ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ BLOG

Το ισχυρό χαρτί της Λεωφόρου και οι οριστικές απαντήσεις για τη Διπλή Ανάπλαση

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τις γηπεδικές εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και το καλύτερο δυνατό για τον Σύλλογο.

Το ισχυρό χαρτί της Λεωφόρου και  οι οριστικές απαντήσεις για τη Διπλή Ανάπλαση

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τις γηπεδικές εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και το καλύτερο δυνατό για τον Σύλλογο.

*Εδώ και χρόνια έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι και έχουν… χτυπηθεί πολλά πληκτρολόγια για το γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού. Και τι δεν έχει ειπωθεί, και τι δεν έχει γραφτεί για το ζήτημα που αντί να έχει βοηθήσει τον Σύλλογο, τον έχει ταλαιπωρήσει εδώ και χρόνια. Ειδικά, ο Βοτανικός. Το έχουμε γράψει και παλαιότερα, δίχως να το αναλύουμε ξανά: Η διπλή ανάπλαση έγινε για να εξυπηρετήσει τον Παναθηναϊκό και να τον απογειώσει, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο προβλήματα έχει φέρει. Για τη διπλή ανάπλαση επικράτησε διχόνοια, για τη διπλή ανάπλαση δημιουργήθηκαν κόντρες ανάμεσα σε παράγοντες και οπαδούς, για τη διπλή ανάπλαση υπήρξαν αποχωρήσεις.

*Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των δεδομένων: Καλή και χρυσή η Λεωφόρος και όλοι θα χαρούμε με μια πιθανή ολική ανακατασκευή της και αύξηση χωρητικότητας σε γήπεδο 22.000 θέσεων. Άλλωστε, ποιος δε θέλει να φτιάχνει το σπίτι του από την αρχή; Ένα νέο Απόστολος Νικολαϊδης θα χαροποιήσει τον κόσμο, θα τον ζεστάνει ξανά και θα κάνει το γήπεδο ακόμη πιο καυτή έδρα, πιθανότατα την πιο καυτή στην Ελλάδα. Ωστόσο, καταλαβαίνει κανείς ότι η Λεωφόρος μπορεί να αποτελέσει μια λύση κάποιων χρόνων και όχι μόνιμη για τον Παναθηναϊκό.

*Μη βλέπει κανείς πως είναι η κατάσταση τώρα. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο κλαμπ. Τέτοια κλαμπ, λοιπόν, περνάνε κρίσεις, αλλά στο τέλος σηκώνονται ξανά. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ευχολόγιο. Θα συμβεί και μάλιστα σύντομα. Συνεπώς, άπαντες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το μέλλον πρέπει να βρει τον Σύλλογο ακόμη μεγαλύτερη και πιο… σύγχρονο σε κάθε επίπεδο. Η νέα εποχή δε χωράει εκπτώσεις.

*Καλά κάνει και ρίχνει το χαρτί της Λεωφόρου πολύ… δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διπλή ανάπλαση ο Γιάννης Αλαφούζος. Καλά κάνει, επίσης, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, σε συνεργασία πάντα με τον Ερασιτέχνη, και θέλουν να προχωρήσουν στην ολική ανακατασκευή του πλέον ιστορικού γηπέδου της Ελλάδας. Άλλωστε, όπως γράφαμε και χθες στο panathinaikos24.gr η θέση του Παναθηναϊκού είναι ότι “ιστορικά γήπεδα δε γίνεται να γκρεμίζονται τόσο απλά”. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου η διπλή ανάπλαση και ο Βοτανικός να προχωρήσουν. Μέχρι τότε ο Παναθηναϊκός να αγωνίζεται στην ανακαινισμένη Λεωφόρο. Το μέλλον, όμως, επιτάσσει ένα νέο, μοντέρνο και σύγχρονο γήπεδο τουλάχιστον 35.000 θέσεων (μακάρι να γινόταν στη Λεωφόρο, αλλά…), με ταυτόχρονη φιλοξενία του Ερασιτέχνη, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο της διπλής ανάπλασης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Η Λεωφόρος δεσμεύεται νομικά από τη διπλή ανάπλαση. Συνεπώς, για να γίνει κάτι διαφορετικό, ακόμη και η μονιμοποίηση της ομάδας στη φυσική της έδρα, θα πρέπει να πέσει ο νόμος και φυσικά το Απόστολος Νικολαΐδης να… πάψει να είναι χώρος πρασίνου.

*Ας εξετάσουμε, επίσης, κάτι ακόμα. Μέχρι πριν από ένα μήνα, υπήρχε στις τάξεις του Δήμου Αθηναίων μια αισιοδοξία που έφτανε σχεδόν σε σιγουριά για τη χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με πηγές από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είχαν βρεθεί πηγές χρηματοδότησης για το έργο. Τώρα, νέες πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε όλο αυτό ή να μην έχει βρεθεί το 100% της κάλυψης για τη διπλή ανάπλαση. Αν, φυσικά, ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχει εμπόδιο, διότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να καλύψει μέρος χρηματοδότησης για ένα γήπεδο στο οποίο θα έχει τη χρήση, αλλά θα ανήκει στον Δήμο.

*Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ο Γιάννης Αλαφούζος θα συναντηθεί οριστικά με τον Κώστα Μπακογιάννη και το πιθανότερο είναι να πάρουμε κάποιες απαντήσεις για το κρίσιμο ζήτημα της διπλής ανάπλασης. Έχει βρεθεί η χρηματοδότηση; Μπορεί, τελικά, να μπει και το μπάσκετ στο… πακέτο του Βοτανικού, κάτι που ζητάει ο Παναθηναϊκός; Αν, τελικά, δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, το τριφύλλι θα ανακατασκευάσει τη Λεωφόρο μέχρι να βρεθεί, επιτέλους, λύση κι αν ναι πως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που το ιστορικό γήπεδο θεωρείται “πράσινο”; Από το ραντεβού των δυο ανδρών θα γίνουν γνωστά πολλά. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να γίνουν τα πάντα ξεκάθαρα, σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει ουκ ολίγες… θολούρες από το 2005 και μετά. Και ας ευχηθούμε να βρεθεί μια λύση που θα είναι για το πραγματικό καλό του Παναθηναϊκού. Και το καλό αφορά λύσεις μόνιμες λύσεις δίχως εκπτώσεις.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