ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Η αρχή των δεινών

Η απόφαση Πατέρα να φέρει ως αντι-Τεν Κάτε ένα …τηλεσχολιαστή αποτέλεσε ταφόπλακα για τον ΠΑΟ. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Η αρχή των δεινών

Έχετε σκεφτεί πως όσα ταλανίζουν τον Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι του 2011 ενδεχομένως να μην συνέβαιναν ποτέ αν ο Νικόλας Πατέρας δεν καρατομούσε τον Χενκ Τεν Κάτε τον Δεκέμβρη του 2009;

Ο 61χρονος σπουδαίος θεωρητικός του ποδοσφαίρου (μα δύστροπος και απότομος στους τρόπους του) έχει σήμερα γενέθλια, ευκαιρίας δοθείσης θυμηθήκαμε το «έγκλημα» που συντελέστηκε όταν αποφασίστηκε πως μπορούσε να κάνει καλά ρόστερ αξίας 30.000.000 ευρώ ένας …τηλεσχολιαστής. Ο Ολλανδός μέσα σε λίγους μήνες πρόλαβε να ψυχρανθεί με τις λατρεμένες «σημαίες» των…Ολυμπιακών (Γκούμα, Καραγκούνη), ν’ «αρπαχτεί» με το Νίκο Σπυρόπουλο μετά από γκάφες του διεθνούς μπακ σ’ ένα ματς με την Ατλέτικο, να προκαλέσει την αντιπάθεια του Κώστα Κατσουράνη (που μ’ αυτόν στο κουμάντο έπαιξε την μπάλα της ζωής του) να προκαλέσει ένταση στην εξέδρα. Αυτός που την προηγούμενη περίοδο «ακούμπησε» τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με βασικούς Γκαλίνοβιτς Βύντρα, Σαριέγκι, Τζιόλη, Σαλπιγγίδη.

Ο κόουτς κατηγορήθηκε επειδή μέτρησε 0/3 ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο ματς του ΟΑΚΑ ο αντίπαλος δεν πέρασε τη σέντρα, στο Καραϊσκάκη ο φιλοξενούμενος έμεινε με δέκα για 30 λεπτά και στο 90΄του αρνήθηκαν πεναλτάρα-μαρς επί του Κλέιτον. Λίγο πριν την απόλυσή του ο επόπτης στο Φάληρο έκοψε τον Σισέ με ανύπαρκτο οφσάιντ και στην εξέλιξη της φάσης ο Μήτρογλου σκόραρε σ’ ένα ντέρμπι που ο Έλληνας Σέριτς έκανε μάγκα κάποιον Ζαϊρί. Στον Σουριναμέζο έπεσαν τα βέλη για τον αποκλεισμό-ντροπή στο Κύπελλο από τον Πανσερραϊκό (!) ενώ εκτέθηκε επικοινωνιακά όταν υπερασπίστηκε την απόκτηση του Ματίας Μπιάρσμιρ αντί του «πολύ» Όλοφ Μέλμπεργκ που κατέληξε στους άλλους κι «έβγαλε μάτια».

Η αλήθεια είναι πως την πρώτη σεζόν μας τρέλανε. Άπαντες απορούσαν τι έλεγαν στις συσκέψεις με τον Κώστα Αντωνίου τον καιρό που ήταν ανοιχτή η μεταγραφική αγορά. Έχοντας στα μετόπισθεν Γκούμα, Βύντρα, Σαριέγκι κι αποθεματικό +20.000.000 ευρώ για ψώνια ήταν προφανές πως πρώτο μέλημα έπρεπε να είναι η αγορά βαρβάτου σέντερ μπακ. Όταν πας να δημιουργήσεις πρώτα βάζεις θεμέλια, ήτοι κοιτάς να «δέσεις» την αμυντική σου γραμμή. Παρότι διαβάσαμε ένα σωρό ονόματα η ΠΑΕ κατέληξε στον Χρήστο Μελίσση! Ενώθηκαν δηλαδή όλοι οι οικονομικοί κολοσσοί της χώρας και το σωματείο είχε στα μετόπισθεν τη σάρα και τη μάρα.

