ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: 13 χρόνια, 13 κλικ…

Ήρθε ως ένας μεγάλος προπονητής, έφυγε ως ο μύθος του Παναθηναϊκού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τις 13 εντονότερες στιγμές στην δεκατριάχρονη παρουσία του στον πάγκο του «εξάστερου»

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: 13 χρόνια, 13 κλικ…

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έχει την ευκαιρία αύριο το βράδυ στο ΟΑΚΑ να ακούσει για μια ακόμη φορά το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών του «τριφυλλιού».

Του Γιάννη Μιχαλάκη

Επί 13 συναπτά έτη ο Σέρβος «ημίθεος» οδηγούσε με μαεστρία το τιμόνι του Παναθηναϊκού, την «πράσινη αρμάδα» που έσπερνε τον πανικό στο διάβα της. 13 χρόνια έντονων στιγμών μπασκετικών και μη, ο «Ζοτς» ανάγκασε φίλους και εχθρούς να «υποκλίνονται» στη θέα του, μα πάνω από όλα δημιούργησε  την μεγαλύτερη ομάδα σε οποιοδήποτε συλλογικό άθλημα στην Ελλάδα…

Πιστός στις αρχές του, στην δική του κοσμοθεωρία, gentleman, ακριβοδίκαιος, ο καλύτερος άνθρωπος με τους φίλους του, ο χειρότερος εφιάλτης για τους πολέμιους του, ο ένας και μοναδικός Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.725 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τις 13 εντονότερες στιγμές στην δεκατριάχρονη παρουσία του στον πάγκο του «εξάστερου» και τον υποδέχεται για πρώτη φορά στο γήπεδο που μεγαλούργησε, από τη στιγμή που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, ελπίζοντας την επόμενη φορά που θα ξαναμπεί στο ΟΑΚΑ να φοράει την πράσινη φόρμα…

20 Απριλίου2000

Το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο του Ζέλικο με τον Παναθηναϊκό, στη Θεσσαλονίκη απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο θυμόσοφος λαός αποκρίνεται: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», έτσι και ο «Ζοτς» στην πρώτη του χρονιά στο «τριφύλλι» κατακτά την πρώτη από τις 5 κούπες του με Ρέμπρατσα, Φώτση, Μποντιρόγκα και Κάτας να πραγματοποιούν σπουδαίο τελικό.

[jwplayer mediaid=”13250″]

Το πιο μάγκικο…

Πάσχα στη Μπολόνια. 5 Μαΐου του 2002 και ενώ οι Έλληνες βρίσκονταν στο hangover από το φαγητό και το πιώμα ενός ακόμα εορτασμού της Ανάστασης του Κυρίου, η φωτογραφία του μεγάλου Μανού Τζινόμπιλι, ο οποίος δέχεται το χάδι-παρηγοριά από τον Ομπράντοβιτς στο τέλος του τελικού, στον οποίο ο Παναθηναικός έχει κερδίσει με 89-83 την Κίντερ μέσα στην έδρα της κάνει τον γύρο της Ευρώπης…

[jwplayer mediaid=”13332″]

Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως έχει προηγηθεί μια χρονιά δύσκολη γεμάτη εντάσεις και πιέσεις προς τον Ζοτς, στο να πάρει κάποιον παίκτη για να ενισχυθεί η ομάδα. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος του «φορτώνει» τον Μπακ Τζόνσον, πρώτο σκόρερ στην Α1 τότε με τη φανέλα της Δάφνης, ωστόσο ο Ζοτς τον πετάει σαν «στημένη λεμονόκουπα» έξω από την ομάδα, όταν ο Αμερικανός αρνήθηκε  να προπονηθεί αν δεν προπληρωθεί. Ο Ζοτς δεν το μετάνιωσε, ο Τζόνσον σίγουρα…

Ο Ζέλικο ανακοινώνει πως η ομάδα θα παέι ως έχει στην Μπολόνια και θα φέρει το τρίτο… Και έτσι έγινε. Λάζαρος Παπαδόπουλος, Ιμπραήμ Κουτλουάι και Ντέγιαν Μποντιρόγκα άφησαν την Ευρώπη άφωνη ρίχνοντας στο καναβάτσο Μακάμπι και έπειτα την οικοδέσποινα Κίντερ με τον Ζοτς να ξεκινάει ένα σερί με αντίπαλο τον κόουτς Μεσίνα…

«Φράγκι θα είσαι για πάντα ο αρχηγός»

f-z

Ο Ζέλικο ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και πριν έρθει στον Παναθηναϊκό. Στον Παναθηναϊκό βρήκε το απέραντο πεδίο δημιουργίας και εργασίας φτάνοντας το όνομα του αλλά και το όνομα της ομάδας σε δυσθεώρητα ύψη. Από την αρχή έδειξε ότι δεν συμβιβάζεται.

