ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

– «Τσάβι, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» – «Προπονητής μπάσκετ»

Ο Ομπράντοβιτς κοιμήθηκε παίκτης και ξύπνησε προπονητής. Ετούτος εδώ κοιμήθηκε... έφηβος και ξύπνησε προπονητής. Χωρίς να έχει παίξει ούτε δευτερόλεπτο μπάσκετ σε επίσημο αγώνα. Το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τον Τσάβι Πασκουάλ, που ξεκίνησε να δίνει οδηγίες στους πάγκους πριν τα είκοσί του, ενώ στα 38 του έγινε ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

- «Τσάβι, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» - «Προπονητής μπάσκετ»

Ο Τσάβι Πασκουάλ μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό μπασκετικό κοινό. Τα δεκάδες συναπαντήματά του Ισπανού τεχνικού με τον Παναθηναϊκό αλλά και τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έχουν βοηθήσει στο να σχηματιστεί μια σχετική άποψη για το ποιον αλλά και τα ταλέντα του.

Το panathinaikos24.gr συνθέτει το βιογραφικό του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού Superfoods. Ενός ανθρώπου απόλυτα παθιασμένου με το μπάσκετ, το οποίο υπηρετεί με την ίδια  αφοσίωση από «αμούστακο» παιδί και ξενιτεύεται για πρώτη φορά στην καριέρα του με σκοπό να επαναφέρει τους «πράσινους» στη θέση που τους αξίζει.

Προπονητής ετών… 18!

Την κλασική ερώτηση «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», που απευθύνουν οι μεγάλοι στα πιτσιρίκια, συνηθίζεται να την ακολουθεί η απάντηση «ποδοσφαιριστής/μπασκετμπολίστας» (αν όχι σούπερ ήρωας). Στην περίπτωση που εξετάζουμε όμως, μάλλον συνέβη το αντίθετο, καθώς στον γεννημένο την 9η Σεπτεμβρίου του 1972 στη Γκαβά της Καταλονίας, Πασκουάλ, το «μικρόβιο» του προπονητή επικράτησε από νωρίς αυτό του αθλητή. Για την ακρίβεια, δεν το άφησε να αναπτυχθεί καθόλου!

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.587 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Έτσι, το 1990, σε ηλικία μόλις 18 ετών, χωρίς να έχει υπάρξει μέλος κάποιας ομάδας και αγωνιστεί έστω για ένα λεπτό σε επίσημο παιχνίδι, ο νεαρός Τσάβι ξεκινά το προπονητικό του ταξίδι από τον σύλλογο της γενέτειράς του, η οποία λάμβανε μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της Ισπανίας. Το «αγροτικό» του στα… χαμηλά συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′, αλλά και στο πρώτο κομμάτι των 00’s (Κορνεγιά, Σανφελιούενς, Ολέσα, Αρασένα). Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι το «σωτήριον έτος» 2004…

Το ξεκίνημα μιας αγάπης

4

Η «περιπλάνησή» του στη μικρή «σκηνή» του ισπανικού μπάσκετ διήρκεσε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, ο (οριακά) έφηβος Πασκουάλ έγινε ώριμος άνδρας, δουλεύοντας σκληρά ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του.

Οι τίτλοι που κατέκτησε με την Αρασένα τη διετία 2002-2004 «κέντρισαν» το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της το 2004, τοποθετώντας τον στη θέση του προπονητή της δεύτερης ομάδας. Η ευκαιρία αυτή, έδωσε τη δυνατότητα στον Καταλανό τεχνικό να ξεδιπλώσει τις αρετές του υπό τη σκέπη ενός συλλόγου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος τύγχανε να αποτελούσε την ομάδα της καρδιάς του. Εκείνη τη χρονιά, ο Πασκουάλ κατάφερε να πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο βήμα της καριέρας του, ωστόσο ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί την αλματώδη εξέλιξη των γεγονότων.

Η παραμονή του στα «τσικό» των «Μπλαουγκράνα» κράτησε μόλις μια σεζόν, καθώς το 2005 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα στο πλευρό του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ως βοηθός προπονητή. Η συνεργασία των δύο ανδρών κράτησε τρεις σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων, όσους «πόντους» έχανε ο ιδιόρρυθμος Μαυροβούνιος, τους κέρδιζε ο νεαρός Ισπανός. Εν τέλει, ο πρώτος αποχώρησε από τη Βαρκελώνη το 2008, έχοντας τη φτωχή συγκομιδή ενός Copa del Rey (2007) και την τέταρτη θέση στο Final-4 της Πράγας στην Ευρωλίγκα το 2006.

