Να μπεις στο Skyscanner, να μπεις και στον Kayak και γενικά να κάνεις τις ενέργειες σου για να “κλείσεις” αεροπορικά για την Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο. Το θέμα είναι πως αν και αν δεν έχεις προετοιμαστεί για εισιτήρια του Final Four, προφανώς και θα συναντήσεις δυσκολίες, ως προς την αναζήτηση τους. Αλλά περίμενε να δεις και τι θα κάνει η Ρεάλ στην τελευταία αγωνιστική. Μην τυχόν δηλαδή, και στείλει τη Φενέρμπαχτσε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στα playoffs. Πριν αρχίσει η κουβέντα για το πόσο σωστό είναι το σύστημα που επιτρέπει σε κάποιους να διαμορφώνουν την τύχη τους, θα σε ρωτήσω τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στη θέση των Μαδριλένων. Αν δηλαδή, είχες τη δυνατότητα να “ξεφορτωθείς” έναν από τους κύριους ανταγωνιστές σου, στη διαδρομή για τον τίτλο (που προφανώς θέλουν), δεν θα την εκμεταλλευόσουν; Σε περίπτωση δε, που οι Ρώσοι αφήσουν εκτός F4 τους Τούρκους, αντιλαμβάνεσαι ότι θα επωφεληθείς ΚΑΙ εσύ, αφού οι γείτονες έχουν εξασφαλίσει τα περισσότερα εισιτήρια που… με μια κίνηση θα διαθέσουν, αν δεν έχουν εκπρόσωπο στην τελική ευθεία της Ευρωλίγκας. Άρα, win, win.
Μέχρι τότε, βέβαια η δική σου προσοχή είναι στραμμένη στο τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός. Αν και μετά την εμφάνιση εναντίον της ΤΣΣΚΑ, εύλογα έχεις κάθε λόγο να πιστέψεις πως θα βρεθεί μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Και τότε, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι υπαρκτά.
Για να βρεθεί ο Παναθηναϊκός σε θέση να μπορεί να ελέγχει τη δική του μοίρα, πέρασε πολλά. Χρειάστηκε να αλλάξει τα πάντα, εν συγκρίσει με το πώς ξεκίνησε τη σεζόν, ενόσω στο ρόστερ υπήρχαν οι ίδιοι παίκτες -με την εξαίρεση του Τζεντίλε. Χρειάστηκε να μάθει να ζει, χωρίς τον παίκτη που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για όσα κάνει η ομάδα, στο παρκέ (τον Τζέιμς Γκιστ).
Να βρει τρόπους, που δεν ήταν πάντα οι ορθόδοξοι, να διεκδικεί θετικά αποτελέσματα, όπως οι παίκτες προσαρμόζονταν στα “θέλω” του Πασκουάλ. Του κόουτς που επίσης, υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τη φιλοσοφία του, ώστε να ταιριάξει στα δεδομένα που είχε στα χέρια του, καθώς ήταν σαφές πως αν επιχειρούσε να κάνει ό,τι ήξερε μέχρι τότε, το οικοδόμημα θα κατέρρεε. Σε αυτήν τη διαδρομή, αρκετοί παίκτες άλλαξαν. Για παράδειγμα, ο Παππάς από εκτελεστής (σε εγωιστικό βαθμό), έγινε εργαλείο στην άμυνα, “σκοτώνοντας” το πρώτο ένστικτο που είχε (να σουτάρει), για το καλό της ομάδας. Ο Φελντέιν επίσης, πήρε κατεύθυνση αμυντικού προσανατολισμού (να θυμίσω ότι ο τύπος ήλθε για σκόρερ, μετά δοκιμάστηκε ως άσος, μετά έμαθε άμυνα και γενικά, στο “τριφύλλι” έγινε άλλος παίκτης), ενώ ο Μάικ Τζέιμς διατήρησε μεν, το κύριο χαρακτηριστικό του (δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν χαρακτηρίσει “παίκτη playstation”), αλλά παρατηρείς τελευταία ότι μπορεί και να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Δεν έχει τελειοποιήσει την τέχνη. Έχει δεχθεί όμως, να την εξερευνήσει. Και αυτό πιστώνεται στον Πασκουάλ.
Στον ίδιο πιστώνεται και η αποφασιστικότητα που απέκτησε (ή αν θες επανέκτησε) η ομάδα, η σιγουριά ότι “θα τη βρούμε την άκρη”, ώστε να μπορεί να “βγάζει” τον καλύτερο εαυτό της, όταν μετρά περισσότερο. Θα ξαναπώ ότι η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Δεν θα μπορούσε να είναι εύκολη. Για αυτό και τους είδες να καταρρέουν στις τέταρτες περιόδους αγώνων, όπως τους είδες και να κάνουν το ένα λάθος, μετά το άλλο σε κρίσιμες στιγμές. Θα κατάλαβες ότι ήταν συνέπεια της κούρασης, από την ενέργεια που “έβγαζαν” έως ότου φτάσουν στην τελική ευθεία. Δεν ήταν συνηθισμένοι από την αρχή της χρονιάς, να κυνηγούν σαν τρελοί τους αντιπάλους, να εκβιάζουν τα λάθη, να μη χάνονται στις συνεργασίες.
Το έμαθαν, αλλά χρειαζόταν χρόνο ώστε να φτάσουν στα όσα έκαναν στο ματς της Παρασκευής με την ΤΣΣΚΑ. Υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν εξαντληθεί στο σημείο που κρίθηκαν όλα. Αυτό δεν συνέβη, γιατί η διαχείριση ήταν διαφορετική. Ο Πασκουάλ “έκοψε” κάποια από τα ζητούμενα του, ώστε να μπορεί η ομάδα να αποδώσει στα μέγιστα έως το φινάλε. Η B Unit που συνήθως “έκοβε” κάτι από όσα έδινε η πρώτη πεντάδα, ανταποκρίθηκε στο έπακρο και αυτό ενδεχομένως να είναι το στοιχείο που κάνει πια τον Παναθηναϊκό ικανό για όλα: το ότι όποιος και αν είναι στο παρκέ, δεν είναι επιζήμιος στο βαθμό που να “στοιχίσει” παιχνίδι. Λάθη γίνονται και θα γίνονται, όταν όμως ξέρεις πως υπάρχει τρόπος να ρεφάρεις (εκβιάζοντας λάθος, όπως έγινε πολλάκις χθες), αισθάνεσαι μια σιγουριά, διατηρείς την αυτοπεποίθηση σου και αυτό μόνο σε καλά μονοπάτια μπορεί να σε οδηγήσει.
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