Δυο τοτέμ έχει ο Ζοτς στην Ελλάδα. Τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον πρώτο τον βρήκε στην ομάδα, τον δεύτερο τον έφερε λίγα χρόνια μετά. Λίγους  μόλις μήνες αφότου είχε αναλάβει τον πάγκο του Παναθηναϊκού, επήλθε η μια και μοναδική του σύγκρουση με τον «αιώνιο αρχηγό».

40 λεπτά στον πάγκο για τον «Φράγκι» σε ένα ματς με την Δάφνη ήταν αρκετά για να ανοίξει για πρώτη και τελευταία φορά ο ασκός του Αιόλου. Ο Αλβέρτης παραπονιέται στον Ομπράντοβιτς για τη μη συμμετοχή του και η απάντηση του «στρατηγού» σκληρή, σαν μαχαιριά στην καρδιά: «Εσύ δεν κάνεις για αρχηγός».

Είτε το εννοούσε είτε όχι, είτε αποτελούσε ένα από τα γνωστά του mind games είτε όχι, αποτέλεσε την αρχή της έναρξης του ρόλου του «σωματοφύλακα» για τον Αλβέρτη, όχι μόνο στο παρκέ, αλλά και στα αποδυτήρια.

Οι σχέσεις αγάπης πολλές φορές ξεκινούν από αντιδράσεις μίσους. Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή των δυο αυτών συναισθημάτων. Στον Παναθηναϊκό του Ζοτς όμως μόνο το ένα από τα δύο χωρούσε και αυτό ήταν η αγάπη…

Αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου δεν πας πουθενά…

Πρόκειται για την κορυφαία συνέντευξη τύπου που έχει δοθεί ποτέ. Το χειροκρότημα του κόσμου όταν στα πρώτα λεπτά του ματς με την Πρόκομ στο ΟΑΚΑ στη regular season της Ευρωλίγκας τη σεζόν 2008-2009, ο Ζέλικο αλλάζει όλη την πεντάδα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Σέρβου, εντός και εκτός γηπέδου. Τα σχόλια είναι περιττά και η συνέχεια της ιστορίας γνωστή…

[jwplayer mediaid=”13255″]

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ομπράντοβιτς να μην είναι προπονητής του Παναθηναϊκού», δήλωνε ο Δημήτρης Διαμαντίδης λίγο μετά τον 5ο τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό το 2012.

Δυστυχώς για εκείνον αλλά και για τον Παναθηναϊκό ο Ζέλικο αποχώρησε, ωστόσο οι δεσμοί «αίματος» που υπάρχουν εκατέρωθεν είναι τόσο ισχυροί που δεν θα σπάσουν ποτέ.

Μια φωτογραφία αποτυπώνει την αγάπη, τον θαυμασμό, το δέσιμο και την αμοιβαία εκτίμηση, πάντα κάτω από την ομπρέλα της Παναθηναϊκής Ιδέας…

z-d

Οι μεγάλοι άνδρες έχουν και μεγάλους εχθρούς

Δεν θα ήταν άλλωστε φυσικό και λογικό να μην έχει και εχθρούς. Μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έχει «εχθρούς».

Εκρηξιγενής σαν χαρακτήρας μέσα στο γήπεδο, πιστός στις αξίες και στις αρχές του, βάζει πάνω από όλα την τιμή και την ντομπροσύνη. Πράγματα που απώλεσαν ο Γιάκα Λάκοβιτς και ο Βασίλης Σπανούλης κατά την άποψη του Ζοτς.

span

Δεν έχει σημασία αν πήγε ο ένας στην Μπαρτσελόνα και ο άλλος στον «αιώνιο». Δεν έχει σημασία αν έφυγαν γιατί πήραν περισσότερα χρήματα. Σημασία έχει ότι  «λύγισαν»  μπροστά στο μέγεθος του Παναθηναϊκού και του Ζέλικο.

