ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

H Λαμποράλ το φαβορί, λόγω… έδρας

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ένα τουλάχιστον διπλό-καλοδεχούμενα και τα δύο-στη «Fernando Buesa Arena», έχοντας να αντιμετωπίσει μια ομάδα, με συγκεκριμένα μειονεκτήματα, αλλά και σοβαρά… πλεονεκτήματα.

H Λαμποράλ το φαβορί, λόγω… έδρας

Ναι ο Γιάννης Μπουρούσης, διανύει μια εξαιρετική σεζόν, την καλύτερη στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν είναι-και δε θα μπορούσε να είναι-η μοναδική απειλή για τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Περάσοβιτς έχει ένα ρόστερ, «κοντό» μεν, αλλά ισχυρό δε, το οποίο έχει «ψηθεί» σε μεγάλα παιχνίδια, αφού η Λαμποράλ, έχει αντιμετωπίσει φέτος ουκ ολίγες φορές τις Μπάρτσα-Ρεάλ, σε Ισπανία και Ευρωλίγκα, αλλά και ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό, Χίμκι. Κοινώς, έχει παίξει και κυρίως, έχει κερδίσει σχεδόν όλα τα δύσκολα ντέρμπι, με την έδρα της να είναι το ισχυρό της όπλο, αφού μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει στη Βασκονία, στον πρώτο γύρο.

Το ρεκόρ των Βάσκων, μέσα στο σπίτι τους (12-1), λέει από μόνο του πολλά, καθώς ο Παναθηναϊκός του 5-7 (νίκες-ήττεςς) εκτός έδρας, θεωρητικά τουλάχιστον, θα πρέπει να κάνει αυτό που κατέφερε λίγες φορές φέτος, μια-τουλάχιστον-μεγάλη νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ.

«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του!
«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του! 313 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα νούμερα αποτυπώνουν, ναι μεν, μια κατάσταση, ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα γίνει από απόψε και έπειτα. Τίποτα άλλο δεν μετρά, ούτε πως ήταν οι δύο ομάδες πριν ή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σεζόν, παρά μόνο, πως θα εμφανιστούν από σήμερα και μετά.

Οι «απειλές» της Λαμποράλ

«Fernando Buesa Arena»

Απλά. 12-1 η Λαμποράλ εκεί μέσα, αυτό τα λέει όλα. Προφανώς δεν είναι ΟΑΚΑ, ή κάποιο κλειστό της Πόλης (Φενέρ για παράδειγμα) ή η έδρα του Ερυθρού Αστέρα, ωστόσο είναι ένα γήπεδο καυτό, με τον κόσμο να στηρίζει την ομάδα με όλες του τι δυνάμεις. Όχι δεν είναι εκκλησία.

Γιάννης Μπουρούσης

Ο Έλληνας σέντερ, κάνει… παπάδες φέτος στην Ευρωλίγκα. Πρώτος ριμπάουντερ (9,2 μ.ο.), 56% στα δίποντα, 36,7% στα τρίποντα και 83,2% στις βολές. «Πλέϊ μέϊκερ» εντός «ζωγραφιστού», ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές. Τα έχει βάλει με ψηλούς σαν κι’ αυτόν, με διαφορετικούς απ’ αυτόν (αλτικούς γρήγορους ψηλούς) και τους έχει νικήσει όλους.

Ταχύτητα και… transition

Σαν Ισπανική ομάδα που είναι, δε θα μπορούσε να μην αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι. Ανοικτό γήπεδο και… ξερό ψωμί για τους Βάσκους. Η εναέρια… κυκλοφορία, θα παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς, είναι η πρώτη-συνήθως-αιτία (χαμένα αμυντικά ριμπάουντ) για να βγάλει η αντίπαλη ομάδα αιφνιδιασμό. Άνταμς κυρίως, αλλά και οι Τζέιμς-Χάνγκα, αρέσκονται στο τρέξιμο, ανοίγουν διαβολεμένα το ρυθμό, ένα κομμάτι που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα από το «τριφύλλι».

