ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ξεχάστε το Champions League που ξέρατε – Τελευταία χρονιά πριν τη μεγάλη αλλαγή

Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πως… περνάνε τα χρόνια. Μετά την καθιέρωση του VAR και των επιπλέον αλλαγών στους κανόνες, αλλά και την αλλαγή της μορφής διεξαγωγής του Euro, έρχεται η ώρα για την αλλαγή και του φορμάτ του Champions League.

Ξεχάστε το Champions League που ξέρατε - Τελευταία χρονιά πριν τη μεγάλη αλλαγή

Για την ακρίβεια, η φετινή σεζόν είναι η τελευταία φορά που η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα διεξαχθεί με την συγκεκριμένη μορφή, χωρίς, δυστυχώς, να υπάρχει ούτε φέτος ελληνική ομάδα στη φάση των ομίλων.

Ποιος θα είναι ο ωφελημένος από αυτή την αλλαγή; Όλα δείχνουν, ότι οι μεγάλοι της Ευρώπης θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ένα… ασφαλές πέρασμα στη φάση των “16” ωστόσο, αυτή η μορφή δεν είναι απίθανο να αναδείξει εκπλήξεις από ομάδες που κανείς δεν περιμένει, με περισσότερες ομάδες να συμμετέχουν και μεγαλύτερες οικονομικές αμοιβές για τους συλλόγους.

Πρωτάθλημα 36 ομάδων

Το νέο σύστημα διεξαγωγής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θα θυμίζει ένα μεγάλο, συνολικό πρωτάθλημα.

Καταργούνται οι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, από όπου και συνέχισαν στη διοργάνωση οι δύο καλύτερες ομάδες από τον κάθε όμιλο.

Οι 32 ομάδες γίνονται 36. Όπως είναι λογικό, δεν μπορούν όλες οι ομάδες να παίζουν μεταξύ τους. Αντί γι’ αυτό, θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας. Κάθε όμιλος θα έχει 9 ομάδες, οι οποίες θα προέρχονται και από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Κάθε ομάδα θα παίξει 8 παιχνίδια με αντιπάλους από όλες τις δυναμικότητες, 4 στην έδρα της και 4 εκτός έδρας.

Μόλις ολοκληρωθούν οι οκτώ αναμετρήσεις, θα προκύψει η συνολική βαθμολογία των 36 ομάδων. Έπειτα, η διοργάνωση θα πάρει την κλασική της μορφή, με παιχνίδια νοκ-άουτ από την φάση των “16”. Οι 8 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα περάσουν αυτόματα στην επόμενη φάση. Οι ομάδες από την 9η έως και τη 16η θέση θα παίξουν σε δύο παιχνίδια την πρόκριση στους “16” με τις ομάδες των θέσεων 17-24. Οι τελευταίες 12 ομάδες αποκλείονται από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Έτσι, αυτή η λογική δίνει μεγαλύτερες ελπίδες ακόμα και στις μικρότερες ομάδες να καταφέρουν μία πρόκριση. Θα είναι στο χέρι τους, παίζοντας διπλά παιχνίδια, να καταφέρουν την πρόκριση στους “16”, όπου ωστόσο, η συνέχεια δεν θα είναι δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι στις ελληνικές στοιχηματικές εταιρείες θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό.

Η νέα μορφή δείχνει να ωφελεί κάποιες μικρές ομάδες που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω, όμως εξασφαλίζει την συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων στην συνέχεια, αφού πλέον οι γκέλες δεν “πληρώνονται”, τουλάχιστον όχι όπως γινόταν στο παρελθόν. Αν ένας ευρωπαϊκός “γίγαντας” γκελάρει σε κάποιες αγωνιστικές, θα έχει πάντα τη δυνατότητα να περάσει στη φάση των “16” μέσα από τα διπλά παιχνίδια, αφού είναι απίθανο να καταλήξει κάτω από την 24η θέση.

Τηλεοπτικά δικαιώματα από “χρυσάφι”

“Ζαλίζουν” τα ποσά που αναμένεται να διεκδικούν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη νέα μορφή της διοργάνωσης. Συνολικά, υπολογίζεται ότι η αύξηση στο τζίρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ξεπεράσει το 30% του παρόντος προϋπολογισμού. Αυτό είναι λογικό, αν υπολογίσουμε, ότι θα υπάρχουν συνολικά 36 ομάδες αντί για 32, ενώ θα υπάρχουν περισσότερες αναμετρήσεις. Σε ότι αφορά τη μοιρασιά των χρημάτων, αυτή δεν θα γίνεται ίσα για κάθε σύλλογο. Όσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις και η γενική βαθμολογία μιας ομάδας σε βάθος χρόνων, τόσο μεγαλύτερο και -αναλογικά- το ποσό που θα παίρνει από αυτή την τεράστια πίτα.

Αν υπολογίσει κανείς ότι η ομάδα με τις λιγότερες ευρωπαϊκές παραστάσεις (και βαθμολογία τα τελευταία έτη) θα παίρνει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι με μερικές καλές ευρωπαϊκές πορείες (αν πχ είναι στην τρίτη κατηγορία δυναμικότητας, αντιστοιχίζοντας με το παρόν φορμάτ), η συμμετοχή μιας ελληνικής ομάδας στο Champions League μπορεί να επιβραβευτεί με εντυπωσιακά ποσά. Σίγουρα αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και να αυξήσουν εντυπωσιακά το μπάτζετ ενός συλλόγου.

Δείτε λίστα με τις καλύτερες στοιχηματικές στο ίντερνετ, που διαθέτουν ζωντανές μεταδόσεις live streaming για να παρακολουθείτε τηλεοπτικά τις αναμετρήσεις.

Βεβαίως, η UEFA γνωρίζει, ότι αυτή η οικονομική πολιτική ίσως έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι οικονομικές διαφορές των μεγάλων από τους “μικρούς” της Ευρώπης. Έτσι, αναμένεται να αυξηθούν και τα ποσά που θα μοιράζονται στις ομάδες του Europa League και του Conference League, αλλά και σε όσες δεν συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