Ένα τηλέφωνο θα ήταν αρκετό…. «Ο Σπανούλης και ο Λάκοβιτς υποσχέθηκαν να απαντήσουν στην προσφορά της ομάδας και τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Τους σέβομαι πολύ, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και ως παίκτες του μπάσκετ είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Τους εύχομαι τα καλύτερα, αλλά πλέον δεν τους μιλάω. Όταν δίνω τον λόγο μου, τότε πιστεύω σε αυτόν. Αν έρχονταν και μου έλεγαν: «Αποφασίσαμε να φύγουμε», δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Εξάλλου, υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν ήθελαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους ή ακόμα να έρθουν στις ομάδες μου. Οι δυο τους όμως, δεν κράτησαν  τον λόγο τους και εκεί ξεκινάει και τελειώνει η ιστορία»…

«Μέγας είσαι κόουτς και θαυμαστά τα έργα σου»

«Σκριν ψηλά. Αμέσως μετά το σκριν, ο Σάτο πηγαίνει στη γωνία. Ο Καλάθης κάνει διείσδυση, σκριν στο απέναντι φτερό στον Διαμαντίδη. Να είστε επιθετικοί, δεν χρειάζεται το σουτ να είναι τρίποντο».

Θέλετε να το συζητήσουμε και άλλο; Είπαμε ο καλύτερος κόουτς στην Ευρώπη!

[jwplayer mediaid=”13264″]

Πρωταθλητής στο σπίτι του

Ο Σισκάουσκας ετοιμάζεται να εκτελέσει τις δυο ελεύθερες βολές που έχει κερδίσει από το φάουλ του Λάνγκτον. Ο Ομπράντοβιτς από τον πάγκο, ιδρωμένος και με την όψη του να έχει πάρει το «μελιτζανί» χρώμα, του φωνάζει κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση, θέλοντας να δείξει στον Λιθουανό να πάρει ανάσα και να εκτελέσει ψύχραιμα.

Ο «Σίσκα» δεν λαθεύει και ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία του, μέσα στο σπίτι του. Η χρονιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους «πράσινους», σε μια σεζόν όπου δεν κύλησαν όλα καλά, καθώς η ομάδα πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της.

Οι απώλειες των Λακοβιτς και Σπανούλη το καλοκαίρι του 2006, άφηναν τον Παναθηναϊκό με τον Διαμαντίδη μόνο και έρημο στην γραμμή των περιφερειακών.

Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι ξοδεύουν ένα φορτηγό λεφτά για να φέρουν στην αμάδα τους Ντελκ και Γιαβτόκας. Οι δυο τους γυάλισαν… και με το παραπάνω τον πάγκο των πρασίνων και ο μάγκας Ομπράντοβιτς αναρριχάται στην κορυφή της Ευρώπης με Βουγιανιτς, Μπετσίροβιτς και Διαμαντίδη στα γκαρντ.

[jwplayer mediaid=”13265″]

«Θα αφήσουμε την καρδιά μας και τα αρχ… μας στο γήπεδο»

5 Φεβρουαρίου 2010. Απογευματινή προπόνηση του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Αντιπροσωπεία οπαδών του «τριφυλλιού» βρίσκεται έξω από το προπονητήριο του κλειστού…

Σε κάθε άλλη ομάδα του κόσμου η επίσκεψη αυτή θα σήμαινε μπελάδες… Όχι όμως στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η ομάδα έχοντας ατσαλωθεί και έχοντας αποκτήσει χαλύβδινο χαρακτήρα όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται πολλά παραπάνω από έναν αποκλεισμό από το top-16 της Ευρωλίγκας για να πέσει ως οικοδόμημα.

Ο Ζέλικο και οι παίκτες βγαίνουν έξω μιλούν με τον κόσμο και μαζεύουν δυνάμεις από την αμέριστη συμπαράσταση τους για τη συνέχεια.

Ο μεγάλος «Ζοτς» ξεστομίζει: «Θα αφήσουμε την καρδιά μας και τα αρχ… μας στο γήπεδο». Είπαμε, στις χαρές και στις λύπες μαζί…

Box and one

Στις 31 Μαρτίου 2011 ο Παναθηναϊκός νικάει την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ με 78-67 και προκρίνεται στο final-4 της Βαρκελώνης, όπου και κατακτά το 6ο Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Έχοντας μειονέκτημα έδρας στα play-offs πληρώνοντας επί της ουσίας μια ήττα στο ΟΑΚΑ από την Λιέτουβος Ρίτας, η Ευρώπη είχε ήδη ξεκινήσει την απονομή του τροπαίου στην Μπαρτσελόνα, μέσα στην έδρα της.

Όλοι υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Ζοτς σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στον Τσάβι Πασκουάλ, χρησιμοποιώντας τον Νικ Καλάθη σε ρόλο man to man πάνω στον Ναβάρο, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες άλλαζαν μαρκαρίσματα σε όλες τις φάσεις, κλέιδωσε τον la bomba, βραχυκυκλώνοντας τους «μπλαουγκράνα».