Οι «απειλές» του Παναθηναϊκού

Μεγαλύτερο ρόστερ

Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση και των Χέινς-Ουίλιαμς-Χάντερ, απέκτησε κορμιά, αθλητικότητα, διαφορετικότητα και γέμισε το «οπλοστάσιό» του, με… ένα «μυδραλιοβόλο» (Ουίλιαμς) και δύο παίκτες που προς φέρουν σημαντικά στο rotation της ομάδας.

Αντίθετα η Λαμποράλ, στηρίζεται σε 8 παίκτες βασικά (τραυματίες οι Σενγκέιλα και Κοζέρ), με τον Περάσοβιτς, στα δύσκολα-που ελπίζουμε να του βάλει ο Σάλε-να μπορεί πιο εύκολα να βρεθεί σε δυσμενή θέση, κοιτώντας στο βάθος του πάγκου του.

Εμπειρία

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να απέχει από τα Final-4 εδώ και τρία χρόνια ωστόσο και παρά τις αλλαγές που έγιναν από το ’12 και μετά, είναι ένα… σκληρό καρύδι. Έχει το μέταλλο, τη φανέλα και τον… Διαμαντίδη.

Ο αρχηγός, συνεπικουρούμενος από τον υπαρχηγό (Φώτση), έχουν φάει αυτά τα ματς με το κουτάλι και γνωρίζουν άριστα τι πρέπει να κάνουν. Καλάθης, Γκιστ και Χέινς έχουν-άλλος μεγαλύτερες άλλος μικρότερες-παραστάσεις από τη διοργάνωση, σε υψηλό επίπεδο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους υπόλοιπους.

Υπεροχή στο «ζωγραφιστό»

Με Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Χάντερ, Γκιστ και Φώτση, ο Παναθηναϊκός υπερέχει της Λαμποράλ στη ρακέτα. Πλην Μπουρούση, οι Ισπανοί δε διαθέτουν άλλο αξιόπιστο «5αρι», αφού οι Πλάνινιτς και Ντιόπ, δεν αποτελούν, αυτό που λέμε… απειλή.

Πέραν του σέντερ, η Λαμποράλ, αντιμετωπίζει και ένα θέμα στο «4», αφού ο Μπερτάνς είναι απελπιστικά μόνος του, λόγω του τραυματισμού του Σενγκέιλα. Ο Λετονός, είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ από μακρινή απόσταση και θα δημιουργήσει πονοκέφαλο, ωστόσο, αυτό είναι και το μοναδικό του όπλο, αφού ούτε παιχνίδι στο low post έχει, ούτε αποτελεί αμυντικό… ογκόλιθο.

Συνεπώς, η σωστή… χρήση των ψηλών από τον «Σάλε», με σκοπό να φθείρει τους αντίστοιχους ψηλούς της Λαμποράλ, αποτελεί ζωτικής σημασίας, κριτήριο για τις αναμετρήσεις.

Συμπέρασμα

Η Λαμποράλ έχει το… 51-49, κυρίως λόγω έδρας, με την εικόνα της στη «Fernando Buesa Arena» να μοιάζει εξωπραγματική. Με δεδομένο δε, πως οι «πράσινοι» μακριά από το ΟΑΚΑ, πολλές φορές χαλούν την εικόνα τους, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως οι Βάσκοι, έχουν το πλεονέκτημα.

Το αν η κατά τόνους, βαρύτερη φανέλα του Παναθηναϊκού, σε σχέση με αυτή της Λαμποράλ, μπορέσει και σπρώξει την ομάδα του «Σάλε» προς μια νίκη, μένει να αποδειχθεί. Οι αριθμοί δείχνουν μια σχετική ισορροπία, ωστόσο λόγω έδρας, ο Μπουρούσης και η παρέα του, έχουν τον πρώτο λόγο.

Υπομονή μέχρι το βράδυ…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.