ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Να μπει με το… δεξί (Vids)

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, στην πρεμιέρα της Euroleague για τη σεζόν 2015-2016 και το panathinaikos24.gr, σας παρουσιάζει τις πρεμιέρες των «πρασίνων» τα τελευταία δέκα χρόνια.

Να μπει με το... δεξί (Vids)

H Ευρωλίγκα ξεκινάει και ο Παναθηναϊκός με νέο προπονητή στον πάγκο του αλλά και με ποιοτικές αλλαγές στο ρόστερ του σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, καλείται να μπει με το δεξί όπως συνηθίζει την τελευταία δεκαετία στη διοργάνωση.

Το panathinaikos24.gr έκανε αναδρομή και σας θυμίζει το ξεκίνημα των πρασίνων από τη σεζόν 2005-2006 αλλά και την πορεία που είχε η ομάδα στη διοργάνωση.

2005-2006

Τη σεζόν εκείνη ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου και θα αντιμετώπιζε την Ούλκερ μετέπειτα Φενέρμπαχτσε και κατάφερε στις 31/10 να επικρατήσει με 82-66 έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τον Γιάκα Λάκοβιτς που σημείωσε 19 πόντους, αλλά και τους Μπατίστ και Τσαρτσαρή που τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων (10). Στη διάρκεια της σεζόν ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε σχετικά εύκολα την πρόκρισή του στα πλέι οφ της διοργάνωσης (δεν υπήρχε τότε το top 16) και αποκλείστηκε από την Ταού με 2-1, χάνοντας το 3ο ματς της σειράς στην έδρα του.

Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός!
Στον αέρα το Μακάμπι- Παναθηναϊκός! 42.246 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

2006-2007

Είναι η χρονιά που μπήκε το 4ο αστέρι στη φανέλα των «πρασίνων» στο final four που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν ταξίδεψε στην Ισπανία όπου και αντιμετώπισε την Μπανταλόνα. Οι «πράσινοι» ευτύχησαν σε κείνη την αναμέτρηση να έχουν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Μάικ Μπατίστ να είναι σε εξαιρετική βραδιά και να τελειώνει την αναμέτρηση με 25 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Συμπαραστάτες του «μπουλντόζα» στη νίκη με (82-79) ήταν οι Διαμαντίδης με 17, Ντέλκ με 13 και Τομάσεβιτς με 11 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός διαθέτοντας εξαιρετικό ρόστερ έκλεισε την κανονική περίοδο με 11 νίκες και 3 ήττες και προκρίθηκε στο top 16 όπου με ρεκόρ 5-1 κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Μόσχας για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι Μοσχοβίτες αποδείχθηκαν εύκολη λεία για τον Διαμαντίδη και την παρέα του και με 2 νίκες, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που διεξαγόταν στο ΟΑΚΑ. Στον ημιτελικό χρειάστηκε να υπερκεράσει το εμπόδιο της Ταού επικρατώντας με (67-53) για να φτάσει στον τελικό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα κατάμεστο κλειστό. Ο Διαμαντίδης είχε απαντήσεις στο επιθετικό ατού της ομάδας του στρατού που άκουγε στο όνομα Θοδωρής Παπαλουκάς και με 15 πόντους, οδήγησε το «τριφύλλι» στο θρίαμβο και χιλιάδες οπαδούς του στα ουράνια, ράβοντας το 4ο αστέρι στην τεράστια φανέλα.

2007-2008

Με τους Βασίλη Σπανούλη και Σάρας Γιασικεβίτσιους στο ρόστερ τους, οι «πράσινοι» κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν στην πρεμιέρα εκείνης της διοργάνωσης την Λοτομάτικα Ρόμα στις 24/10/07. Ο Σπανούλης με 15 πόντους και ο «Σάρας» με 11, οδήγησαν το «τριφύλλι» στην εντός έδρας επικράτηση με 86-83. Εξαιρετικοί εκείνη τη βραδιά για την ομάδα του Παναθηναϊκού, ήταν και οι Διαμαντίδης και Μπατίστ με 14 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Με ρεκόρ 12-2, το «τριφύλλι» προκρίθηκε στο top 16 εκείνης της σεζόν, όμως δεν είχε διάρκεια και με 3 νίκες και 3 ήττες τέθηκε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

2008-2009

Το 5ο αστέρι στο Βερολίνο έραψε εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός που είχε στο ρόστερ του το θηρίο Νίκολα Πέκοβιτς, αλλά και ένα από τα πιο πληρέστερα ρόστερ της διοργάνωσης με εξαιρετικούς παίκτες σε κάθε θέση.

Η σεζόν ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα την Ζαλγκίρις Κάουνας επικρατώντας πολύ εύκολα με 78-51 στις 22/10/08 στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Διαμαντίδης (15), Πέκοβιτς (14), Φώτσης και Μπατίστ από 10 πόντους, ήταν οι διακριθέντες εκείνης της βραδιάς.

