ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Ένα σωρό μνήμες και ευτράπελα

Στη Λεωφόρο έρχονται οι… νεοφώτιστοι αλλά ο σεβασμός παραμένει. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Ένα σωρό μνήμες και ευτράπελα

Ποτέ δεν περιμέναμε πως θα γράφαμε παραμονές δύσκολου αγώνα με την ΑΕΚ (γιατί ΝΤΕΡΜΠΙ στην Ελλάδα είναι ένα, ο αγώνας απέναντι σ’ αυτούς εκεί κάτω) ότι στο «Α. Νικολαΐδης» έρχονται οι…νεοφώτιστοι. Ανεξαρτήτως πρόσφατου παρελθόντος ο σεβασμός δεν λείπει για ένα σωματείο με ιστορία κι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς πίσω του, απεναντίας οι αναμετρήσεις με την «Ένωση» φέρνουν στη μνήμη αμέτρητα ευτράπελα και δυνατές συγκινήσεις. Από πού ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις…

Στις 5 Ιανουαρίου 1986, το πρώτο ματς Βλάχου-Γεωργαμλή με την πράσινη φανέλα απέναντι στο κλαμπ που τους ανέδειξε. Οι κιτρινόμαυροι οπαδοί αναστατωμένοι, δεν υπάρχει μέρα που να μην πηγαίνουν στο προπονητήριο ζητώντας επιτακτικά από τους ποδοσφαιριστές νίκη για να…δείξουν στους «προδότες»! Ο αγώνας τελειώνει 2-1 υπέρ των νταμπλούχων ωστόσο στο 89΄ ο τραυματίας Θωμάς Μαύρος ισοφαρίζει, όμως το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ! Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο Νίκος Σαργκάνης απευθυνόμενος στους συμπαίκτες του στο τέλος του αγώνα, το διαπράττει: «Οφσάιντ-ξεοφσάιντ, ξέρω ότι ο…πούστης πάλι μου το κάρφωσε».

Παρένθεση: Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α΄ εθνικής είχε αποκτήσει… ερωτική σχέση με το «φάντομ» όσο υπερασπιζόταν τα δίχτυα του Ολυμπιακού. Τα «πέτρινα» χρόνια του Ζαφειρόπουλου ο Μαύρος κρατούσε μονάχος του ψηλά το ηθικό των ΑΕΚτζήδων «καρφώνοντας» 13 φορές τους Πειραιώτες σε πρωτάθλημα-κύπελλο. Παραδόξως η κορυφαία εμφάνιση σε ντέρμπι του μεγάλου γκολτζή γράφτηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό, Απρίλη του 1983. Οι πράσινοι έφαγαν τέσσερα, ο Μαύρος έβαλε τα τρία από αυτά δημιουργώντας ψυχολογικά τραύματα στον προσωπικό του αντίπαλο εκείνο το απόγευμα, Ηλία Μπέριο.

«Σημάδι» για την σπουδαία εξέλιξη του Βαγγέλη Βλάχου (20 ετών φορούσε ήδη το περιβραχιόνιο της ΑΕΚ) ήταν ένα ντέρμπι στη Λεωφόρο (1982-1983) όταν ο νεαρός μεσοεπιθετικός ανέτρεψε με δύο δικά του τέρματα στο 30 και στο 50 το προβάδισμα που είχε δώσει στον Παναθηναϊκό ο Θανάσης Δημόπουλος. Με τον Βαγγέλη στην 11άδα ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει ΠΟΤΕ τον Παναθηναϊκό σε αγώνα πρωταθλήματος, από το 1986 ως το 1991. Στη μοναδική νίκη των Πειραιωτών με τον ταλαντούχο άσο αντίπαλο (1986, ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 2-1) ο τελευταίος τραυματίστηκε κι έγινε αλλαγή στο 13ο λεπτό.

