ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Ξεκινήσαμε με όνειρα χρυσά…

Πόσο απέχει ο ενθουσιασμός από το... απόλυτο «ξενέρωμα», το «ζενίθ» από το «ναδίρ»; Στην περίπτωση του Βίκτορ Ιμπάρμπο, χρειάστηκε μόλις ένα εξάμηνο για τη μετατροπή του από εν δυνάμει σημείο αναφοράς στην επίθεση σε «persona non grata»

Ξεκινήσαμε με όνειρα χρυσά...

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, είχε φροντίσει να… προφητεύσει άθελά του πολλές μελλοντικές «ανορθόγραφες» καταστάσεις. Στην περίπτωση του Βίκτορ Ιμπάρμπο δε, ένα τραγούδι του το οποίο κυκλοφόρησε το 1975 στον δίσκο «Υπάρχω», περιγράφει τέλεια τα όσα συνέβησαν μεταξύ του ποδοσφαιριστή και του συλλόγου το τελευταίο εξάμηνο.

Οι δυο τους «ξεκίνησαν με όνειρα χρυσά» όταν ο Κολομβιανός ερχόταν το περασμένο καλοκαίρι ως μία ποιοτική λύση ενίσχυσης της επιθετικής γραμμής των «πρασίνων», μα… «χαθήκανε στου δρόμου τα μισά», μεταξύ αδιαφορίας και μέτριας απόδοσης, για να φτάσουν λίγο πριν «εκπνεύσει» το 2016 στα πρόθυρα του οριστικού και αμετάκλητου «χωρισμού».

Πλέον, ο Παναθηναϊκός κάνει ό,τι περνά από το «χέρι» του για να απαλλαγεί από την παρουσία του Κολομβιανού, ο οποίος στο διάστημα της εν Ελλάδι διαμονής του προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά και προβλήματα παρά βεβαιότητα και θετικά συναισθήματα. Η «σταγόνα» που «ξεχείλισε» βέβαια το «ποτήρι» ήρθε λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όταν ο 26χρονος αποφάσισε να… παρατείνει το ρεπό του παραμένοντας στην πατρίδα του αντί να προπονείται με τους συμπαίκτες του στο Κορωπί.

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο της Θύρας 13 στο Πεδίον του Άρεως
Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο της Θύρας 13 στο Πεδίον του Άρεως 15.014 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το «κλίμα» που επικρατεί αναφορικά με την περίπτωσή του είναι αντιστρόφως ανάλογο με όλη την «αύρα» που υπήρχε ανάμεσα σε εκείνον, τον σύλλογο αλλά και τους οπαδούς με την έλευση του το περασμένο καλοκαίρι. Όταν ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι, ενέτασσε στις τάξεις του έναν 26χρονο τεχνίτη και βιρτουόζο ποδοσφαιριστή για να αποτελέσει το άμεσο στήριγμα του Μάρκους Μπεργκ στην επίθεση, λίγοι περίμεναν όσα θα ακολουθήσουν.

Ουδείς απαιτούσε από εκείνον να «φορτώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, καθώς το αγωνιστικό βιογραφικό του το συνόδευε το μεγάλο «πλην» όσον αφορά τα τελειώματα.

Ωστόσο, έπειτα από 19 παρουσίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και 1.385′ στο χορτάρι, ο Ιμπάρμπο έχει πετύχει μόλις τρία τέρματα, όλα στο Europa League. Η ΑΪΚ και η Σταντάρ «ένιωσαν» στο «πετσί» τους το ταλέντο και τις δυνατότητες του Κολομβιανού, αλλά πέραν τούτου ουδέν, βάσει αριθμών.

Ο μεγάλος «βραχνάς» του, φαίνεται πως ήταν το ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο λίγο πολύ, όλοι περίμεναν πως θα έχει σχετικά συχνή επαφή με τα δίχτυα, παρά το αντικειμενικό πρόβλημά του στο σκοράρισμα. Όμως, έπειτα από οκτώ συμμετοχές, ο Κολομβιανός δεν κατόρθωσε να δει το όνομά του γραμμένο στον πίνακα των σκόρερ.

