ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Γιούρι Λοντίγκιν: Αυτός είναι ο γκολκίπερ που έρχεται στο «τριφύλλι» – Το βιογραφικό του (Vids)

Ο Γιούρι Λοντίγκιν είναι η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού για το φετινό καλοκαίρι. Ποιος είναι ο ελληνόφωνος Ρώσος τερματοφύλακας και η διαδρομή του από το Νευροκόπι ως και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Γιούρι Λοντίγκιν: Αυτός είναι ο γκολκίπερ που έρχεται στο «τριφύλλι» - Το βιογραφικό του (Vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να ανεβεί αγωνιστικά επίπεδο και έκλεισε την πρώτη του μεταγραφή για το φετινό καλοκαίρι με τον Γιούρι Λοντίγκιν να έρχεται στο «τριφύλλι», για να ανεβάσει τον ανταγωνισμό και να πλαισιώσει τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι κάτω από την «πράσινη» εστία.

Ο ελληνόφωνος διεθνής Ρώσος τερματοφύλακας την προηγούμενη διετία αγωνίστηκε στα Γιάννενα με τη φανέλα του ΠΑΣ και οι εμφανίσεις του με την ομάδα της Ηπείρου ήταν διόλου κολακευτικές, κάνοντας αίσθηση. Βοήθησε τον ΠΑΣ να αναρριχηθεί στη βαθμολογία με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος και φυσικά στα πλέι οφ.

Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024
Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024 1.157 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Λοντίγκιν ξεκινά σε ηλικία μόλις δέκα ετών, όταν και αγωνιζόταν στον Ακρίτα Νευροκοπίου, μια περιοχή όπου και κατάγεται η μητέρα του. Αυτή που διέκρινε το ταλέντο του, ήταν η Ξάνθη η οποία τον πρόσθεσε στις Ακαδημίες της, ενώ ακολουθεί ένας δανεισμός στον Εορδαϊκό σε ηλικία μόλις 20 ετών. Στον Εορδαϊκό κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα ένα ματς κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ και μπαίνει στο στόχαστρο του δικεφάλου του Βορρά.

Στην πορεία ο Λοντίγκιν επιθυμεί να παίζει παραπάνω, δοκιμάζει την τύχη του στην ρωσική Σπάρτακ Νάλτσικ, ωστόσο δεν πείθει τους ανθρώπους της ομάδας να τον κρατήσουν και επιστρέφει στην Ξάνθη περιμένοντας την ευκαιρία του.

Στην ακριτική ομάδα δεν σταματά να δουλεύει τη σωματοδομή και την τεχνική του και όταν ο Νίκος Κωστένογλου αναλαμβάνει την ομάδα σαν προπονητής, του δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστεί. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις θαμπώνουν τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, αναγκάζοντας την ομάδα της Gazprom να δαπανήσει το πόσο του ενός εκατομμυρίου και να τον κάνει κάτοικο Ρωσίας.

Στη Ζενίτ αναλαμβάνει φανέλα βασικού, συνεχίζει τις ανοδικές εμφανίσεις, ενώ δεν αργεί και η κλήση στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας, της οποίας τα ηνία είχε αναλάβει ο Φάμπιο Καπέλο. Το 2014 ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Ζενίτ ως και το 2019 ενώ βρέθηκε με τη Ρωσία και στο Μουντιάλ του 2014, χωρίς όμως να καταφέρει να καταγράψει συμμετοχή.

Στην Αγία Πετρούπολη έμεινε συνολικά 5,5 χρόνια, στα οποία κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα (2014-2015), ένα κύπελλο (2015-2016) και δύο Σούπερ Καπ Ρωσίας (2015, 2016).

Επόμενος σταθμός στην ποδοσφαιρική του καριέρα είναι ο Ολυμπιακός που συμφωνεί για το δανεισμό του παίκτη από τη Ζενίτ, ωστόσο στην ομάδα του Πειραιά ο Λοντίγκιν παραμένει στη σκιά του Ζοσέ Σα και δεν αγωνίζεται όσο θα επιθυμούσε. Έφυγε από την ομάδα του Ολυμπιακού με μόλις δύο συμμετοχές στο ενεργητικό του.

Από την Ρωσία το καλοκαίρι του 2019, ταξιδεύει με προορισμό την Τουρκία και την Γκαζιαντέπ καθώς αποχωρεί από τη Ζενίτ, στην οποία όμως δεν μακροημερεύει και μετά από μόλις έξι μήνες παραμονής, επιστρέφει και πάλι στη Ρωσία για την Άρσεναλ Τούλα.

Το καλοκαίρι του 2020 τον βρίσκει χωρίς ομάδα, με τον ΠΑΣ να του δίνει την ευκαιρία μετά από έξι μήνες απραγίας και να τον ανακοινώνει τον Ιανουάριο του 21 με οψιόν για ακόμα ένα έτος. Στην Ήπειρο βρίσκει τον εαυτό του, επανέρχεται στο αγωνιστικό προσκήνιο και είναι από τους πρωτεργάτες της ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη που αποκλείει τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο με δύο νίκες.

Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον Ηρακλή Μεταξά στον πάγκο, ο ΠΑΣ διανύει για τα στάνταρ του μια πολύ ικανοποιητική σεζόν, ο Λοντίγκιν με τις εμφανίσεις του είναι ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της λίγκας και βοηθά το σύλλογο να μπει στην πρώτη εξάδα και να συμμετάσχει στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Στον Παναθηναϊκό δρουν αστραπιαία και ο Λοντίγκιν θα γίνει για τα επόμενα δύο χρόνια κάτοικος Αθήνας, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά αξιόπιστο δίδυμο με τον Μπρινιόλι, ανεβάζοντας παράλληλα και κατακόρυφα τον ανταγωνισμό.

Εφόσον καταφέρει ν΄ αγωνιστεί με την «πράσινη» φανέλα, θα γίνει ο επόμενος τερματοφύλακας μετά τον Αντώνη Νικοπολίδη που θα έχει παίξει και στους δύο μεγάλους του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα θα βάλει και το όνομά του σε μια μακρά λίστα αθλητών που έκαναν τη διαδρομή Πειραιάς-Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.