ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Αρχίζει άμεσα η εισαγγελική έρευνα για το ΟΑΚΑ – «Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες»

Άμεσα αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ μετά την έκθεση για το πρόβλημα που εντοπίστηκε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Αρχίζει άμεσα η εισαγγελική έρευνα για το ΟΑΚΑ – «Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες»

ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο κλείνουν επ’ αόριστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα «τρέξει» τη δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η έρευνα για το ΟΑΚΑ θα αφορά:

Κρυφή δημοσκόπηση: Αυτό είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές
Κρυφή δημοσκόπηση: Αυτό είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 38.679 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν τη στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

Καρύδης: Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες

Για τα προβλήματα στα στέγαστρα του ΟΑΚΑ μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης και είπε ότι με μια αυτοψία ακόμη και κάποιος που δεν είναι ειδικός μπορεί να δει ότι «στο στέγαστρο που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει, έχουν σκουριάζει, έχουν σπάσει. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Προφανώς είναι έλλειψη συντήρησης».

«Πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο ελέγχου ανάλογα με το στοιχείο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελατήρια πρέπει να ελέγχονται πολύ πιο συχνά, αλλιώτικα στην αρχή ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεδομένου ότι έχουν ελαστικότητα και με την ζέση και το κρύο συστέλλονται και διαστέλλονται», είπε ο κ. Καρύδης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το εγχειρίδιο συντήρησης το οποίο έχει χαθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Τέτοιο κατασκεύασμα θέλει και τον ανάλογο μηχανισμό συντήρησης. Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής και πολιτικός μηχανικός.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, επισκέφθηκε ο ίδιος τη γέφυρα στην Κατεχάκη, όπου υπάρχει στέγαστρο του Καλατράβα και όπως επεσήμανε «Στην Κατεχάκη, δαπάνησα 1,5 ώρα και έλεγξα τους τένοντες, τα ελατήρια, τα μπουλόνια, τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα μια χαρά. Τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται παντού».

Πηγή: enikos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.