ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Πρώτη φορά στα χρονικά…

Επικοινωνιακά η κίνηση να πληρωθεί ο Ολυμπιακός για τον Βλαχοδήμο -που έχει να παίξει μπάλα κάτι τέρμινα – ζημιώνει το «τριφύλλι». Υπάρχει όμως κι ένα «αλλά»… Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Πρώτη φορά στα χρονικά…

Απ΄ όσα είπε χθες ο Γιάννης Αλαφούζος μας εντυπωσίασε η πρόθεση να πληρώσει την ρήτρα στον Ολυμπιακό για τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο, κίνηση που γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά και μάλιστα δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνους τους οπαδούς. «Τρελαίνονται» οι τελευταίοι ξέροντας ότι τα 300 χιλιάρικα αν δινόταν με μορφή χορηγίας στο Ερασιτέχνη θα μπάλωναν κάμποσες «τρύπες».

Ο «mr ΣΚΑΙ» αντιμετωπίζει το θέμα πιο τεχνοκρατικά, αφού πιστεύει πολύ στον αθλητή και θεωρεί το ποσό μικρό για την αξία του. Το να ισχυροποιήσεις ένα σωματείο δεν είναι απλό, έπειτα φουσκωμένες απαιτήσεις και πομπώδη λόγια δημιουργούν υπέρμετρα θέλω κι αυτά σε γεμίζουν εντάσεις, μεγάλο ρίσκο κρίνοντας ότι ο ΠΑΟ δεν διαθέτει πολλά παιδιά ζυμωμένα στο ΠΡΕΠΕΙ της νίκης. Το τι συνέβη από το καλοκαίρι με τις εξαγγελίες πρωταθλητισμού μέχρι σήμερα, όλοι γνωρίζουν. Παρόλα αυτά ο κουμανταδόρος του συλλόγου παίρνει τα εύσημα γιατί προσπαθεί να μεταμορφώσει το τριφύλλι από μεγάλη περιπέτεια σε τοπ ομάδα!

Έχοντας παραδεχθεί ότι μιλά με το Νικόλα Πατέρα σίγουρα θα είναι απόλυτα ενήμερος για τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην «έκρηξη» του καλοκαιριού του 2009. Από τα 1997 μέχρι το 2009 ο σύλλογος κέρδισε μόλις δύο τίτλους, η απογοήτευση ήταν έκδηλη ώσπου η διοίκηση φρόντισε με συντονισμένες κινήσεις να διαλύσει τα οπαδόμετρα φέρνοντας άνεμο ανανέωσης που όμως (πόσο κρίμα) διήρκεσε ελάχιστα!

Ο ανταγωνισμός του ΠΑΟ μ’ αυτούς εκεί κάτω είναι απ’ τους μεγαλύτερους στον κόσμο μα αν σκεφτείτε ψύχραιμα απ’ το 2005 (όταν το κράτος τους παρέδωσε το Καραϊσκάκη) κι έπειτα γίνεται ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!  Η κόντρα είναι εξ ορισμού νοθευμένη με τα έσοδα να παρουσιάζουν διαστημική απόκλιση και το «σύστημα» προθυμότατο κάθε σεζόν να προστατεύσει το αγαπημένο του κλαμπ ώσπου να έρθει η στιγμή που η ΟΥΕΦΑ ρίχνει μετρητά στο ταμείο του.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στα όρια της διάλυσης, ο κόσμος του διαιρέθηκε, το τριφύλλι στριμώχτηκε σ’ ένα παμπάλαιο γήπεδο κι ο Τύπος -χρόνια τώρα- είχε βρει την ομάδα που θα υπηρετούσε κι εκείνη που θα «σταύρωνε» σε κάθε ευκαιρία! Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά ο Ολυμπιακός αγόραζε ΜΟΝΟ παικταράδες (ακόμα κι αν λέγονταν Αμπονσά, Ουαντού, Κοστάντζο, Αμποάγκουε, Μπόρχα, Βάλλας, Τάτσης, Σιόβας, Ερνάνι δηλαδή σκαρταδούρα ολκής), έκανε ρεκόρ εισιτηρίων, ξεκινούσε ως απόλυτο φαβορί να πάρει αήττητο πρωτάθλημα σαρώνοντας τους μεγάλους αντιπάλους, θα σκίσει στην Ευρώπη, θα, θα, θα…

