να μάθεις από μια κακή χρονιά. Έτσι και ο Παναθηναϊκός μαθαίνει φέτος από πράγματα που δεν του βγήκαν πέρσι. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά και ελπίζουμε να είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για όλους. Άπαντες θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό».

Βλέπουμε δεκάδες φίλους του Παναθηναϊκού να έρχονται εδώ στο Καρπενήσι για να σας δουν και να βγάλουν μια φωτογραφία. Πως το βιώνεις;

«Αυτό που συμβαίνει με τον κόσμο του Παναθηναϊκού από τη μέρα που έχω έρθει είναι απίστευτο. Όλοι μου λένε πως έχει τους καλύτερους φιλάθλους. Αυτό που ζω είναι κάτι το τρομερό. Είναι απίστευτο που έρχονται από άλλες πόλεις εδώ για να βγάλουν μια φωτογραφία και να φύγουν. Έχοντας ακούσει λοιπόν τόσα πράγματα για τον κόσμο του Παναθηναϊκό και βλέποντας αυτό που ζούμε εδώ, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην τους απογοητεύσουμε».

Η κλήρωση του Κυπέλλου έβγαλε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

«Είναι κάτι σπουδαίο. Ποια κλήρωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη από αυτή; Θα είναι το πρώτο και πιο δυνατό τεστ που θα μπορούσαμε να έχουμε στην Ελλάδα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν μπορώ να περιμένω για να γίνει αυτό το παιχνίδι. Γι αυτά τα ματς είμαστε όλοι εδώ. Για να μπορούμε να τους κερδίζουμε και να κάνουμε αυτό για τους πράσινους φίλους μας».

Φέτος η Ευρωλίγκα μοιάζει ακόμη πιο ανταγωνιστική από πέρσι. Συμφωνείς;

«Η περσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα ήταν πραγματικά απίστευτη. Πολύ ανταγωνιστική με πολλές καλές ομάδες. Φέτος θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική και πιο σκληρή. Είναι πολύ ωραίο για τον κόσμος να την παρακολουθεί. Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί πράγμα πολύ καλό για τον κόσμο».

Αν σου ζητούσε ένα νέο παιδί να του… μεταφέρεις τι έμαθες από τα δέκα χρόνια στο ΝΒΑ τι θα του έλεγες. Τι έμαθες;

«Έμαθα τα πάντα στο ΝΒΑ. Ουσιαστικά ήμουν εκεί από 19 ετών. Αν μιλούσα σε ένα νέο που θα πάει εκεί θα του έλεγα πω όλοι δουλεύουνε πάρα πολύ σκληρά στο ΝΒΑ, κάνουν πάρα πολλά πράγματα για να βρεθούν εκεί. Είναι πολύ πιο σκληρό το να μείνει εκεί από το να πας. Αν θες, λοιπόν, να πας και να παίξεις στο ΝΒΑ θα πρέπει να δώσεις ό,τι έχεις μέσα σου ώστε να μείνεις εκεί. Αυτό που έμαθα εγώ ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία ζωής. Βρέθηκα στο υψηλότερο επίπεδο του μπάσκετ και αισθάνομαι ευτυχισμένος και ευλογημένος γι΄αυτό. Κάθε χρόνο μάθαινα και κάτι. Αυτό που μου έμεινε και θα μου μείνει είναι να μην τα παρατάω ποτέ. Αυτός είναι ο τρόπος που παίζουν εκεί. Επίσης έμαθα ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να κάνεις κάτι ώστε να γίνεσαι καλύτερος και να μη μένεις στάσιμος».

Έχουμε διαβάσει σπουδαία λόγια από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Έζησες και έπαιξες δίπλα σε αυτόν και σε μεγάλους συμπαίκτες…

«Πραγματικά έχω συνυπάρξει με καταπληκτικούς συναθλητές. Ο Λεμπρόν ήταν ένας πολύ απίστευτος τύπος έξω από το γήπεδο. Όλοι γνωρίζουν το πόσο καλός παίκτης είναι και το μέγεθος της προσωπικότητάς του ως αθλητής, αλλά έξω από το γήπεδο είναι με μια φράση, ένας σπουδαίος τύπος. Όλοι οι συμπαίκτες που είχα, ειδικά στο Κλίβελαντ ήταν εξαιρετικοί τύποι».

Ήταν αλλαγή σου ο Λεμπρόν σε κάποια ματς;

«Δε θέλω να πω κάτι τέτοιο (γέλια). Εγώ ήμουν αλλαγή του. Κάποιες φορές παίζαμε και μαζί. Ήταν εκπληκτική εμπειρία να βρίσκεσαι μαζί του στην ίδια πεντάδα. Με το να παίζεις πέντε χρόνια με τέτοιους συμπαίκτες μαθαίνεις πάρα πολλά».

