ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Από τον Φεράν στον Πασκουάλ (vids)

Οι «δοσοληψίες» του Παναθηναϊκού Superfoods με την Ισπανία είναι ελάχιστες καθώς ο Τσάβι Πασκουάλ γίνεται μόλις ο δεύτερος εκπρόσωπος της συγκεκριμένης χώρας που εντάσσεται στην Παναθηναϊκή οικογένεια. Πριν από αυτόν, τον δρόμο είχε «ανοίξει» ο Φεράν Μαρτίνεθ.

Από τον Φεράν στον Πασκουάλ (vids)

Όποιος ρίξει μια ματιά στην ιστορία του Παναθηναϊκού Superfoods, ένα από τα πράγματα που θα παρατηρήσει είναι η (σχεδόν) μηδαμινή παρουσία παικτών ή προπονητών προερχόμενων από την Ισπανία. Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι μόλις ο δεύτερος Ισπανός που γίνεται μέλος της «πράσινης» οικογένειας, με τον Φεράν Μαρτίνεθ να κάνει «ποδαρικό» δύο δεκαετίες πίσω.

Ο θηριώδης πάουερ φόργουορντ/σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1996 σε ηλικία 28 ετών, έχοντας «φτιάξει» τη φήμη του στη Μπαρτσελόνα αλλά και τη Μπανταλόνα, κατακτώντας μεταξύ άλλων 7 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Copa del Rey, 1 κύπελλο Σαπόρτα (1986), 1 κύπελλο Κόρατς (1987) και μια Ευρωλίγκα (1994). Στην τελευταία του χρονιά με τους «Μπλαουγκράνα» είδε τον Στόγιαν Βράνκοβιτς να του στερεί μεγαλοπρεπώς το ευρωπαϊκό τρόπαιο στον τελικό του Παρισιού.

Ως παίκτης του Παναθηναϊκού, κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του συλλόγου στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» (1996-1998). Η πρώτη ήταν η κατάκτηση του διηπειρωτικού κυπέλλου (Σεπτέμβριος 1996) απέναντι στην πρωταθλήτρια ομάδα της Λατινικής Αμερικής, Ολίμπια Βενάρδο, στην τριπλή σειρά των τελικών, η οποία είχε την «υπογραφή» των Ντίνκινς και Αμίτσι. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μαρτίνεθ συνεισέφερε τα μέγιστα ώστε οι «πράσινοι» να επιστρέψουν στην κορυφή της Α1 μετά από 14ετή «ανομβρία» ξεπερνώντας το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στους τελικούς (3-2).

Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…»
Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…» 11.019 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το 1998, ο Ισπανός αποτέλεσε παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, όχι όμως και από την Ελλάδα, συνεχίζοντας και τελειώνοντας την καριέρα του ως παίκτης του Περιστερίου (1998-2002), επιστρέφοντας προσωρινά στην Μπανταλόνα στο ενδιάμεσο αυτής της περιόδου (1999-2001). Τα τελευταία χρόνια, ο 48χρονος Μαρτίνεθ αποτελεί μέλος του Δ.Σ της Μπαρτσελόνα, ωστόσο ο ίδιος δεν διστάζει να επισκεφθεί το ΟΑΚΑ, το οποίο θεωρεί «δεύτερο σπίτι» του.

Η αγάπη του για τον σύλλογο αλλά και η νοσταλγία του για την εποχή που αγωνιζόταν στην Ελλάδα φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις που είχε παραχωρήσει στο panathinaikos24.gr, λίγο μετά την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους «Μπλαουγκράνα» τον περασμένο Δεκέμβρη στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων:

«Έχω τρομερές αναμνήσεις από τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα. Είναι το δεύτερο μου σπίτι. Πέρασα εδώ τέσσερα εκπληκτικά χρόνια, ήμουν ευτυχισμένος εδώ, όπως και η οικογένειά μου. Ήμουν εδώ σε μια σεζόν, όπου κάναμε μεγάλες νίκες και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, μετά από 14 χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός, ξεκινούσε την αυτοκρατορία του. Τα θυμάμαι όλα πολύ καλά και πάντα χαίρομαι ιδιαίτερα όταν έρχομαι στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ. Ήταν απίστευτα τότε, έπαιξα με μεγάλους παίκτες, τον Μπάιρον Σκοτ, τον Ντίνο Ράτζα και άλλους φυσικά, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία με πολλούς Ευρωπαϊκούς τίτλους στη συνέχεια. Όποτε έρχεται η Μπαρτσελόνα εδώ, ακολουθώ την αποστολή, γιατί θέλω να επισκέπτομαι αυτό το γήπεδο, όπου έζησα μεγάλες στιγμές».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.