Κυριακή των Βαΐων του 1986 ο Παναθηναϊκός είναι ήδη πρωταθλητής κι η ΑΕΚ θέλει πάση θυσία το τρίποντο για να βγει ΟΥΕΦΑ. Το πάθος είναι τεράστιο, σε μια ανύποπτη φάση ο Τζίμι Πατίκας πέφτει με προβολή πάνω στο Νίκο Σαργκάνη που φεύγει από το χορτάρι με το φορείο κατευθείαν για το νοσοκομείο. Λέγεται ότι πάνω στη φούρια του ο τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας με το που είδε τον Πατίκα όταν ο τελευταίος πήγε να τον επισκεφτεί του είπε πως ο Βαρδινογιάννης θα του… κόψει τη μπάλα! Τελικά ο Ελληνοαυστραλός έπαιξε στην ΑΕΚ ως το 1993, κέρδισε τρία πρωταθλήματα κι έμεινε στην ιστορία για την απίστευτη χαμένη ευκαιρία με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, Φλεβάρη του 1989, όταν ολομόναχος με την κενή εστία έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι!

Στις 3 Μαϊου 1987 ο προπονητής της ΑΕΚ, Νίκος Αλέφαντος βλέπει το παιχνίδι από την εξέδρα (τιμωρημένος από τον αθλητικό δικαστή για την επίθεση που εξαπέλυσε στον αείμνηστο ρεπόρτερ, Γιώργο Βενετούλια) και συνεννοείται με τον βοηθό του, Νίκο Χρηστίδη μέσω…γουόκι τόκι! Στο πρώτο λεπτό οι «κίτρινοι» ζητούν πέναλτι σε πτώση του Τζίμι Πατίκα, άπαντες ορμούν πάνω στον ρέφερι Βασσάρα και στην αναμπουμπούλα ο Σαραβάκος στην κόντρα βγαίνει φάτσα με τον Θεολόγη Παπαδόπουλο. Το 0-1 είναι γεγονός όσο ο κόουτς «χτυπιόταν» στα επίσημα να κυνηγήσουν οι παίκτες του τον «μίστερ 7». Αλλά που (καθαρό) μυαλό…

Απρίλη του 1988 ο Παναθηναϊκός σκέφτεται μονάχα τον επικείμενο «τελικό του αιώνα» απέναντι στον Ολυμπιακό (Βαρδινογιάννης εναντίον Κοσκωτά) και στο ντέρμπι της Ν.Φιλαδέλφειας πάει για… σιέστα. Το σκορ είναι 2-1 υπέρ των οικοδεσποτών ως το 87′. Ο Ιάκωβος Χατζηαθανασίου μη έχοντας τι να κάνει τη μπάλα λίγο πιο πάνω από τη σέντρα ρίχνει μια… πάσα στον Φάνη Κοφινά. Το τόπι κατευθύνεται προς τον γκολκίπερ της ΑΕΚ με κίνηση slow motion αλλά ο τελευταίος εκεί που πάει να καπακώσει τη μπάλα τη χάνει σε μια λακκούβα και το… «κουφό» 2-2 είναι γεγονός! Ο «Δικέφαλος» είχε πέντε χρόνια να νικήσει εντός έδρας το τριφύλλι και θα έπρεπε να περιμένει άλλα πέντε!

Η σεζόν 1990-1991 εξελίσσεται με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το πρωτάθλημα και την ΑΕΚ να βολοδέρνει. Το 4-0 στο ΟΑΚΑ έρχεται φυσιολογικά με Αποστολάκη, Καλατζή να… αφαλοκόβουν με συχνές επελάσεις τους την αντίπαλο. Στο 55′ το αποτέλεσμα είχε ήδη διαμορφωθεί και την ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» πάνε στη σέντρα ο Σαραβάκος γυρίζει προς τους δικούς του και με χαρακτηριστική κίνηση των χεριών τους γνέφει «ως εδώ, δεν βάζουμε άλλα».

Την επόμενη μέρα η «Αθλητική Ηχώ» έχει όρεξη για… αστεία. «Γυρίζει ο Κοσκωτάς για τον Ολυμπιακό και βάζει 3 δις για μεταγραφές το καλοκαίρι»! ήταν το «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο, ανήμερα Πρωταπριλιάς! Σαν αστείο εκλήφθηκε κι η δήλωση του υπηρεσιακού προέδρου της ΑΕΚ, Αγγελόπουλου, μετά τη λήξη του ντέρμπι στο «Κανάλι 29», όταν ο λεγάμενος ωρυόταν πως έχει βάλει 1.000.000 δρχ από την τσέπη του στο σύλλογο, την ώρα που ο μεγαλομέτοχος Στράτος Γιδόπουλος τα είχε «βροντήξει», το ίδιο κι ο Μίροσλαβ Οκόνσκι!