Είχες ποτέ κάποιο ίνδαλμα;

«Δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποιο είδωλο. Μου άρεσαν πολλοί παίκτες αλλά ήμουν πάντοτες συγκεντρωμένος στο δικό μου παιχνίδι. Ο πατέρας μου ήταν μπασκετμπολίστας και με έμαθε πάρα πολλά. Μου άρεσαν πολλοί αλλά δεν ξεχωρίζω κανένας για να τον επιλέξω».

Λένε πως παίζεις εξίσου καλά στο «2» και το «3». Τι προτιμάς;

«Νομίζω ότι είναι το «3». Μπορώ να παίξω και στο «2» αλλά στο «3» είναι καλύτερο για μένα. Βέβαια, θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής. Σε όποια θέση και αν μου πει θα είμαι εκεί».

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά νέα παιδιά, ποια είναι η πρώτη σου εντύπωση γι’ αυτά;  

«Βλέπω τα νέα παιδιά του Παναθηναϊκού και διαπιστώνω πως έχουν πλούσιο ταλέντο. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω εγώ και οι συμπαίκτες μου είναι να τους βοηθήσουμε και να τους βελτιώσουμε. Δουλεύουμε μαζί τους και βλέπουμε τα ταλέντο τους και πιστέψτε με δε νομίζω πως θα είναι τόσο δύσκολο γι’ αυτούς να παίξουν όσο θα συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά και να ακούν τους προπονητές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα».

Η νέα ζωή στην Αθήνα;

«Μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα. Έχουμε δύο παιδιά και η σύζυγός μου είναι έγκυος στο τρίτο. Ο γιος μου μάλιστα θα ξεκινήσει σχολείο στην Αθήνα. Είναι απίστευτο αλλά νιώθω ήδη ότι είμαι στο σπίτι μου. Είμαι εδώ μια βδομάδα και αισθάνομαι υπέροχα. Ο κόσμος και οι άνθρωποι είναι πολύ συμβατοί με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Ακόμη και το κλίμα είναι παρόμοιο».

Ήξερες κάποιον παίκτη του Παναθηναϊκού πριν έρθεις εδώ;

«Δεν ήξερα προσωπικά τους παίκτες τους Παναθηναϊκού, όπως το Διαμαντίδη και το Φώτση αλλά ήξερα πάρα πολύ καλά ποιοι είναι. Ξέρω πάρα πάρα πολύ καλά ποιοι είναι και τι έχουν πετύχει».

Ο Μήτσος έχει πει πως θα είναι η τελευταία του χρονιά. Το έχεις ακούσει;

«Ελπίζω να μην είναι αυτή η τελευταία σεζόν του Διαμαντίδη. Είναι ακόμη πολύ σπουδαίος στο παιχνίδι για να φύγει. Είναι ένας απίστευτος παίκτης και ένας τρομερός άνθρωπος. Θα ήθελα να μείνει όσο περισσότερο μπορεί και αντέχει. Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο κινείται και διαβάζει το παιχνίδι».

Πρόβλεψη για το Ευρωμπάσκετ θα κάνουμε;

«Νομίζω ότι στο Ευρωμπάσκετ η Σερβία και η Ελλάδα θα πάνε πολύ καλά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνω πρόβλεψη.  Θ έλεγα ότι η Σερβία θα πάει καλά, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως όταν πας στους προημιτελικούς είναι μόνο ένα παιχνίδι. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Η Σερία θα έχει μεγαλύτερη πίεση λόγω της παρουσίας στης στον τελικό του Μουντομπάσκετ πέρσι. Νομίζω ότι ο Σάσα θα το δουλέψει καλά αυτό το κομμάτι και δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Πες μας λοιπόν την τετράδα. Εξάλλου ποντάρεις χωρίς κόστος (σ.σ.γέλια).

«Πιστεύω, λοιπόν, και το λέω με δυσκολία πως η Σερβία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι στην τετράδα. Αλλά είναι πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις γιατί ένα παιχνίδι μπορεί να κρίνει τα πάντα».

Ελληνικά έχεις μάθει καθόλου; 

«Δεν ξέρω ακόμη καθόλου ελληνικά εκτός από μια λέξη που ακούω συνέχεια μ@@@. Tι σημαίνει επιτέλους αυτό το μ@@@»;

Τι θα έλεγες στους φίλους της ομάδας;

«Στον κόσμο θέλω να πω να είναι αυτός που ξέρουμε και αυτός που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να είναι δίπλα μας και να μας βοηθά να κερδίζουμε τα παιχνίδια».

Με τι θα ήσουν ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς;

«Να πάρουμε το πρωτάθλημα και να είμαστε στο final four διεκδικώντας όλες μας τις πιθανότητες για κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Είναι νωρίς γιατί ακόμη λείπει η μισή ομάδα. Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι πάντα υψηλός γι’ αυτό και θα παλέψουμε να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.