ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κώστας Μανωλιουδάκης

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εξελίσσεται ποδοσφαιρικά στα χέρια του Γιοβάνοβιτς

Με 2-3 ποιοτικές προσθήκες ακόμα, το τριφύλλι θα είναι πανέτοιμο για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της τρίτης σεζόν του Σέρβου προπονητή.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εξελίσσεται ποδοσφαιρικά στα χέρια του Γιοβάνοβιτς

Ισως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Μέσα σε 25 μήνες το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού έχει αλλάξει θεαματικά. Και μόνο το γεγονός ότι οι παλαιότεροι εν ενεργεία παίκτες της ομάδας είναι ο Σένκεφελντ (Αύγουστος του 2019) και ο Ιωαννίδης (Αύγουστος του 2020) «μιλάει» από μόνο του και ο μόνος που έχει απομείνει από την εποχή της περιόδου απαγόρευσης των μεταγραφών είναι ο «παροπλισμένος» Καμπετσής.

Το οξύμωρο είναι ότι η αναδόμηση του ρόστερ έχει γίνει από τον Γιοβάνοβιτς, έναν προπονητή που αποφεύγει τις πολλές αλλαγές όπως ο διάολος το λιβάνι και δίνει τεράστια έμφαση στο σταδιακό «χτίσιμο» των ομάδων του. Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός αλλάζει προς το καλύτερο κάθε σεζόν. Οπως αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις είναι διαρκώς αυξανόμενες. Το ένα, φέρνει το άλλο. Η ίδια η ομάδα ανέβασε τον πήχη και οφείλει να συνεχίσει να τον ανεβάζει έως ότου το τριφύλλι επανέλθει στο ιστορικό του εύρος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Είναι πασιφανές ότι ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εξελίσσεται ποδοσφαιρικά στα χέρια του Γιοβάνοβιτς. Οποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Οπως είναι εξίσου πασιφανές ότι με 2-3 ποιοτικές (ποιοτικές όμως!) προσθήκες ακόμα, το τριφύλλι θα είναι πανέτοιμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της επικείμενης σεζόν. Οχι για τα προκριματικά με την Ντνίπρο. Για αυτά τα ματς είναι ήδη έτοιμος και η μοναδική ανασφάλεια αφορά την έλλειψη τουλάχιστον ενός έμπειρου στόπερ πίσω από Σένκεφελντ και Μάγκνουσον που έπρεπε να ήταν… ήδη στην προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία. Εκεί η ομάδα παίζει με τη φωτιά και η αργοπορία είναι αδικαιολόγητη. Και πρέπει τουλάχιστον στις αρχές της εβδομάδας να έχει αποκτηθεί τουλάχιστον ένας έμπειρος στόπερ.

Στη μεγάλη εικόνα, χρειάζονται 2-3 ποιοτικές προσθήκες για το βάθος της σεζόν που έρχεται. Ενας κεντρικός μέσος υψηλών στάνταρ κι ένας δεξιός μπακ ανάλογης ποιότητας με τον ανταγωνισμό της αριστερής πλευράς. Εάν όλα πάνε καλά και η ομάδα περάσει την Ντνίπρο, εξασφαλίσει τους ομίλους και μπεις τη διαδικασία να παλέψει για την υπέρβαση του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως οφείλει να έχει στόχο ο Παναθηναϊκός ακόμη κι όταν είναι αουτσάιντερ, τότε θα ήταν ταμάμ ένα μεταγραφικό κερασάκι. Με εξασφαλισμένα έσοδα στο τσεπάκι. Αλλά -παρότι αρέσει σε όλους μας στην Ελλάδα η μεταγραφολογία- το μείζον στο ποδόσφαιρο ήταν είναι και θα είναι ο τιμονιέρης. Το σύνολο. Και κατά πόσο οι παίκτες που θα προστίθενται θα εξασφαλίζουν την αύξηση του ποιοτικού βάθους και θα συνιστούν αναβάθμιση.

Οπως συνέβη, για παράδειγμα με τον Τζούρισιτς, έναν ποδοσφαιριστή με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και πλούσιο ρεπερτόριο στο δημιουργικό σκέλος. Με ποδιές, τακουνάκια, ένας με έναν, γρήγορα μέτρα με τη μπάλα και αντίληψη του χώρου.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.