ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Δύο γκολ… 500.000.000 δρχ!

Η φήμη του Δημήτρη Σαραβάκου ξέφυγε από τα σύνορα μας σαν σήμερα το 1987! Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Δύο γκολ… 500.000.000 δρχ!

Ξυπνά σωρεία αναμνήσεων η επέτειος του 1-0 επί της Γιουβέντους, σαν σήμερα, 21 Οκτώβρη του 1987, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη του τριφυλλιού που καταγράφηκε στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Το εντυπωσιακό ήταν πως παρά το εμπορικό όνομα της «Κυρίας» το Στάδιο δεν γέμισε (55.827 εισιτήρια) εκείνη την βραδιά, απόρροια της οργής των οπαδών για την θλιβερή πορεία στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ είχε ξεκινήσει οικτρά, χάνοντας 1-0 σε Καλαμαριά, Σέρρες, φέρνοντας 0-0 με τον Ηρακλή εκτός, νικώντας με χίλια ζόρια Εθνικό, Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ. Εκείνες οι εμφανίσεις ήταν που είχαν …τσιτώσει τους πράσινους πιστούς  που στον αμέσως προηγούμενο γύρο εναντίον της Οσέρ του Ερίκ Καντονά και των πέντε Γάλλων διεθνών έκραζαν μανιασμένα την ίδια τους την ομάδα όσο το σκορ ήταν… 2-0 υπέρ των «πρασίνων». Στον επόμενο γύρο όμως, κάτι η φήμη της «σινιόρα», κάτι ο βάναυσος τραυματισμός του Βέλιμιρ Ζάετς απ’ τον Γιώργο Παπαδόπουλο στο Καυτανζόγλειο έφεραν συσπείρωση.

Παρότι η παρέα Τακόνι, Καμπρίνι, Λάουντρουπ, Ρας δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μετά την κλήρωση είχε κάνει μια προφητική δήλωση τονίζοντας ότι η «κυρία» θα τα βρει σκούρα στην Αθήνα. Χωρίς το «στρατηγό» του στον άξονα, τον Χουάν Ρότσα να σακατεύεται από τον Μάσιμο Μάουρο μετά από μόλις 10 λεπτά ματς και τον Πάρη Γεωργακόπουλο να επανεμφανίζεται μετά από ένα εξάμηνο η ομάδα τα περίμενε όλα απ’ τον Σαραβάκο.

Ο «μικρός», εκτός της γκολάρας του 5ου λεπτού, «χόρεψε» την αντίπαλη οπισθοφυλακή σε σημείο να κάνει τον Σάντρο Ματσόλα που σχολίαζε για την ιταλική RAI να τον αποκαλέσει «μέγα». Με τον Ίαν Ρας να ασφυκτιά στις δαγκάνες του νεαρού Γιάννη Καλλιτζάκη, το Νίκο Βαμβακούλα να «παίρνει μέτρα» του Λάουντρουπ και τον Αντώνη Μήνου να «σκεπάζει» την εστία του ο Παναθηναϊκός διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού εκείνο το 1-0, πολύτιμο «μαξιλαράκι» για την πρόκριση στο Τορίνο (2-3) που το… «ΦΩΣ» αποκάλεσε «πρόκριση του αιώνα».

Ο Αντόνιο Καμπρίνι πειραγμένος από την ήττα έλεγε ότι το 1-0 δεν είναι αρκετό για τον αντίπαλο και πως στην Ιταλία οι «μπιανκονέρι» θα περάσουν σίγουρα στην επόμενη φάση ενώ αναφερόμενος στον σκόρερ υποστήριξε πως δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο ο Σαραβάκος μπορούσε ν’ αντέξει στους σκληρούς ρυθμούς του καμπιονάτο. Ο συνάδελφός του, Σέρτζιο Μπρίο, εμφανίστηκε … ευγενέστερος, χαρακτηρίζοντας Σαραβάκο-Δημόπουλο… «διαβόλους που παίζουν σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης». Εκείνα τα παιχνίδια αποτέλεσαν την αρχή ενός (ανεκπλήρωτου) έρωτα των γειτόνων με τον «μίστερ 7» τον οποίο αμέσως μετά τη ρεβάνς του «Κομουνάλε» κοστολογούσαν 500.000.000 δρχ! Ο «καπετάνιος», όμως, δεν άκουγε κουβέντα…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