Η αποπομπή Ιβάνοβιτς, έφερε τη διοίκηση του συλλόγου μπροστά σε δίλημμα, όσον αφορά την διάδοχη κατάσταση. Οι δρόμοι που ανοίγονταν μπροστά στους ιθύνοντες ήταν δύο. Ο πρώτος οδηγούσε στην πρόσληψη ενός προπονητή ακριβού αλλά δοκιμασμένου στα δύσκολα. Ο δεύτερος θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον νεαρό αλλά φιλόδοξο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος είχε κερδίσει την πρωταρχική εμπιστοσύνη του περίγυρού του, λόγω της ποιοτικής δουλειάς του…

Ο δρόμος είχε τη δική του… επιτυχία!

pascual

Εν τέλει, τα «κλειδιά» της ομάδας δόθηκαν στον Τσάβι Πασκουάλ, το καλοκαίρι του 2008. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, διότι οι τύχες μιας ομάδας που φιλοδοξούσε να επιστρέψει στον θρόνο του ισπανικού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρέθηκαν εν μια νυκτί στις πλάτες ενός 36χρονου άπειρου προπονητή.

Ο Πασκουάλ «έκλεισε» αμέσως τ’αυτιά του και στρώθηκε στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Εξάλλου ο ίδιος ανέφερε συχνά στα ΜΜΕ της πατρίδας του πως ήταν έτοιμος να αναλάβει μια τέτοια αποστολή. Δεν τον άγχωσε ούτε το γεγονός πως ήταν ένας από τους νεαρότερους προπονητές της Ευρώπης σε υψηλό επίπεδο εκείνη την εποχή. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επιστροφή της αγαπημένης του ομάδας στην κορυφή, ένας στόχος που κρινόταν κατά ένα μεγάλο βαθμό από την απόδοση του ιδίου.

Λαμβάνοντας την τυπική στήριξη από τη διοίκηση σε ηθικό αλλά και… υλικό επίπεδο δεν άργησε να εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της δουλειάς του. Μόλις στην πρώτη του σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στο Final-4 του Βερολίνου, ωστόσο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον ημιτελικό για να ακολουθήσει η νίκη της τιμής κόντρα στον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη, η οποία έφερε την τρίτη θέση. Η επιστροφή στην Ισπανία, συνοδεύτηκε με την κατάκτηση της ACB, μετά από τέσσερα χρόνια «ανομβρίας». Διόλου άσχημα…

Ο «άνεμος αλλαγής» που έφερε στη Βαρκελώνη ο Πασκουάλ δεν άργησε να εξελιχθεί σε… τσουνάμι. Ο προπονητής από το Λ’Οσπιταλέτ παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας άλλες επτά σεζόν, κατακτώντας όλους τους διαθέσιμους τίτλους με τους «Μπλαουγκράνα», με αποκορύφωμα φυσικά τον ευρωπαϊκό τίτλο του 2010 ο οποίος ήρθε μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Γενικά, η πρώτη τετραετία του στο «τιμόνι» της Μπαρτσελόνα ήταν και η πιο επιτυχημένη περιόδός του βάσει τίτλων.

Η συγκομιδή του Πασκουάλ στη Βαρκελώνη

regal-fc-barcelona-champ-euroleague-2010-final-four-paris-2010

4 πρωταθλήματα Ισπανίας (2008-9, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2013-14 3 κύπελλα Ισπανίας (2009-10, 2010-11, 2012-13) 1 Ευρωλίγκα (2010) 4 Σούπερ Καπ (2009, 2010, 2011, 2015) 5 πρωταθλήματα Καταλονίας (2009, 2010, 2011, 2012, 2013)

Ωστόσο, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Από την παραδοχή αυτή δε γλίτωσε ούτε ο «γάμος» του Πασκουάλ με την Μπαρτσελόνα. Μετά την τετραετία του «μέλιτος» οι δυο πλευρές έσπευσαν να ανανεώσουν δις τους «όρκους» τους (2012 και 2015), όμως η φθορά είχε αρχίσει ήδη να δείχνει τα σημάδια της.

Η ανοδική πορεία της μισητής ανταγωνίστριας Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και μερικές λανθασμένες μεταγραφικές επιλογές, έφεραν τη Μπαρτσελόνα στα ίδια επίπεδα με το 2005, δηλαδή απομακρυσμένη από τους τίτλους. Ήδη από το 2015 το «ρολόι» του Πασκουάλ είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα, φτάνοντας στο «σημείο μηδέν» στα τέλη της περσινής σεζόν. Η αποτυχία της ομάδας να συμμετάσχει στο Final-4 του Βερολίνου αλλά και η νέα απώλεια του πρωταθλήματος, έδωσαν οριστικό τέλος στην πολύχρονη σχέση των δύο πλευρών.

Ώρα… Παναθηναϊκού!

Μετά από 26 χρόνια πορείας στην προπονητική και 17 τίτλους σε υψηλό επίπεδο, τα σημεία των καιρών έδειξαν στον Τσάβι Πασκουάλ τη νέα πρόκληση της καριέρας του, η οποία για πρώτη φορά, βρίσκεται εκτός ισπανικού εδάφους. Ο Παναθηναϊκός, φαντάζει γι’ αυτόν ως η τέλεια επιλογή καθώς ο σύλλογος (όπως και εκείνος) ψάχνει να βρει τον τρόπο για να ξαναβαδίσει στα γνώριμα μονοπάτια της δόξας. Έτσι κι αλλιώς, οι δύο πλευρές έχουν αποδείξει πως φτιάχτηκαν στα δύσκολα, για τα δύσκολα…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.