Ο ΠΑΟ, από την άλλη, σύμφωνα με τους «ειδικούς» έκανε ΜΟΝΟ λάθη: Ο Πάολο Σόουζα -δις πρωταθλητής Ευρώπης με Γιούβε, Ντόρτμουντ- ήταν… υπερτιμημένος. Ο Κωνσταντίνου (μέχρι να τον αγοράσει ο Ολυμπιακός φυσικά) ήταν χασογκόλης. Το αγωνιστικό σύστημα που έδινε τεράστιες διακρίσεις στην Ευρώπη ήταν «τσούκου-τσούκου μπολ», η επιστροφή στη Λεωφόρο (2001) αναχρονιστική. Οι οπαδοί με το που έφτανε καλοκαίρι δίσταζαν ν’ ανοίξουν εφημερίδα για να μην διαβάσουν ποιον ποδοσφαιριστή θ’ αγοράσει ο «αιώνιος» αντίπαλος. Ώσπου μπήκε στη ζωή μας η πολυμετοχικότητα, με τα ΜΜΕ να «τρελαίνονται» αφού πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ο Παναθηναϊκός ξόδευε!

Το σκηνικό άλλαξε άρδην κι επειδή ήταν υπερβολή ν’ αφήσεις αμφιβολίες για την ποιότητα Ζιλμπέρτο, Λάζαρου, Κλέιτον, το ρεπερτόριο άλλαξε, παίχτηκε η κασέτα των απογοητευμένων (για το θέαμα) οπαδών κι η ακαμψία του προπονητή που «έκανε κακό» στ’ αποδυτήρια. Τη σεζόν 2008-2009 ο ΠΑΟ έχασε το πρωτάθλημα από το φθινόπωρο, δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, αποκλείστηκε από τις Σέρρες στο κύπελλο με ντροπιαστική «τριάρα» στο ΟΑΚΑ. Πραγματοποίησε βέβαια εξαιρετική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά αυτό λίγο απασχόλησε τους φιλάθλους που έφτασαν στην απόγνωση βλέποντας τον Κόκκαλη να κάνει πλάκα στους πολυμετοχικούς.

Ώσπου έσκασε η μεταγραφή Λέτο. Το τι έγινε με τον Αργεντινό δεν περιγράφεται! Σπουδαία «νίκη» είχε σημειωθεί και στην περίπτωση Κωνσταντίνου, όμως αυτός ήταν ο πρώτος παίκτης που έκλεβε ο σύλλογος απ’ τους απέναντι έχοντας στο μεσοδιάστημα προβάρει τα κόκκινα, τελευταίο παράδειγμα ήταν εκείνο του Στράτου Αποστολάκη το… 1990! Ο «Σέμπα» άρχισε να σκοράρει με το καλησπέρα, το στυλ κι η χώρα καταγωγής του αμέσως κέντρισε την εξέδρα που τον λάτρεψε! Αφού ο ερχομός του, όπως και των Σισέ, Κατσουράνη έσπασε τα οπαδόμετρα ο ΠΑΟ λίγους μήνες μετά έπαιρνε νταμπλ, απέκλεισε με δύο νίκες την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης εκείνη την εποχή (Ρόμα) κι έσπαγε ρεκόρ διαθέσιμων καρτών διαρκείας (+30.000 κομμάτια). Μέχρι σήμερα αρκετοί έχουν κρατημένες τις εφημερίδες που στο πρωτοσέλιδο ανέφεραν την συντριπτική ήττα του ΟΣΦΠ απ’ τους γαλαντόμους διοικούντες του Παναθηναϊκού.

Γιατί «ταξιδέψαμε» στο παρελθόν; Επειδή οι φίλαθλοι (μετά τα σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα) έχουν ξενερώσει κι ο κίνδυνος να «καεί» (άλλη) μια φουρνιά παικτών -χωρίς ακόμα να την δούμε -είναι ορατή, εξού κι η «ομπρέλα» που άπλωσε πάνω από τους αθλητές το boss!

Όλα αυτά ενώ είκοσι μέρες πριν γινόταν πανζουρλισμός λόγω της ενίσχυσης. Επικοινωνιακά η κίνηση να πληρωθεί ο Ολυμπιακός για τον Βλαχοδήμο -που έχει να παίξει μπάλα κάτι τέρμινα – ζημιώνει το τριφύλλι. Θες να «σπάσεις» τα οπαδόμετρα και να επαναφέρεις την θετική αύρα στο «Καλαφάτης»; Βάλτον στο Καραϊσκάκη και πόνταρε στη φοβερή ευχέρεια που διαθέτει στο «ένας μ΄ έναν». Ας πάρει αποτέλεσμα η ομάδα και μετά θα δείτε τι θα γίνει…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