ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Οταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στη Λεωφόρο

Ηταν 8 Οκτωβρίου του 1944 όταν για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε καιρό γερμανικής κατοχής, υψώθηκε ελληνική σημαίας στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από τον Αντώνη Βρεττό.

Οταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στη Λεωφόρο

Η σημερινή ημερομηνία είναι αναμφίβολα σταθμός για την Παναθηναϊκή ιστορία και όχι μόνο. Πράξη αντίστασης, πράξη ανδρείας, πράξη επαναστατική έλαβε χώρα στο Απόστολος Νικολαϊδης. Για πρώτη φορά επί γερμανικής κατοχής, η ελληνική σημαία υψώθηκε στον ουρανό και κυμάτισε στο γήπεδο της Λεωφόρου από τον Αντώνη Βρεττό.

Εκείνη την περίοδο, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού και το πλέον ιστορικό γήπεδο της Ελλάδας είχε επιταχθεί από τους κατακτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το γήπεδο και για τους μεταξύ τους αγώνες, έχοντας, μάλιστα,λεηλατήσει τις προσθήκες των τροπαίων. Πληγή στο σώμα όλων των Παναθηναϊκό.

Την 8η Οκτωβρίου του 1944 ο τότε διευθυντής γηπέδου και μέγας Παναθηναϊκός, Αντώνης Βρεττός, αποφασίζει να κάνει το αδιανόητο. Να υψώσει στη Λεωφόρο την ελληνική σημαία και οι Αθηναίοι να δουν για πρώτη φορά σε καιρό κατοχής τη γαλανόλευκη να κυματίζει.

«Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού – Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!» έγραφε η ανακοίνωση που διάβαζαν και οι φυλακισμένοι από τις φυλακες Αβέρωφ απέναντι, βλέποντας, παράλληλα, από τις 7 το πρωί την ελληνική σημαία υψωμένη στο Απόστολος Νικολαϊδης.

Παρακάτω, η κοινοποίηση του Βρεττού στον Δήμο Αθηναίων.

kyrie-dimarxe-610x191

Ο μεγαλύτερος τίτλος του Παναθηναϊκού δεν είναι ούτε ένα πρωτάθλημα,  ούτε ένα Κύπελλο. Ειναι η πράξη αντίστασης κατά των ναζί, η πρωτοπόρος ενέργεια του Βρεττού, σε μια Λεωφόρο που τότε είχε μετατραπεί σε… γιάφκα, με τον κόσμο να κρύβεται και να ακούει από παράνομα ραδιοφωνάκια τα νέα των συμμάχων, ονειρεύοντας καλύτερες μέρες και ελεύθερες. ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΖΗΤΩ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΖΗΤΩ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