Η γκάφα ξεχάστηκε όταν ο Ολλανδός οδήγησε τους πράσινους στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κάνοντας τρεις σερί νίκες στο β΄ γύρο. Την χρονιά 2009-2010 πλήρωσε τις δύο σερί γκέλες με Αστέρα Τρίπολης (1-1, στο 90΄ δεν δόθηκε το πιο καταφανέστατο πέναλτι όλων των εποχών που έγινε πάνω στον Λουκά Βύντρα) και το 0-2 στο Καραϊσκάκη. Με τη διαφορά στο +2 υπέρ του ΟΣΦΠ η (αγχωμένη) διοίκηση πίστεψε ότι θα χάσει την κούπα από τον Ντουντού, τον Μαρέσκα και τον Ντιόγο διώχνοντας τον Ολλανδό, προς μεγάλη ευχαρίστηση των γηγενών. Οι Έλληνες «παλιοί» είχαν γνώμη για οτιδήποτε κι όσοι ανήκαν στην ευλογημένη γενιά του πορτογαλικού θαύματος είχαν καταντήσει για τον Τύπο «ιερές αγελάδες», που δεν έπρεπε να κακοκαρδίζουμε ποτέ.

Το ότι θα είχε ζόρικη παραμονή στο τριφύλλι ο Τεν Κάτε φάνηκε το καλοκαίρι του 2008 όταν αποφάσισε ν’ αγνοήσει Καραγκούνη-Γκούμα για το αρχηγιλίκι (προτιμούσε Ζιλμπέρτο, Νίνη, «Σάλπι») και (τι…πρωτότυπο!) την επομένη δέχθηκε ομαδικά πυρά απ’ τον Τύπο, ως κι ο μέγας Δομάζος επιστρατεύτηκε να «μαλώσει» τον …κακό ξένο που χάλαγε την ψυχολογία των παιδιών μας μη δίνοντάς τους το περιβραχιόνιο. Ο Ολλανδός ήταν ο πρώτος προπονητής της πολυμετοχικότητας κι όπως ήταν φυσικό αντιμετωπίστηκε με αντιπάθεια απ’ αυτούς που επί Τζίγκερ είχαν προνομιακή θέση στα μέσα και τα έξω του κλαμπ.

Ο …«Παϊτέρης» εκτός απ’ την ενδοοικογενειακή μουρμούρα είχε να αντιμετωπίσει και τη λογική των αθλητών του. Οι τελευταίοι έχοντας δουλέψει με Πεσέιρο/Μαλεζάνι (που δεν επιθυμούσαν προστριβές στα αποδυτήρια) γούσταραν να παίζουν ποδόσφαιρο αναμονής, να κυνηγούν το 1-0. Καιρό υποστήριζε ο κόουτς πως οι παίκτες του είχαν συνηθίσει ένα ρυθμό προπόνησης ιδανικό για να κάνουν πρωταθλητισμό στη Σούπερ Λιγκ δίχως να σκέφτονται την σκληρή δουλειά. Ο ίδιος και το επιτελείο του δούλεψαν καλά την πρώτη σεζόν παρουσιάζοντας ένα σούπερ γυμνασμένο σύνολο, χωρίς κανένα μυϊκό θέμα. Πολλοί του απέδωσαν υπερβολικό rotation, «τρελές» επιλογές (αριστερό μπακ ο Ίβανσιτς στο ματς με την Ίντερ, δεξί χαφ ο… Στέφανος Σιόντης σ’ ένα ματς με τον Πανιώνιο εκτός έδρας, παγκίτης ο Σισέ σε ντέρμπι με την ΑΕΚ) λίγο καιρό όμως μετά αναγνώριζαν το λάθος τους βλέποντας ένα πανάκριβο σύνολο να ρεζιλεύεται κόντρα στη Λάρισα (1-1), να την παίζει μονότερμα ο Πανσερραϊκός (!) στο Μαρούσι, να χάνει τ’ αυγά και τα πασχάλια από τον…Άντονσον (ΠΑΟ-Κοπεγχάγη 0-2 με τον Ζιλμπέρτο σε ρόλο στόπερ πάνω στον Νταμ Ν΄Ντόι). Το μεγαλύτερο αγωνιστικό σφάλμα των πολυμετοχικών…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