Η ΑΕΚ είναι επί δύο χρόνια πρωταθλήτρια και τον Σεπτέμβρη του 1993 με το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο επιβεβαιώνει ότι ακόμα παραμένει «αφεντικό». Στη λήξη του ματς ο Ίβιτσα Όσιμ περιμένει στη φυσούνα τους νικητές και τους χαιρετά δια χειραψίας όλους. Λίγο αργότερα εύχεται στον… Κοπιτσή και τον… Σταμάτη να μην μοιάσουν στους δικούς του Αποστολάκη-Σαραβάκο, εν ενεργεία ηγετών της εθνικής και στελέχη της Μεικτής Ευρώπης! Για όνομα του Θεού, δηλαδή!

Στις 25 Μάρτη 1995 το τριφύλλι έχει εξασφαλίσει τον τίτλο από νωρίς και στο ΟΑΚΑ κάνει επίδειξη δύναμης: 3-0 με γκολ Καπουράνη, Βαζέχα, Βλάχου (αυτογκόλ), αποθέωση για τον Δημήτρη Σαραβάκο που έπαιζε με την κίτρινη φανέλα μα το κλου της αναμέτρησης γίνεται την ώρα που οι κάμερες πλησιάζουν τ’ αποδυτήρια των ηττημένων. Ο ρέφερι Παπαχίτζιος προς το τέλος του αγώνα αποβάλλει τον Στέλιο Μανωλά και συνοφρυωμένος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του «βράχου» του «παράξενη και περίεργη».

Μέρες μετά η «Ώρα για Σπορ» άφηνε διαρκώς υπονοούμενα για… αμόκ του διεθνούς μπακ όταν έμαθε τι εκστόμισε ο προπονητής του, θρυλείται πως πήρε τηλέφωνο τον «πρίγκηπα» και προειδοποίησε ότι ανεβαίνει Φιλαδέλφεια να τον γαμ$@!%σει! Χρόνια αιωρούνταν φήμες για «περίεργη», επαναλαμβανόμενη κακή απόδοση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή κόντρα στο τριφύλλι, κάποιοι μάλιστα έμπλεξαν στην υπόθεση τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον «καπετάνιο».

Το πράγμα άρχισε να εκτραχύνεται τέλη δεκαετίας του 1990 όταν στο «ΦΩΣ» η στήλη «Πολλά εν ολίγοις» … «κάρφωνε» τον Ναξιώτη ότι επίτηδες δεν παίζει καλά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τον Σεπτέμβρη του 1988 η ΑΕΚ νικά στο Ολυμπιακό Στάδιο με άπιαστο φάουλ του Μίροσλαβ Οκόνσκι (0-1), ο παίκτης αντιλαμβάνεται την παρουσία του δημοσιογράφου Μανώλη Γαβαθιώτη στ’ αποδυτήρια και μονάχα με την πυροσβεστική παρουσία του γενικού αρχηγού, Νίκου Στράτου, αποφεύγεται η… σύρραξη!

Απρίλη του 1996 (μακράν ο πιο ηδονικός μήνας για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού) το μπάσκετ κατακτά την κορυφή της Ευρώπης, το ποδόσφαιρο ακουμπά τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και ταυτόχρονα καθαρίζει την (πολύ) ποιοτική ΑΕΚ στην κούρσα του τίτλου.

Ο αποδεκατισμένος και αφόρητα κουρασμένος Παναθηναϊκός μετά το επικό κατόρθωμα στο «Ντε Μέερ» επί του Άγιαξ παίζει το πρωτάθλημα μπροστά στο κοινό του. Στο ξεκίνημα του ματς χάνει με τραυματισμούς Καλλιτζάκη, Ουζουνίδη, ο Θανάσης Κολιτσιδάκης κάνει το ματς της ζωής του κι ο αγώνας κρίνεται στο 77΄. Κούρσα του ψηλού Γεωργιάδη, σέντρα και υπέροχο «ψαράκι» του Χουάν Μπορέλι, πάνω που ο Ρότσα ήταν έτοιμος να τον κάνει αλλαγή! ΗΔΟΝΗ!

To be continued…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