Οι «γεμάτες» σεζόν του Κριστιάν Λεντέσμα προϊδεάζουν για εύκολη προσαρμογή του στο χαμηλής ταχύτητας ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός ίσως ενσαρκώσει τον καλό αθλητή που ψάχνει καιρό το κλαμπ στον άξονα. Ο Χαμπίμπ Σο, ο Ντέηβιντ Μέντες, ο Μάικλ Εσιέν ήρθαν στη χώρα μας με «βαρύ» ιστορικό και δεν πρόσφεραν παρά σκόρπιες καλές στιγμές. Αν ο πρώην σταρ της Λάτσιο αποδειχθεί «σίδερο», ο προπονητής έχει τους παίκτες να στηρίξει το αγωνιστικό πλάνο που δοκιμάζει στην Ολλανδία (4-2-3-1) με τον λάτιν και τον Ζέκα κοντά του. Έχοντας δύο «σκούπες» πίσω, οι επιθετικοί θα βρουν αυτοπεποίθηση, κάνοντας ελκυστικά για το κοινό τα διαστήματα πράσινης κατοχής.
Μήνες βλέπαμε τον Ζέκα να καλύπτει ρόλο αμυντικού χαφ, αποστολή που δεν του ταιριάζει. Τακτικά ο αρχηγός σχεδόν πάντα είναι σωστός, κινείται σ’ όλους τους χώρους που πάει η μπάλα, κερδίζει μάχες αλλά όταν τον βάζεις εκεί χάνεις την συνεισφορά του στη κυκλοφορία όπου πέρσι δεν υπήρχε η απαιτούμενη συμμετοχή με αποτέλεσμα Λέτο, Μπεργκ να κατεβαίνουν στη σέντρα για να πάρουν μπάλα.
Αν «βγουν» Ρέις, Ιβάνοφ και γυρίσει υγιής ο Τελάντερ, ο ΠΑΟ –θεωρητικά-αποκτά αβαντάζ στην Ευρώπη σε ματς που θα θελήσει να παίξει άμυνα. Μπροστά, άλλωστε, έχει παιδιά που στο τόπι μιλάνε και μπορούν να δώσουν καλά τελειώματα αφού δεν εκτελούν με ένστικτο μα με τεχνική. Η ευχέρεια «Βίγια», Μπεργκ, Ιμπάρμπο να ξεδιπλώσουν γρήγορες αντεπιθέσεις μπορεί να οδηγήσει τον «Στράμα» σε τακτικές όπου το τριφύλλι θα κρατήσει χαμηλά τις γραμμές, άλλωστε στα κρίσιμα ευρωπαϊκά 90λεπτα που κοντοζυγώνουν οι οπισθοφύλακες δεν θα έχουν αποκτήσει ακόμα χημεία με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Την περασμένη σεζόν ο Γιάννης Αναστασίου θέλοντας ν’ αποδείξει ότι η ομάδα έχει βάθος επιλογών άφησε εκτός 11άδας (στο Αζερμπαϊτζάν) Μπεργκ, Νίνη. Σε μερικές εβδομάδες ο Ιταλός καλείται απλώς να βρει τους παίκτες που θα οδηγήσουν το τριφύλλι στους ομίλους «πιπιλίζοντας» τους το μυαλό για το διακύβευμα που είναι τεράστιο για τον Όμιλο. Εννοείται ότι δεν περισσεύει χρόνος για πειραματισμούς, ότι ήταν να τσεκάρει ας ελπίσουμε να το κράτησε στο μυαλό του απ΄ όσα έβλεπε απ’ τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάη. Τα προηγούμενα χρόνια ο προπονητής ξεκινούσε με το αβαντάζ ότι διέθετε σχήμα με ισορροπία/ομοιογένεια, μόνο οι εμπειρίες έλειπαν, έλα όμως που αυτή την έλλειψη ο σύλλογος την πλήρωσε πανάκριβα με Βέλγους, Αζέρους. Ίσως γι αυτό Ζιλμπέρτο, «Στράμα» ποντάρουν σήμερα ΜΟΝΟ σε «ψημένους», όποιοι ποδοσφαιριστές έπιασαν Κορωπί ή εξετάζονται έχουν «τριφτεί» σ’ ευρωπαϊκά ματς ή λίγκες ανώτερες απ’ τη δική μας.
Μπορεί στους περισσότερους να ξινίζει το γεγονός ότι του χρόνου είναι πιθανό η ομάδα να ξεκινήσει αγώνα χωρίς ούτε ένα Έλληνα βασικό (πρώτη φορά στα χρονικά!) όμως τους μήνες που ο Στραματσόνι δοκίμαζε πράγματα οι γηγενείς ελάχιστα φάνηκαν. Πέρσι το σχήμα που σε προκαλούσε να το παρακολουθήσεις ήταν αυτό με Μολέδο-Ζέκα-Λέτο-Μπουμάλ-«Βίγια»-Μπεργκ, περιστασιακά βοηθούσαν ο Καλτσάς (με την έφεσή του στο γκολ), ο Βλαχοδήμος κι ο Κλωναρίδης, κάπου κάπου κι ο Κουτρουμπής. Παρά τη θέλησή τους να διακριθούν τις περισσότερες φορές οι παραπάνω εμφανίστηκαν εκτός κλίματος γι αυτό ο προπονητής πείστηκε (;) πως οι ντόπιοι δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμα κι αν είναι γνωστό πως πορεία πρωταθλητισμού δεν γίνεται αν δεν πάρει το καλύτερο που μπορεί από τους μπαλαδόρους συμπατριώτες μας.
Ο «Στράμα» σαφώς ξεχωρίζει την ταχύτητα και την τεχνική που έχουν Βίκτωρας, «Κριστιάνο», όμως έχει μάθει ότι ο προκάτοχός του (που χρησιμοποίησε αρκετούς Έλληνες στα προκριματικά) είδε τον ΠΑΟ να «μπουκώνει» όταν δίπλα στα άπειρα πιτσιρίκια οι βεντέτες βρέθηκαν σε άσχημη βραδιά. Ευλόγως σκέφτηκε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να προσθέσει στους σταρ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ποδοσφαιριστές για να μην βρεθεί σε θέση να περνάει σε ματς που «καίει» τον αντίστοιχο «Ντίνα» ή «Καρέλη» (πρόπερσι κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά κόντρα στην Σταντάρ).