ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Απαράδεκτη εικόνα, γεμίζει πίεση με το «καλημέρα»

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για την αποκαρδιωτική εικόνα του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τον Άρη για την Basket League.

Απαράδεκτη εικόνα, γεμίζει πίεση με το «καλημέρα»

Πάνω που λέγαμε ότι η απόδοση του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ενθαρρυντική (ειδικά στην άμυνα) και μας γέμισε ελπίδες για το μέλλον, ήρθε το στραπάτσο από τον Άρη στο πρωτάθλημα για να μας προσγειώσει απότομα και για να μας φανερώσει τις αδυναμίες του.

Καταρχάς, η εικόνα του «τριφυλλιού» στην πρεμιέρα της Basket League είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τελεία και παύλα. Για 23-24 λεπτά βλέπαμε μια ομάδα που δεν ήξερε τι ζητούσε στο παρκέ κι έβλεπε το καλάθι σαν… κουμπότρυπα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι πέτυχε μόλις 20 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και μόλις 5 στο δεύτερο δεκάλεπτο;

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το διάστημα οι «πράσινοι» είχαν 0/11 τρίποντα, 6/12 βολές και 12 λάθη (1/10 σουτ εντός παιδιάς, 3/6 βολές και 8 λάθη στη δεύτερη περίοδο αντίστοιχα). Αδιανόητα νούμερα. Βαρεθήκαμε να μετράμε και να καταγράφουμε άστοχα τρίποντα. Το ακόμα πιο οδυνηρό είναι πως τα περισσότερα εξ αυτών έγιναν με ευνοϊκές συνθήκες, αφού ήταν σουτ με καλές προϋποθέσεις.

Θα συνεχίσει Ελλάδα ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ;
Θα συνεχίσει Ελλάδα ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ; 9.724 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Παναθηναϊκού σημάδευαν μόνο… σίδερο! Λες και δεν ήξεραν σημάδι. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν βρήκαν αντίδοτο και εγκλωβίστηκαν στην άμυνα ζώνης (3-2 κατά κύριο λόγο) που εφάρμοσε ο προπονητής του Άρη, ο οποίος έδωσε εντολή στους παίκτες του να πιέσουν ασφυκτικά -και με παγίδες- τον εκάστοτε γκαρντ του «τριφυλλιού» που κατέβαζε την μπάλα και οργάνωνε το παιχνίδι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι «πράσινοι» σε αρκετά λάθη (19 στο σύνολο), που καταρράκωσαν ακόμα περισσότερο το ηθικό τους. Το θέμα ήταν ότι ακόμα και στο καλό της διάστημα (από το 23’ μέχρι το 34’ περίπου), η ομάδα του Ράντονιτς δεν κατάφερε να βάλει τις βάσεις για να φτάσει στη νίκη. Και δεν σε έπειθε κυρίως διότι δεν ήταν αξιόπιστη στα μακρινά σουτ και στις βολές (κάθε άλλο…). Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» έχασαν κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ. Πήραν 25 αμυντικά και «χάρισαν» 16 επιθετικά στους παθιασμένους γηπεδούχους (7 είχε ο Γκούντγουιν), που έριχναν τα κορμιά τους στη φωτιά κι έδειχναν περισσότερη διάθεση: φυσικό κι επόμενο να πάρουν 18 πόντους δεύτερης ευκαιρίας.

Όσο δε, το ματς πλησίαζε στο φινάλε του, οι παίκτες του «τριφυλλιού» έδειχναν να τα έχουν… χαμένα. Βλέποντας ξανά το παιχνίδι, παρατηρήσαμε ότι παραπάνω από τις μισές (4 στις 7 για την ακρίβεια) επιθέσεις του Παναθηναϊκού στα 4,5 τελευταία λεπτά «αχρηστεύτηκαν», είτε με τραγικά λάθη, είτε με άστοχα σουτ από κακές (και ανεξήγητες θα λέγαμε) ενέργειες.

Καλή λοιπόν η άμυνα (στοιχείο που θέλει ο Ράντονιτς) και η μαχητικότητα, όμως το «τριφύλλι» χρειάζεται επειγόντως… γκολ, για να δανειστούμε και έναν ποδοσφαιρικό όρο. Επιβάλλεται να βελτιωθεί άμεσα επιθετικά, αφού σε 4ο σερί επίσημο ματς μένει πολύ χαμηλά όσον αφορά την παραγωγικότητά του. Σίγουρα είναι ένα ζήτημα το γεγονός πως δεν υπάρχει παίκτης (περιφερειακός προφανώς) που να είναι εξπέρ σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός» και σε «κάθετο παιχνίδι» προς την αντίπαλη ρακέτα. Ή που να μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα με ατομικές του ενέργειες.

Θεωρούμε πάντως ότι σε αυτό το κομμάτι θα διορθωθούν αρκετά με την αγωνιστική άνοδο των Γκριγκόνις, Πονίτκα και με την επιστροφή του Γουόλτερς, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι. Ούτε πρέπει να αναφέρουμε ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα και λόγω αυτού δεν μπορεί να νικήσει τον Άρη. Με κάθε σεβασμό στην ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε και οι «κίτρινοι» έχουν αρκετά νέα πρόσωπα σε σχέση με την περασμένη σεζόν, όταν (και πάλι) είχαν πάρει το σκαλπ του «τριφυλλιού» στο Αλεξάνδρειο.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει προκύψει σε αυτά τα πρώτα ματς έχει να κάνει με το (σχετικά μικρό) ροτέισον. Ο Ράντονιτς δείχνει ότι το… ψάχνει υπερβολικά, ενώ δεν έχει βρει τα κατάλληλα σχήματα και δεν δείχνει σχεδόν καθόλου εμπιστοσύνη σε κάποιους παίκτες του (βλ. Π. Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας, Χουγκάζ). Ή για παράδειγμα ο Άντριους, που είχε πολύ θετική παρουσία στο παιχνίδι πρωταθλήματος, όμως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά «ξεχάστηκε» στον πάγκο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο κακό που έκανε αυτή η ήττα είναι πως γεμίζει με έξτρα πίεση την ομάδα, καθώς είναι αναγκασμένη να παίζει με την πλάτη στον τοίχο από πολύ νωρίς στη σεζόν.

Υ. Γ. Ας ελπίσουμε να προλάβει το ματς της Πέμπτης ο Ντέρικ Γουίλιαμς, που δείχνει ο πιο σταθερός επιθετικά παίκτης του Παναθηναϊκού στην εκκίνηση της σεζόν. Ας το ευχηθούμε για να μην χρειαστεί να πάει η ομάδα χωρίς «κανονικό τεσσάρι» στο Βελιγράδι για το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα την Πέμπτη (13/10).

Υ. Γ. 2 Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άρη, που δεν είχε διαθέσιμο τον πιο έμπειρο παίκτη του (Καββαδά) και παρατάχθηκε με 5 ξένους, οι 3 εκ των οποίων αγωνίζονταν σε κολλέγια μέχρι την περασμένη σεζόν…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.