ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Πως ο Ουζουνίδης «κλείδωσε» τον Κορακάκη

Η... ακύρωση των Ούμπιντες και Τόνσο, το αποτελεσματικό πρεσάρισμα, οι πάσες στην πλάτη της άμυνας, το... κλείδωμα των χώρων στο δεύτερο ημίχρονο και το παράδειγμα των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που έγινε... μάθημα για τον Παναθηναϊκό

Πως ο Ουζουνίδης «κλείδωσε» τον Κορακάκη

Ο Ατρόμητος ήταν η ομάδα του… μήνα. Είχε κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις, είχε καταφέρει να ανατρέψει εις βάρος του σκορ με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σε ΟΑΚΑ και Τούμπα αντίστοιχα και με τον Γιώργο Κορακάκη στον πάγκο του έδειχνε ικανός να απειλήσει και τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό του… Στραματσόνι. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, όμως, τα πράγματα αποδείχτηκαν εντελώς διαφορετικά στο γήπεδο του Περιστερίου. Και σε μια έδρα που ο Παναθηναϊκός παραδοσιακά δυσκολεύεται πάρα πολύ, αυτή τη φορά πέρασε με τη νίκη και μάλιστα πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό 1-0.

Ο Έλληνας προπονητής του Παναθηναϊκού είχε διαβάσει καλά το παιχνίδι της ομάδας του Περιστερίου και εμφάνισε στο γήπεδο ένα σύνολο που γνώριζε τι να κάνει μέσα στο γήπεδο και πώς να το πάρει. Πρώτο μέλημα του Ουζουνίδη όσον αφορά το αμυντικό μισό του Παναθηναϊκού ήταν να περιορίσει τη δράση των Ούμπιντες και Τόνσο. Οι Ζέκα και Λουντ ήταν ουσιαστικά επιφορτισμένοι με αυτό τον ρόλο, με τον Ουζουνίδη να μην τους ζητάει επιθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να είναι συγκεντρωμένοι και… φρέσκοι στα συγκεκριμένα καθήκοντα. Και πήρε απ’ αυτούς ό,τι ζητούσε. Ούμπιντες και Τόνσο δεν κατάφεραν να φανούν και ουσιαστικά ο Ατρόμητος έχασε μεγάλη από την μεσοεπιθετική του δύναμη με τους δύο συγκεκριμένους να βρίσκονται «εκτός αγώνα».

Το «ανεβάσέ τους Γιώργο» και οι πάσες στην πλάτη της άμυνας

Ο Ουζουνίδης ήθελε από τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο να παίξει ψηλά την άμυνά του, ώστε να είναι κοντά οι γραμμές και να μην υπάρχει χώρος για τον Ατρόμητο να παίξει γρήγορα και να βρει τον τρόπο να απειλήσει. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που ακούστηκε στο ξεκίνημα του αγώνα προς τον Κουτρουμπή. «Ανέβασέ τους Γιώργο», φώναξε ο Ουζουνίδης προκειμένου να βγει ψηλά η άμυνα.

Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999
Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999 62.038 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Όσον αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι, ο προπονητής του Παναθηναϊκού ζητούσε πάσες στην πλάτη της άμυνας και κυρίως ανάμεσα στους Λαζαρίδη και Φυτανίδη. Ήθελε ακόμα και από τους ακραίους μπακ (πολλές φορές έδωσε ειδικές οδηγίες στον Χουχούμη) να βρουν τον Μπεργκ ή τον Ιμπάρμπο, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με διαγώνια πάσα, ώστε να ανοίξουν οι χώροι στο πλάι και να μπορεί να δοθεί η πάσα στους αμαρκάριστους Βιγιαφάνιες και Εμποκού.

Πρέσινγκ ψηλά και κλειστοί χώροι στο δεύτερο ημίχρονο

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που είχε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν το πρεσάρισμα ψηλα. Ο Ουζουνίδης ζήτησε από τους παίκτες να πιέζουν τον Ατρόμητο από την πρώτη πάσα, γνωρίζοντας πως είναι επιρρεπείς στο λάθος οι Περιστεριώτες αν δεν τους δώσεις το χώρο να «χτίσουν» την επίθεση από πίσω. Είναι χαρακτηριστική η φάση του Εμποκού στο 36’, όταν ο Γκορμπούνοφ έδωσε τη μπάλα στον Φυτανίδη, εκείνος πιέστηκε από τον Ιμπάρμπο με αποτέλεσμα να κάνει λάθος και να δημιουργηθεί ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό.

Εξαιρετικό ήταν και το διάβασμα του παιχνιδιού όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα. Ο Ουζουνίδης είχε δώσει τα παραδείγματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στους παίκτες του και τους τόνισε πως την… πάτησαν απέναντι στον Ατρόμητο. Είχαν το υπέρ τους σκορ με δύο γκολ διαφορά, έψαξαν κι άλλα τέρματα και είδαν τους Περιστεριώτες να βρίσκουν τους χώρους που ήθελαν για να τους… εκπλήξουν. Ο Παναθηναϊκός δεν το έκανε αυτό. Πήρε το προβάδισμα σε πολύ κρίσιμο σημείο (στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου) και στο δεύτερο μέρος έκλεισε κάθε διάδρομο προς την εστία του Βλαχοδήμου, μη επιτρέποντας στον Ατρόμητο να παίξει γρήγορα και να βρει χώρους για να απειλήσει. Ο Ατρόμητος δεν έκανε ούτε μια κλασική ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο, είχε την κατοχή της μπάλας αλλά αναγκαζόταν να τη γυρίζει χωρίς ουσία, με τους παίκτες του Κορακάκη να έχουν μονίμως πάνω τους έναν παίκτη του Παναθηναϊκού. Με την είσοδο του Ρέις, μάλιστα, ως τρίτου χαφ στο τελευταίο δεκάλεπτο ουσιαστικά το παιχνίδι… κλείδωσε υπέρ του τριφυλλιού.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.