Οι ειδικοί έλεγαν ότι πρόκειται για μια παλιά μορφή άμυνας, η οποία χρησιμοποιείτο εντόνως σε άλλες δεκαετίες όπου οι ομάδες είχαν έναν σταρ και όλοι επικεντρώνονταν σε αυτόν.

Σημασία δεν έχει αν ο τρόπος που αμύνθηκε ο Παναθηναϊκός ήταν απαρχαιωμένος η όχι. Σημασία έχει πως σε εκείνη τη σειρά παιχνιδιών, κουμάντο έκανε ο Ζοτς…

[jwplayer mediaid=”13273″]

«Η γνώμη του για μένα είναι μηδέν»

Τάδε Έφη: Ζέλικο Ομπράντοβιτς. 14/3/2012, συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα Παναθηναϊκού-ΑΓΟΡ.

Προ ημερών ο βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό, Βαγγέλης Αγγέλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τον τελικό του κυπέλλου, στον οποίο ηττήθηκε ο Ολυμπιακός: «Η παρουσία του Μάριτς με τον τρόπο που παίζει άμυνα είναι «ντροπή προπονητική». Θεωρώ πως ήταν σκάνδαλο τα φάουλ σε Σπανούλη και Ντόρσι. Το επιθετικό που δόθηκε στον Αμερικανό αλλά και το τελευταίο (σσ. στον Διαμαντίδη) που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να έχουμε έναν κόσμιο τρόπο έκφρασης, αλλά δυστυχώς επηρεάζονται τα πάντα στην Ελλάδα. Και στο παιχνίδι πρωταθλήματος υπάρχουν παράπονα από τη διαιτησία, όπου χάσαμε αναίτια 16 πόντους διαφοράς. Δεν καταλαβαίνω τη δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου που είπε πως έχει… γαλουχήσει την Ευρώπη έξι φορές. Με αυτό το σκεπτικό, δηλαδή, τί πρέπει να γίνει στην Ελλάδα;».

Η απάντηση του Ζοτς; Απλή και πειστική: «Έχω μάθει να απαντάω σε ανθρώπους που η γνώμη τους έχει κάποια σημασία. Δεν θα απαντήσω σε έναν άνθρωπο του οποίου η γνώμη του για μένα είναι μηδέν».

«Το μέλλον μου είναι εδώ μαζί σας»

2 Ιουνίου 2012. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ξενοδοχείο «Caravel» με κατεβασμένο το κεφάλι έπειτα από την απώλεια του τίτλου του πρωταθλητή μετά από 14 συναπτά έτη. Τους οπαδούς του «τριφυλλιού» λίγο τους ενδιαφέρει αυτό, καθώς όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο φυγής του Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό, έπειτα από 13 χρόνια.

Περισσότεροι από 800 οπαδοί του «εξάστερου» περιμένουν την αποστολή του Παναθηναϊκού στο ξενοδοχείο με μοναδικό σκοπό τη συνάντηση με τον Ζοτς. Η λογική του κόσμου, όπως λένε και οι Αμερικάνοι: «We don’t take no, as an answer», σε ότι αφορά την παραμονή του στους «πράσινους».

«Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας ευχαριστήσω. Τόσα χρόνια όλους τίτλους τους παίρναμε για εσάς. Να ξέρετε ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνουμε μαζί. Το μέλλον μου είναι εδώ μαζί σας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε τίποτα, αυτό που θέλω είναι να κάνουμε τα πάντα για να μείνουν οι παίκτες εδώ. Η καρδιά μου, το σπίτι μου και η ζωή μου είναι εδώ».

Ο Ζέλικο με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησε τον κόσμο του Παναθηναϊκού και για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, κακώς ερμηνεύτηκε ως καταφατική απάντηση… Πάντα αληθινός, πάντα κύριος, βρήκε τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να ευχαριστήσει τους οπαδούς της ομάδας που λάτρεψε και λατρεύτηκε.

H επιστροφή…

Για 13η στιγμή κρατήσαμε την επιστροφή που όλοι περιμένουμε. Ο ένας, ο μοναδικός, ο αξεπέραστος Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει σπίτι του. Σε άλλο πάγκο, σε άλλη ομάδα. Η καρδιά του, όμως, είναι εδώ. Το ΟΑΚΑ ντύνεται στα γιορτινά του και υποδέχεται τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που πέρασε από τον ελληνικό αθλητισμό…

“Εδώ είναι το σπίτι σου”…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.