Όπως ξεκίνησε η σεζόν ιδανικά έτσι συνεχίστηκε, αφού το «τριφύλλι» με 7 νίκες και 3 ήττες κατάφερε να προκριθεί περίπατο στο top 16.

Και εκεί όμως ο Παναθηναϊκός δεν είχε αντίπαλο και με το πληρέστερο ρόστερ όλων των εποχών δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στους διώκτες του, αφού με 5 νίκες και μια μόλις ήττα, προκρίθηκε στο πλέι οφ, όπου και θα αντιμετώπιζε την Σιένα.

Οι Ιταλοί έβαλαν δύσκολα στο «τριφύλλι», όμως δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω από να του αποσπάσουν μια νίκη μόνο. Έτσι ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλό του Ολυμπιακό σε ένα καταπληκτικό ημιτελικό. Οι «πράσινοι» παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ, έριξαν στο καναβάτσο τους ερυθρόλευκους (84-82) και το μόνο που απέμενε ήταν να κερδίσουν και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό, ώστε να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης. Κάτι που τελικά κατάφεραν αφού οι Ρώσοι αντιστάθηκαν αλλά δεν έφτανε για να μπορέσουν να κόψουν την πορεία των «πρασίνων» για την κορυφή.

2009-2010

Την Αρμάνι στο Μιλάνο αντιμετώπισε το τριφύλλι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης τη σεζόν 2009-2010 και με κορυφαίο το Βασίλη Σπανούλη που σημείωσε 19 πόντους επικράτησε με 75-67, κάνοντας εντυπωσιακό ξεκίνημα στη σεζόν. Τον Σπανούλη στο σκοράρισμα για την ομάδα του Ομπράντοβιτς ακολούθησε ο Νίκολα Πέκοβιτς σημειώνοντας 17, ενώ οι Περπέρογλου και Διαμαντίδης έβαλαν και αυτοί τη σφραγίδα τους με 13 και 12 πόντους αντίστοιχα.

Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό αφού με 8 νίκες και 2 ήττες ήρθε εύκολα η πρόκριση για το top 16. Στο top 16 όμως η κατάσταση για τους πράσινους δυσκόλεψε, με το τριφύλλι να μένει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης αφού σημείωσε μόλις δύο νίκες, χάνοντας παράλληλα 4 ματς με αποκορύφωμα όλων την ήττα στο ΟΑΚΑ (τυπικά φιλοξενούμενος) από το Μαρούσι με 80-78.

2010-2011

Εκτός έδρας επίσκεψη είχε και η σεζόν 2010-2011 για τον Παναθηναϊκό που αντιμετώπισε στις 21/10/10 την Βαλένθια επικρατώντας με 72-56. Στο τέλος εκείνης της σεζόν το τριφύλλι έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του, καθώς ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία του. Πρωταγωνιστές εκείνης της πρεμιέρας για τον Παναθηναϊκό, ήταν οι Μπατίστ και Περπέρογλου που ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με την Βαλένθια με 13 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Με 7 νίκες και 3 μόλις ήττες ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο, ενώ και από το top 16 κατάφερε να προκριθεί με ρεκόρ 4-2. Στο δρόμο του για το πλέι οφ της διοργάνωσης βρήκε τη δυνατή Μπαρτσελόνα, αλλά με εκπληκτικούς Σάτο, Καλάθη και Διαμαντίδη έκανε το break στην Ισπανία, μεταφέροντας τη σειρά στο ΟΑΚΑ, όπου και με τον κόσμο του σαν 6ο παίκτη πήρε πανηγυρικά την πρόκριση με 3-1 νίκες.

Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Βαρκελώνης, η Σιένα δεν ήταν δύσκολο εμπόδιο και ο Παναθηναϊκός πολύ εύκολα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό όπου και βρήκε απέναντί του τη Μακάμπι την οποία και κέρδισε με 78-70.

2011-2012

Από το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κλήθηκε να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στη διοργάνωση ο Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2011-2012, αφού φιλοξένησε τη Μάλαγα και τη συνέτριψε με 98-77 στις 20/10/11. Επτά παίκτες του τριφυλλιού ολοκλήρωσαν εκείνη την αναμέτρηση με διψήφιο αριθμό πόντων, με κορυφαίο τον Δημήτρη Διαμαντίδη που πέτυχε 17 πόντους μοιράζοντας παράλληλα και 7 ασίστ. Η κανονική περίοδος βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει προκριθεί για το top 16 με 7 νίκες και 3 ήττες.

Στο top 16 το τριφύλλι δεν συνάντησε πρόβλημα και με 4 νίκες και 2 ήττες, πήρε την πρόκριση και το πλεονέκτημα έδρας για να αντιμετωπίσει την Μακάμπι. Εκμεταλλευόμενος την έδρα του κατάφερε να προκριθεί σ’ ακόμα ένα φάιναλ φορ, αφού με 3 νίκες και 2 ήττες ξεπέρασε το εμπόδιο των ισραηλινών.

Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης βρήκε στο δρόμο του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία με τη βοήθεια και των διαιτητών τον λύγισε στερώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει το 7ο ευρωπαϊκό της ιστορίας του.

2012-2013

Χρονιά αλλαγών για τον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα. Διοικητικός ηγέτης της ομάδας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ μετά από 13 χρόνια στον πάγκο της ομάδας δεν βρίσκεται ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Από το ρόστερ της ομάδας έχουν αποχωρήσει πολλά από τα αστέρια του, ενώ στους Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή προστίθεται ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.

Στον πάγκο βρίσκεται ο Αργύρης Πεδουλάκης που κλήθηκε να συνεχίσει τη δυναστεία με το πρόσημο να είναι εν μέρει θετικό. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Μαδρίτη όπου και τέθηκε αντιμέτωπος με τη Βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ. Το αποτέλεσμα αρνητικό για το τριφύλλι, καθώς μετά από πολλά χρόνια στη διοργάνωση θα ξεκινήσει με ήττα (85-78). Η συνέχεια στην κανονική περίοδο είχε πολλά σκαμπανεβάσματα με την πρόκριση για το top 16 να έρχεται έστω και δύσκολα. Ρεκόρ 6 νίκες και 4 ήττες και τα δύσκολα ξεκινούσαν σε κείνο το σημείο.

Στο top 16, ο Παναθηναϊκός αν και με δύσκολους αντιπάλους, τα φέρνει εις πέρας και προκρίνεται στα πλέι οφ της διοργάνωσης όπου με μειονέκτημα έδρας, θα αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα. Το break στο 2ο ματς στη Βαρκελώνη ήρθε, αλλά δεν είχε συνέχεια για τον Παναθηναϊκό, καθώς με τη σειρά να έρχεται στην Αθήνα, η Μπαρτσελόνα ήρθε υποψιασμένη και με δύο νίκες, έστειλε το τριφύλλι εκτός διοργάνωσης.

2013-2014

Με το αριστερό… μπήκε στη διοργάνωση τη σεζόν 2013-2014 ο Παναθηναϊκός, καθώς γνώρισε την ήττα από τη Λιετούβος Ρίτας με (84-83). Οι πράσινοι ευτύχησαν να έχουν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Ματσιούλις να είναι ο κορυφαίος με 14. Οι πράσινοι εκείνη τη σεζόν δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και με ρεκόρ 5 νίκες και 5 ήττες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στο top 16.

Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο top 16 με τρεις νίκες σε όμιλο καρμανιόλα, ο Παναθηναϊκός άρχισε σταδιακά να χάνει την εκρηκτικότητά του, αλλά με καλό κατάφερε να προκριθεί, όμως έπεσε πάνω στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ. Τα ματς στη Ρωσία οι πράσινοι θα ήθελαν να τα ξεχάσουν, αφού έγιναν έρμαιο των Ρώσων, όμως η σειρά είχε και ματς στην Αθήνα. Εκεί ο Παναθηναϊκός με τον κόσμο στο πλευρό του, πήρε την νίκες που έπρεπε αλλά δεν έφτανε αυτό, καθώς η σειρά επέστρεψε στην έδρα της ΤΣΣΚΑ που την τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες και τον Παναθηναϊκό να γνωρίζει μια από τις πιο ταπεινωτικές ήττες της σύγχρονης ιστορίας του.

2014-2015

Νικηφόρα ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πάγκο του την περασμένη σεζόν στη διοργάνωση. Το τριφύλλι αντιμετώπισε την Τουρόβ και δεν δυσκολεύτηκε να κατακτήσει τη νίκη με (84-77). Κορυφαίοι για τους πράσινους εκείνο το βράδυ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ήταν οι Σλότερ και Παππάς που ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 16 πόντους, ενώ τους ακολούθησε ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 13.

Στην πορεία της σεζόν το συγκρότημα του Ιβάνοβιτς έπαιξε καταπληκτικά σε πολλά ματς, κατακτώντας πολύτιμες νίκες και ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 5 νίκες και ισάριθμες ήττες.

Στο top 16, οι πράσινοι εμφάνισαν αρκετά κενά στην απόδοσή τους σχεδόν σε όλα τα ματς, αλλά πήραν έστω και στο φινάλε την πρόκριση παρά τις 7 ήττες σε σύνολο 14 ματς.

Στα πλέι οφ το μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βρέθηκε στο δρόμο του τριφυλλιού, το οποίο με κακό μπάσκετ δεν κατάφερε το ακατόρθωτο παρά μόνο μια νίκη μέσα στην έδρα του.

Έτσι φτάσαμε και στο σήμερα, με το τριφύλλι να αντιμετωπίζει την Λοκομοτίβ Κουμπάν και να θέλει να δείξει από την αρχή πως επιστρέφει σε κορυφαίο επίπεδο με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο του.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.