ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Δείξε μου την ακαδημία σου, να σου πω ποιος είσαι…

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει στο panathinaikos24.gr για τον Χενκ Χέρντερ και τη φιλοσοφία… ανάπτυξης που έχουν άπαντες στον Παναθηναϊκό για την ακαδημία.

Δείξε μου την ακαδημία σου, να σου πω ποιος είσαι…

Χενκ Χέρντερ, λοιπόν. Η πρώτη «μεταγραφή» για τον Παναθηναϊκό είναι γεγονός. Μπορεί να μην αφορά παίκτη, αλλά τεχνικό στις ακαδημίες, όμως αυτού του τύπου οι «προσθήκες» κάποιες φορές αποδεικνύονται πιο σημαντικές από κάποιου ποδοσφαιριστή. Ασχέτως, αν οι περισσότεροι από τους φιλάθλους, ακόμη και τους δημοσιογράφους, το περνούν στα ψιλά…

Ο Ολλανδός προπονητής, με εξαιρετικό όνομα στη χώρα του, έρχεται για να στελεχώσει την πράσινη ακαδημία και παράλληλα να έχει και ρόλο στην πρώτη ομάδα. Αλλωστε, από τον Παναθηναϊκό τονίζουν κατ’ επανάληψη ότι αυτά τα δυο είναι συγκοινωνούντα δοχεία, κάτι που φάνηκε και τη σεζόν που μας πέρασε από την ενεργό συμμετοχή των Στιβ Ρούτερ και Γιούργκεν Φος στη δεύτερη ομάδα. Επί της ουσίας, ο Χέρντερ θα είναι ο τρίτος της παρέας, αλλά με περισσότερο ενεργό ρόλο στα της ακαδημίας. Κάτι σαν συνεργάτης του Γιάννη Σαμαρά, ο οποίος και εξαιρετική δουλειά έχει κάνει στο πόστο του και όραμα για το μέλλον έχει. Εξ’ ου και η κίνηση με τον ερχομό του Ολλανδού…

Οι «πράσινοι» αποφάσισαν να φέρουν στην Ελλάδα για τον Χέρντερ για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το εδώ και καιρό πλάνο τους για συνεχή βελτίωση της ακαδημίας και σ’ αυτό το πλάνο πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο Γιάννης Σαμαράς. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ιδιαίτερη… ποδοσφαιρική ευαισθησία για τα φυτώριά του κι αυτό μόνο σε καλό μπορεί να του βγει. Παραδοσιακά, άλλωστε, οι «πράσινοι» ήταν η ομάδα που «γεννούσε» τους περισσότερους παίκτες. Υπήρξε μια περίοδος όπου σ’ αυτό το «κομμάτι» το «τριφύλλι» έκανε… κοιλιά, αλλά επανήλθε και τώρα θέλει αυτό το να το καθιερώσει και να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, της ανάπτυξης, δηλαδή, στα της ακαδημίας αποκτήθηκε ο Χέρντερ.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον ρόλο βελτίωσης ατομικών χαρακτηριστικών ποδοσφαιριστών, κυρίως νέων (αυτοί δηλαδή που το έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς τώρα… ζυμώνονται). Όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, ο Χέρντερ είναι σ’ αυτό… μανούλα. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη χώρα του στην προπόνηση νέων παικτών και γι’ αυτό η ακαδημία που έχει ιδρύσει με τον αδερφό του, Ρόμπερτ, θεωρείται κορυφαία. «Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά το πιο δύσκολο είναι να παίξεις απλό ποδόσφαιρο», είναι μια από τις ατάκες του Ολλανδού στους νεαρούς…

Στο ποδόσφαιρο, οι ακαδημίες έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και αν θέλετε την υγεία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας (δείξε μου την ακαδημία σου, να σου πω ποιος είσαι). Πόσο μάλλον τώρα, σε μια εποχή όπου τα ταλέντα σε όλη την Ευρώπη ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο, ενώ τα οικονομικά σε πολλές ομάδες, όπως του Παναθηναϊκού, δεν είναι στη φάση… πρωτογενούς πλεονάσματος. Ετσι, λοιπόν, τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή του Χέρντερ, μόνο σε καλό μπορεί αν βγουν, αρκεί φυσικά να υποστηριχτούν και να δουν τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου…

*Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστός ο πρώτος στόπερ που θα αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι την Τετάρτη να έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

*Η υπόθεση χαφ είναι άσχετη με αυτές των Αμπεντ και Καραγκούνη. Οι «πράσινοι» έχουν ήδη εντοπίσει στόχο για τη μεσαία γραμμή, αλλά ο παίκτης δεν σχετίζεται με τους άλλους δυο.  Πρόκειται για ανεξάρτητα θέματα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