Μπάσκετ

Πάρις ο Λι-τρωτής για τον Παναθηναϊκό με επικό ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο!

Στην καλύτερή του εμφάνιση με την «πράσινη» φανέλα ο Πάρις Λι, τα έκανε όλα για τον Παναθηναϊκό και συνείσφερε για να έρθει επιτέλους η «πράσινη» νίκη (89-65) επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, με επικό ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο που έφερε και την ανατροπή.

Στην καλύτερή του εμφάνιση με την «πράσινη» φανέλα ο Πάρις Λι, τα έκανε όλα για τον Παναθηναϊκό και συνείσφερε για να έρθει επιτέλους η «πράσινη» νίκη (89-65) επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, με επικό ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο που έφερε την ανατροπή.

Το «τριφύλλι» έμεινε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο με -15, ωστόσο στην επανάληψη παρουσιάστηκε εντελώς διαφορετικό. Με οδηγό τον Πάρις Λι οι «πράσινοι» έκαναν μία τρομερή επιστροφή στο ματς, μετατρέποντας  το -15 σε +24.Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ο Πάρις Λι με 24 πόντους, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Τον ακολούθησαν οι Μπέικον (13π., 5ρ., 3ασ.), Πονίτκα (13π., 3ρ., 2ασ.) και Παπαγιάννης (12π., 5ρ.), με τον Πολωνό φόργουορντ να αποχωρεί με πρόβλημα στον αστράγαλο, γεγονός που σήμανε νέο συναγερμό στο «πράσινο» ιατρικό επιτελείο.

Το ματς

Οι «πράσινοι» άρχισαν πολύ άσχημα το παιχνίδι και δεχόμενοι επιμέρους σκορ 4-11 στα τρία πρώτα λεπτά του αγώνα, ανάγκασαν τον Ντέγιαν Ράντονιτς να καλέσει τάιμ αουτ, αφού έβλεπε τους παίκτες τους να υστερούν και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε πίσω ακόμα και -10 (4-14 στο 4’), αλλά από εκείνο το σημείο και έπειτα μάζεψε πολύ γρήγορα τη διαφορά (13-14 στο 6’) «χτυπώντας» στο τρανζίσιον. Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε τους γηπεδούχους να υπολείπονται πέντε πόντων της Ζαλγκίρις (19-24), σε μία πρώτη περίοδο, όπου και πάλι η άμυνα του Παναθηναϊκού έπαιρνε χαμηλό βαθμό. Την ίδια ώρα η αναλογία ασίστ-λαθών, που έγραφε 4-3, δεν κολάκευε καθόλου το σύνολο του Ράντονιτς, το οποίο μετρούσε 60% (6/10) στα δίποντα και 1/5 τρίποντα.

Όπως στο πρώτο δεκάλεπτο, έτσι και στο δεύτερο, η εκκίνηση των «πράσινων» ήταν καταστροφική. Σε λιγότερο από ένα λεπτό η Ζαλγκίρις ανέβασε τη διαφορά και πάλι στο +10 (19-29) και με συνοπτικές διαδικασίες ο Ράντονιτς αναγκάστηκε να καλέσει τάιμ άουτ. Το παιχνίδι δεν είχε ποιότητα, συμβάλλοντας σε αυτό και κάποιες διακοπές, την ώρα που οι Λιθουανοί ήλεγχαν απόλυτα τα ριμπάουντ, διατηρώντας έτσι τη διψήφια διαφορά (+11,23-34) στο 15’. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαζε και όσο αυτό ίσχυε οι φιλοξενούμενοι αύξαναν την απόσταση με τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας και στο +14 (24-38) στο 17’.

Παράλληλα η στατιστική έγραφε 18 ριμπάουντ για την Ζαλγκίρις έναντι μόλις 9 του Παναθηναϊκού, αποτυπώνοντας τη θέληση και την ενέργεια που είχαν οι παίκτες του Μακσβίτις σε σχέση με αυτούς του Ράντονιτς. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να είναι πίσω στο σκορ με -15 (27-42) και τους «πράσινους» να αποχωρούν για τα αποδυτήρια υπό τις αποδοκιμασίες των περίπου 3.000 φιλάθλων που έδωσαν το παρών στο ΟΑΚΑ.

Πέντε σερί πόντοι σε ενάμιση λεπτό από τον Παναθηναϊκό οδήγησαν τον Κάζις Μακσβίτις να καλέσει τάιμ άουτ στα 8’42” για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και ενώ το σκορ ήταν στο 32-42. Η «πράσινη» αφύπνιση συνεχίστηκε και συνοδεύτηκε από ένα κρεσέντο σκοραρίσματος πίσω από τη γραμμή των 6,75 που «έγραψε» το 40-45 στο 23’ με κορυφαίο των γηπεδούχων  τον Πάρις Λι.

Το πρώτο τρίποντο του Μπέικον μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες μείωσε στους 3 (47-50), ζεσταίνοντας κάπως το κοινό στο παγωμένο ΟΑΚΑ. Ο Πάρις Λι το είχε πάρει επί προσωπικού στο τρίτο δεκάλεπτο και με νέο τρίποντο έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (54-52 στο 27’), φτάνοντας τους 14 προσωπικούς πόντους. Το «τριφύλλι» συνέχισε να είναι ανώτερο μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, εκεί όπου με επιμέρους σκορ περιόδου 37-16, προηγήθηκε με 64-58, σε ένα εντυπωσιακό φίνις στο δεκάλεπτο που έβαλε για τα καλά στην εξίσωση του ματς τον κόσμο!

Με φόρα μπήκε και στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός, συνεχίζοντας να παίζει με κοντό σχήμα, έχοντας τον Μπέικον στο «4», τον Πονίτκα στο «3» και στους Ουόλτερς και Λι στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Ουόλτερς πήρε τη σκυτάλη από τον Λι και βοήθησε για να έρθει η πρώτη διψήφια διαφορά για τον Παναθηναϊκό στο 32’ (69-58), αφού η Ζαλγκίρις έδειχνε και ήταν εκτός ρυθμού επιθετικά.

Το μομέντουμ είχε περάσει ξεκάθαρα στην μεριά των «πρασίνων» που αύξησαν το προβάδισμά τους 74-58 (33’) κάνοντας ότι θέλουν πάνω στο παρκέ. 4:51 πριν το τέλος του αγώνα ο Πονίτκα βρήκε στόχο πίσω από τα 6,75 έστειλε τον Παναθηναϊκό στο +20 (80-60) και ουσιαστικά έβαλε τέλος στο ματς, σε ένα εμφατικό δεύτερο μέρος για τους παίκτες του Ράντονιτς. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ο Σαμοντούροβ έκανε και αυτός την εμφάνισή του στο παρκέ, με τους «πράσινους» να επικρατούν εν τέλει με 89-65.

Τα δεκάλεπτα: 19-24, 27-42, 64-58, 89-65

Exit mobile version