Παράλληλα της δυστοκίας του, τη θέση του επιβάρυνε η συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδων. Αρχικά, ο ίδιος προκάλεσε την οργή των οπαδών του Παναθηναϊκού, όταν είδε το φως της δημοσιότητας (λόγω social media) η φωτογραφία του με τον Φελίπε Πάρντο του Ολυμπιακού, λίγο μετά τη βαριά ήττα στο Φάληρο. Έπειτα, τα σκηνικά στο Κορωπί ήρθαν να εντείνουν τη δυσμένεια αναφορικά με την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, ενώ στις τελευταίες «πράσινες» ημέρες του Στραματσόνι, ο ίδιος άρχισε να επιδεικνύει σημάδια αδιαφορίας.

Ο Ιταλός προπονητής αποτέλεσε παρελθόν, δίνοντας τη θέση του στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο Έλληνας τεχνικός επιχείρησε εξ αρχής να «σφίξει» τα «λουριά» ώστε να αφυπνίσει όσους είχαν τη διάθεση να προσφέρουν και να δώσει ένα μήνυμα… εξόδου σε αυτούς που αντικειμενικά δεν πίστευαν πως μπορούν να συνεχίσουν να αγωνιζονται με τον Παναθηναϊκό.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκε ο Ιμπάρμπο. Ο Ουζουνίδης τον είχε εντάξει αρχικά στον σχεδιασμό του, τοποθετώντας τον στο Περιστέρι πίσω από τον Μπεργκ, αλλά η εικόνα του στις προπονήσεις κάθε άλλο παρά άλλαζε το υπάρχον «κλίμα» που είχε διαμορφωθεί. Ως εκ τούτου, ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να τον θέσει εκτός αποστολής στα παιχνίδια με Απόλλωνα και Λάρισα, μία κίνηση η οποία έμελλε να αποτελέσει την επίσπευση της αντίστροφης μέτρησης.

Στις 20 Δεκεμβρίου οι «πράσινοι» πραγματοποιούσαν την τελευταία προεόρτια επίσκεψή τους για προπόνηση στο Κορωπί, το οποίο θα έκαναν να ξαναδούν μία εβδομάδα λόγω του ρεπό που τους είχε δοθεί. Στις 27, την προκαθορισμένη ημέρα επιστροφής επέστρεψαν όλοι, εκτός από τον 26χρονο επιθετικό, ο οποίος έδωσε… αυτόβουλη παράταση στις διακοπές του παραμένοντας στην Κολομβία.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε δύο ημέρες να βρει τα «ίχνη» του αγνοούμενου Ιμπάρμπο και την τρίτη έλαβε τις απαραίτητες πληροφορίες από τον εκπρόσωπό του, Ρικάρντο Καλιέρι, μαζί με ένα χαρτί γιατρού το οποίο υποδείκνυε πως ο ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του, σε συνδυασμό με την αποφυγή της άμεσης επικοινωνίας με τους ιθύνοντες εξόργισαν τους «πράσινους» οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως πλέον, τρόπο να τον αποπέμψουν.

Όταν ο Ιμπάρμπο επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα θα παιχτεί η τελευταία «πράξη» της εν Ελλάδι παρουσίας του, καθώς θα κληθεί να απολογηθεί επίσημα στον σύλλογο για την στάση του. Έπειτα, είναι στο «χέρι» της Κάλιαρι να βρει τρόπο ώστε να επαναφέρει στις τάξεις της τον ποδοσφαιριστή είτε για να τον κρατήσει στην Ιταλία είτε για να τον πουλήσει. Ο Παναθηναϊκός κατέστησε σαφές πως εάν τελικά ο Ιμπάρμπο παραμείνει στην Ελλάδα δεν θα αγωνιστεί ξανά…

Με αυτόν τον τρόπο και γι αυτούς τους λόγους, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του το «κοινό τραγούδι» του Παναθηναϊκού με τον Βίκτορ Ιμπάρμπο. Οι δυο τους ξεκίνησαν έχοντας «χρυσά όνειρα», αλλά η μπάλα «χάθηκε» στου «δρόμου τα μισά» και οι τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν στο άμεσο μέλλον, εύκολα ή δύσκολα…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.