ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Η μέρα που ο Παναθηναϊκός τράβηξε «φουλ του εννιά» αποκλείοντας την Έβερτον

Έχουν περάσει 53 ολόκληρα χρόνια από την νύχτα που ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, απέσπασε μια ιστορική ισοπαλία στο «Γκούντισον Πάρκ», εναντίον της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Έβερτον, μετά από μια σωρεία συμπτώσεων, οι οποίες εκ του αποτελέσματος, ωφέλησαν το «τριφύλλι»

Η μέρα που ο Παναθηναϊκός τράβηξε «φουλ του εννιά» αποκλείοντας την Έβερτον

Ποδοσφαιρική σεζόν 1970/71. Ο Παναθηναϊκός με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο του και με ένα σύνολο ταλαντούχων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, δημιουργεί μια ιστορία που όμοια της, δεν έχει υπάρξει σε συλλογικό επίπεδο από άλλη ελληνική ομάδα έως και σήμερα .

Οι «πράσινοι», με ηγέτη το Μίμη Δομάζο και συνοδοιπόρους τους, Αντώνη Αντωνιάδη, Τάκη Οικονομόπουλο, Άνθιμο Καψή, Κώστα Ελευθεράκη και πολλούς ακόμα, καταφέρνει να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ, του Γιόχαν Κρόιφ.

Ένα ταξίδι με προορισμό, το Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ, το οποίο ωστόσο περιλάμβανε, μεμονωμένες, μικρές όμορφες ιστορίες. Μια από αυτές, έλαβε χώρα στο Γκούντισον Πάρκ, όταν μια σειρά συμπτώσεων, χάρισε στο «τριφύλλι», την πιο γλυκιά και συνάμα, σημαντικότερη ισοπαλία που απέσπασε ποτέ.

Έχοντας αποκλείσει αρχικά στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Ζενές Ές από το Λουξεμβουργο με το επιβλητικό 5-0, και στη συνέχεια τη Σλόβαν Μπρατισλάβας με συνολικό σκορ 3-2, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετώπιζε για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον.

Μια αναμέτρηση, η οποία έμελλε, να είναι ξεχωριστή, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τον Αντώνη Αντωνιάδη.

Το ημερολόγιο έγραφε, 9 Μαρτίου 1971, τα ρολόγια στην Αγγλία, έδειχναν εννιά, και ο Αντώνης Ατωνιάδης, φορώντας τον αριθμό εννιά στη φανέλα, νικούσε τον τερματοφύλακα των «ζαχαρωτών», Άντι Ράνκιν, εννέα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ένα τέρμα, που πέραν της καθοριστικής σημασίας του, ήταν συγκυριακά δομημένο, ώστε ο αριθμός «9» να συνοδεύει τον Παναθηναϊκού μέχρι και σήμερα. Το αντικανονικό γκολ του Τζόνσον, με το οποίο ισοφάρισε στις καθυστερήσεις η Έβερτον, δεν επηρέασε την έκβαση, ούτε του επαναληπτικού, καθώς το 0-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Πούσκας.

H θρυλική ομάδα του 1971, παραμένει έως και σήμερα η κορυφαία στην πράσινη ιστορία του Παναθηναϊκού, γράφοντας χρυσές σελίδες στο βιβλίο του συλλόγου, παρά την ήττα με 2-0 στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ωστόσο, πιθανώς να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά, αν στην αναμέτρηση εκείνη, ο Παναθηναϊκός, δεν τραβούσε από την τράπουλα το «καρέ του εννιά» που του χάρισε την πρόκριση για τα ημιτελικά και μετέπειτα για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων στην αναμέτρηση της Αγγλίας

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ,Νιούτον, Λάμπον, Χαρστ,Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Γουίτλ, Ρόιλ, Μόρισεϊ, Τζόνσον (74′).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